Η Ε.Δ.Ε.Υ.Α. ως θεσμικός εκπρόσωπος 122 Δ.Ε.Υ.Α. που παρέχουν υπηρεσίες ύδατος σε 5 εκ. περίπου πολίτες της περιφέρειας της χώρας, θα ήθελε να εκφράσει την ικανοποίησή της για την τελική διαμόρφωση της διάταξης του άρθρου 165 του ν. 4951/2022 (ΦΕΚ 129-Α) που ψηφίσθηκε πρόσφατα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και η οποία είναι σύμφωνη με τις απόψεις της Ε.Δ.Ε.Υ.Α.
Ειδικότερα, κι ενώ στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε προς ψήφιση προβλεπόταν η υποχρεωτική ανάθεση από τους αναθέτοντες φορείς στους αναδόχους κατασκευής για τουλάχιστον τρία έτη, με δαπάνες του αναθέτοντα, της λειτουργίας και συντήρησης των δικτύων αποχέτευσης, των αντλιοστασίων και των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων που θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ και τα λοιπά χρηματοδοτικά προγράμματα και το Π.Δ.Ε., η τελική διατύπωση της διάταξης που ψηφίσθηκε αναφέρεται στη δυνητική ευχέρεια του αναθέτοντα. Η θεσμική αυτή εξέλιξη είναι σύμφωνη με τις απόψεις της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. τις οποίες κατέθεσε τόσο στη διαδικασία διαβούλευσης του νομοσχεδίου όσο και γραπτά στην ακρόαση φορέων, ισχυριζόμενη ότι η υποχρεωτική ανάθεση είναι αντίθετη με το θεσμικό πλαίσιο των Δ.Ε.Υ.Α. και αφαιρεί από τις επιχειρήσεις μέρος των θεσμοθετημένων αρμοδιοτήτων τους, στερώντας τις τη δυνατότητα να λειτουργούν τις μονάδες του με επάρκεια και αποτελεσματικότητα, εφόσον έχουν αυτή τη δυνατότητα και συντρέχουν οι απαραίτητες για τον σκοπό αυτό προϋποθέσεις.
Παράλληλα, ωστόσο, η Ε.Δ.Ε.Υ.Α. θα ήθελε να εκφράσει την έντονη ανησυχία της για την καθυστέρηση ενίσχυσης των Δ.Ε.Υ.Α. από την Πολιτεία προκειμένου να διαχειρισθούν το ενεργειακό τους κόστος που είναι υπέρογκο από το 2021 μέχρι σήμερα. Η κατάργηση της ρήτρας με τον προαναφερθέντα νόμο μπορεί ενδεχομένως να ελαφρύνει τις μελλοντικές χρεώσεις των Δ.Ε.Υ.Α. και να μειώσει το ενεργειακό τους κόστος, αλλά οι μέχρι σήμερα χρεώσεις τους για την κατανάλωση ρεύματος είναι ένα μεγάλο βάρος για τις επιχειρήσεις που θα έχει επιπτώσεις και στους δημότες τους, αφού οι Δ.Ε.Υ.Α. λειτουργούν με ανταποδοτικότητα. Οι έκτακτες συνθήκες που έχει δημιουργήσει η ενεργειακή κρίση απαιτούν από την Πολιτεία γενναίες παρεμβάσεις για κοινωφελείς επιχειρήσεις όπως οι Δ.Ε.Υ.Α. που είναι ιδιαίτερα ενεργοβόρες και δεν αρκεί η υπαγωγή τους στις οριζόντιες ρυθμίσεις για τις επιχειρήσεις που μέχρι σήμερα έχουν αποφασισθεί και εφαρμοσθεί.