Ελλάδα-Αίγυπτος: Την τελευταία διετία, οι διεργασίες για την κατασκευή της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου έχουν επιταχυνθεί σημαντικά. Τον Μάιο του 2021 πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια τηλεδιάσκεψη μεταξύ των διευθυνόντων συμβούλων των Διαχειριστών των δύο χωρών και συστάθηκε ομάδα εργασίας για την προετοιμασία του έργου. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΑΔΜΗΕ και ο EETC (Egyptian Electricity Transmission Company) υπέγραψαν Μνημόνιο Κατανόησης καθώς και Σύμφωνο Συνεργασίας για την εκπόνηση Μελέτης Σκοπιμότητας, η οποία θα καθορίσει τη βέλτιστη τεχνικο-οικονομική λύση για την υλοποίηση της νέας διασύνδεσης. Η κοινή ομάδα εργασίας είναι πλέον έτοιμη να προχωρήσει στις αρχικές μελέτες κόστους-οφέλους οι οποίες, κατόπιν συμφωνίας των δύο πλευρών, θα χρηματοδοτηθούν από το νεοσύστατο χρηματοδοτικό μηχανισμό REPowerEU. Επιπλέον, ο ΑΔΜΗΕ εξετάζει τη συμμετοχή του σε επενδυτικό σχήμα -το οποίο θα περιλαμβάνει ιδιώτες επενδυτές και τον Διαχειριστή της Αιγύπτου- για την ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών.
Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ: Εξίσου σημαντικά είναι και τα βήματα ωρίμανσης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ. Ο ΑΔΜΗΕ και ο Euroasia Interconnector έχουν ήδη υπογράψει σύμβαση, με την οποία εξειδικεύεται η υποστήριξη του Διαχειριστή για τη διασφάλιση της τεχνικής και επιχειρησιακής επάρκειας της νέας διασύνδεσης (και η οποία υπήρξε καθοριστική για την προνομιακή πρόσβαση του έργου σε ευρωπαϊκούς πόρους χρηματοδότησης ύψους 657 εκατ. ευρώ από το Connecting Europe Facility - CEF). Ο ΑΔΜΗΕ εξετάζει τη συμμετοχή του στο μετοχικό κεφάλαιο του φορέα υλοποίησης του έργου, Euroasia Interconnector.
Ελλάδα-Ιταλία: Η σχεδιαζόμενη νέα διασύνδεση Ελλάδας-Ιταλίας βρίσκεται στη φάση εκπόνησης μελετών σκοπιμότητας. Με την ολοκλήρωση των μελετών το αμέσως επόμενο διάστημα, οι διαχειριστές ΑΔΜΗΕ και TERNA θα αποφασίσουν από κοινού την πλέον ενδεδειγμένη τεχνοοικονομική λύση για την υλοποίηση της δεύτερης διασύνδεσης μεταξύ των δύο χωρών.
Ελλάδα-Αλβανία: Ο ΑΔΜΗΕ έχει επίσης κινήσει τις διαδικασίες για τη μελέτη νέας διασύνδεσης Ελλάδας-Αλβανίας. Για τον σκοπό αυτό έχει συγκροτηθεί ήδη από το φθινόπωρο του 2021 ομάδα εργασίας από κοινού με τον Διαχειριστή του Συστήματος της Αλβανίας. Σε τεχνικό επίπεδο, η ηλεκτρική διασύνδεση που εξετάζεται αφορά σε εναέρια Γραμμή Μεταφοράς Υπερυψηλής Τάσης 400 kV, η οποία αναμένεται να αυξήσει σημαντικά τη μεταφορική ικανότητα στο σύνορο των δύο χωρών.
Ελλάδα-Τουρκία: Προχωρά επίσης η συνεργασία μεταξύ των Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ελλάδας, Βουλγαρίας και Τουρκίας (ΑΔΜΗΕ, ESO-EAD & TEIAS) με σκοπό τη διερεύνηση εναλλακτικών σεναρίων για την ανάπτυξη νέων διασυνδέσεων ανάμεσα στο Ευρωπαϊκό και το Τουρκικό Σύστημα για την αύξηση της ικανότητας μεταφοράς στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας και Βουλγαρίας-Τουρκίας. Μέχρι στιγμής έχουν ολοκληρωθεί κοινές μελέτες που έχουν δείξει τη δυνατότητα πρότασης μελλοντικών διασυνδετικών γραμμών ανάμεσα στο Ευρωπαϊκό και το Τουρκικό Σύστημα, οι οποίες θα είναι δυνατό να συμβάλουν στην αύξηση της μεταφορικής ικανότητας και επιπλέον στην ενίσχυση των Συστημάτων σε αυτό το σύνορο.
Ελλάδα-Βόρεια Μακεδονία: Στο πλαίσιο του Πανευρωπαϊκού Δεκαετούς Προγράμματος Ανάπτυξης (TYNDP) 2018 του ENTSO-E, οι μελέτες για τη διερεύνηση των αναγκών της ενίσχυσης του Ευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφοράς, με χρονικό ορίζοντα το 2040, εντόπισαν την ανάγκη ενίσχυσης της μεταφορικής ικανότητας της ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ του Συστήματος της Ελλάδας και του Συστήματος της Βόρειας Μακεδονίας. H σκοπιμότητα υλοποίησης της εν λόγω διασύνδεσης θα εξεταστεί στο επόμενο διάστημα.