Να αλλάξει την ατζέντα και να στρέψει τη συζήτηση σε ένα νέο πακέτο μέτρων στήριξης - που θα ανακοινωθεί το φθινόπωρο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης - επιδιώκει η κυβέρνηση, καθώς ο Αύγουστος αποδεικνύεται ένας εξαιρετικά δύσκολος μήνας. Τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για την παρακολούθηση του τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής Νίκου Ανδρουλάκη έχουν βαρύνει το κλίμα και την επόμενη εβδομάδα το θέμα θα κυριαρχήσει στις κοινοβουλευτικές «μάχες».
Την ίδια στιγμή τα μηνύματα από το ενεργειακό μέτωπο κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά είναι και όλα δείχνουν πως η Ευρώπη ετοιμάζεται για ένα δύσκολο χειμώνα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Μάλιστα το ρεύμα και οι τιμές θα βρεθούν στο επίκεντρο μέσα στις επόμενες μέρες, καθώς οι πάροχοι θα ανακοινώσουν νέα τιμολόγια και όλα δείχνουν νέα αύξηση. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να διαθέσει μεγαλύτερα ποσά για να ρίξει την τιμή στα 15-17 λεπτά την κιλοβατώρα.
Όπως γράφει η «Καθημερινή» δεν αποκλείεται η μέση τιμή να είναι στα 60 λεπτά την κιλοβατώρα, από 50 που ήταν τον Αύγουστο.
Ταυτόχρονα οι νέες τιμές στο ρεύμα φέρνουν σοβαρά προβλήματα και στους παρόχους.
Σε μια αγορά με χρέη 1 δισ. ευρώ, υπάρχει αυτή τη στιγμή η δυνατότητα όσοι έχουν οφειλές σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο να βρουν άλλο πάροχο, χωρίς να γίνει διακοπή της ηλεκτροδότησής τους για τα παλιά χρέη. Ο παλιός πάροχος θα πρέπει να αναζητήσει τα χρήματά του δικαστικά.
Πλέον είναι αυξημένος και ο αριθμός των καταναλωτών που μετακομίζουν προς την Καθολική Υπηρεσία, καθώς οι πάροχοι καταγγέλλουν όλο και περισσότερες συμβάσεις λόγω ανεξόφλητων οφειλών. Στην εν λόγω Υπηρεσία προστέθηκαν μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του έτους 35.500 μετρητές, αυξάνοντας κατά 24% τον αριθμό των καταναλωτών που βρίσκονται υπό τη σκέπη της, σε περίπου 182.000. Μάλιστα η ΡΑΕ με απόφασή της κατέστησε ελκυστικότερη για τους καταναλωτές την Καθολική Υπηρεσία, επιλέγοντας τιμή κιλοβατώρας τη δεύτερη ακριβότερη της αγοράς.
Tο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, λαμβάνοντας υπόψη και τις σχετικές προτάσεις των θεσμικών οργάνων του κλάδου (ΕΣΑΗ-ΕΣΠΕΝ), επεξεργάζεται ρύθμιση που προβλέπει τη διακοπή της παροχής ρεύματος σε όσους έχουν απλήρωτους λογαριασμούς και αλλάζουν πάροχο.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα Ναυτεμπορική, «κυοφορούνται» αλλαγές στον Κώδικα Προμήθειας με στόχο να περιοριστούν τα φαινόμενα «ενεργειακού τουρισμού» και μετακίνησης στρατηγικών κακοπληρωτών από τη μία εταιρεία στην άλλη. Πιο συγκεκριμένα, εξετάζεται ρύθμιση που θα προβλέπει ότι προμηθευτές θα έχουν το δικαίωμα να δώσουν εντολή αποκοπής, δηλαδή απενεργοποίησης της παροχής ρεύματος, σε πρώην πελάτες τους που άλλαξαν πάροχο είτε αφήνοντάς τους απλήρωτες οφειλές, είτε έχοντας κάνει μεν διακανονισμό για την εξόφληση των οφειλών, που όμως σταμάτησαν να τηρούν στην πορεία.
Στόχος είναι να ανακοινωθούν στη ΔΕΘ μέτρα δύο ταχυτήτων:
-Το πρώτο πακέτο θα μπει το φθινόπωρο σε εφαρμογή. Στο τραπέζι είναι άμεσα το fuel pass 3, η διεύρυνση των κριτηρίων για το επίδομα θέρμανσης αλλά και μια νέα επιταγή ακρίβειας για να στηριχτούν τα ευάλωτα νοικοκυριά.
-Το δεύτερο πακέτο θα περιλαμβάνει μέτρα που θα μπουν σε εφαρμογή στις αρχές το 2023 και θα είναι εστιασμένα σε συνταξιούχους, μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες. Μεταξύ άλλων θα προβλέπονται αυξήσεις στις συντάξεις, κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και αύξηση του κατώτατου μισθού.