Αναλυτικότερα, από την καταστροφική φωτιά, είχαν τεθεί από εχθές το βράδυ εκτός λειτουργίας 2 γραμμές Μέσης Τάσης στην περιοχή, οι οποίες σήμερα το πρωί ανήλθαν σε 4 Γραμμές Μέσης Τάσης, που τροφοδοτούν 210 υποσταθμούς, επηρεάζοντας περίπου 15.000 καταναλωτές.
Επίσης, με τα έως τώρα δεδομένα, έχει προκύψει η ανάγκη άμεσης αντικατάστασης 100 περίπου στύλων Μέσης και Χαμηλής Τάσης και εξαρχής κατασκευής 5 Υποσταθμών Μέσης Τάσης λόγω ολικής καταστροφής.
Ωστόσο, με την άμεση κινητοποίηση των συνεργείων του ΔΕΔΔΗΕ, έως σήμερα το μεσημέρι επανηλεκτροδοτήθηκαν 90 υποσταθμοί επιτυγχάνοντας την επανηλεκτροδότηση 6.700 καταναλωτών.
Όπως προκύπτει από την έως αυτή τη στιγμή επιθεώρηση του Δικτύου, στα σημεία που έχει επιτραπεί η πρόσβαση στα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα προκύψουν νέες ζημιές, εκτιμάται ότι μέχρι το απόγευμα θα επανηλεκτροδοτηθούν περίπου άλλοι 90 υποσταθμοί.
Επί τόπου βρίσκονται περισσότερα από 300 άτομα τεχνικό προσωπικό (συνεργεία ΔΕΔΔΗΕ και συνεργαζόμενων εργολάβων) με 120 οχήματα και μηχανήματα έργου, τα οποία εργάζονται πυρετωδώς σε όλα τα σημεία που είναι δυνατή η πρόσβαση, καθώς έως και αυτή την ώρα συνεχίζεται το έργο της κατάσβεσης.
Δηλώσεις ΒΕΑ και ΕΒΕΠ για τις φωτιές στην Αττική
«Οι πυρόπληκτοι, οικογένειες και επιχειρήσεις, χρειάζονται γενναίες αποφάσεις από την Κυβέρνηση, δέσμη επειγόντων μέτρων στήριξης και αποκατάστασης των ζημιών, με προεξέχοντα εκείνα της προστασίας της ανθρώπινης διαβίωσης και της κάλυψης βιοτικών αναγκών».
Αυτό σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας Παύλος Ραβάνης σχετικά με την εξέλιξη των πυρκαγιών στην Αττική που όπως αναφέρει «πληγώνουν για μια ακόμη φορά τη χώρα και ανοίγουν νέα μέτωπα οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων».
Συγκεκριμένα το ο κ. Ραβάνης αναφέρει τα εξής: «Το καταστροφικό πέρασμα των πυρκαγιών προκαλεί βαθιές πληγές σε δεκάδες Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και Βιοτεχνίες που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή και παλεύουν με όλες τους δυνάμεις να ανταπεξέλθουν εν μέσω της ενεργειακής κρίσης και μετά την πανδημία του κορωνοϊού στην οικονομία.
Ως Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας θέλουμε να τονίσουμε στους συναδέλφους ότι σε αυτές τις δύσκολες ώρες θα είμαστε δίπλα τους, αρωγοί στην αγωνιώδη προσπάθειά τους να κρατήσουν όρθιες τις περιουσίες τους. Αμέσως μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες, θα ξεκινήσει η καταγραφή των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και Βιοτεχνιών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές και η υλοποίηση μιας συνολικής στρατηγικής για την άμεση επιστροφή τους στην κανονικότητα.
Οι πυρόπληκτοι, οικογένειες και επιχειρήσεις, χρειάζονται γενναίες αποφάσεις από την Κυβέρνηση, δέσμη επειγόντων μέτρων στήριξης και αποκατάστασης των ζημιών, με προεξέχοντα εκείνα της προστασίας της ανθρώπινης διαβίωσης και της κάλυψης βιοτικών αναγκών.
Επειδή το κτύπημα των πυρκαγιών έρχεται σε μια χρονική στιγμή που η πανδημία μάς βρίσκει ως χώρα και κοινωνία με νέες ανασφάλειες και τα αδιέξοδα για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα είναι και πάλι μπροστά, ο κρατικός μηχανισμός πρέπει να δράσει με ταχύτητα και ένταση στην αντιμετώπιση των νέων δεδομένων.
Χωρίς τη διάθεση κριτικής και υποδείξεων – που αυτές τις ώρες είναι ανώφελες – αλλά μόνο με απόλυτη ενσυναίσθηση και αίσθημα ευθύνης, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας, είναι κοντά στις αρμόδιες Αρχές για κάθε συνεργασία και παράλληλα, θα ενεργοποιήσει και τις δικές του εσωτερικές διαδικασίες για να στηρίξει με τον τρόπο και τα μέσα που διαθέτει, τις επιχειρήσεις – Μέλη του που δοκιμάζονται και βιώνουν αυτή τη νέα κρίση».
Β. Κορκίδης: Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς Β. Κορκίδης δήλωσε:
«Μόνο θλίψη προκαλούν οι πρώτες εικόνες από την καταστροφική πυρκαγιά που κατακαίει, για μία ακόμη φορά, έναν από τους σημαντικότερους πνεύμονες πρασίνου της Αττικής, αλλά και περιουσίες πολιτών που βρέθηκαν ενώπιον της πύρινης λαίλαπας. Πρώτη μας προτεραιότητα, ως συντεταγμένη πολιτεία, είναι η διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής, αλλά και η προστασία των κρίσιμων δημόσιων υποδομών ζωτικής σημασίας και της ιδιωτικής περιουσίας των πολιτών και, δευτερευόντως, η λήψη μέτρων για την αποτροπή ανάλογων καταστροφών στο εγγύς μέλλον. Η κλιματική αλλαγή μπορεί, ως ένα βαθμό, να είναι η γενεσιουργός αιτία για τις φυσικές καταστροφές που βίωσε και βιώνει η Ευρώπη, αλλά δεν μπορεί να είναι το άλλοθι να συνεχίσουν αυτές οι καταστροφές. Προτεραιότητα και κοινός στόχος της Πολιτικής ηγεσίας και της Περιφέρειας, τα τελευταία χρόνια, είναι η μέριμνα της πρόληψης, αφού η καταστολή της φωτιάς δύσκολα ελέγχεται. Ας ευχηθούμε, σήμερα, οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, που καταβάλουν τιτάνιο έργο, να δαμάσουν τα πύρινα μέτωπα και να αποσοβήσουν την επέκταση των καταστροφών. Ας ευχηθούμε να είναι η τελευταία φορά που είμαστε θεατές σε μία καταστροφή που ξυπνά δυσάρεστες μνήμες από προηγούμενα καλοκαίρια.»