Δεν είναι μόνο οι διαπιστώσεις των παρόχων που μιλούν για διπλασιασμό των ανεξόφλητων λογαριασμών, αλλά και η αύξηση του αριθμού πολιτών που μεταπίπτουν στον προμηθευτή Καθολικής Υπηρεσίας, όπου ισχύουν και διαφορετικές χρεώσεις.
Σχεδόν ένας στους δύο πολίτες σε έρευνα που παρουσιάστηκε σε εκδήλωση την περασμένη Τρίτη δηλώνει πως μείωσε την κατανάλωση ενέργειας, λόγω της αύξησης του ενεργειακού κόστους. Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Εργαστήριο Συστημάτων Αποφάσεων και Διοίκησης (ΕΣΑΔ) του ΕΜΠ, σε συνεργασία με την Prorata, αποτυπώνει το γεγονός πως πολλά νοικοκυριά δυσκολεύονται οικονομικά εξαιτίας της αύξησης των τιμών ενέργειας. Ειδικότερα, 7 στους 10 πολίτες δηλώνουν πως αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς εγκαίρως ενώ 2 στα 10 νοικοκυριά μπορούν να εξοφλούν τους λογαριασμούς εγκαίρως. Το 83% των πολιτών υποστηρίζει πως οι αυξήσεις στην ενέργεια επηρεάζει σημαντικά την προσωπική τους ζωή.
Η συγκεκριμένη έρευνα έρχεται να προστεθεί σε άλλες που δείχνουν πως η ενεργειακή φτώχεια παίρνει μεγάλες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια. Σε έρευνα του ΙΝΖΕΒ – Ινστιτούτο Κτιρίων Μηδενικής Ενεργειακής Κατανάλωσης, σε συνεργασία με το ίδρυμα Χάινριχ Μπελ με τίτλο: Ενεργειακή φτώχεια στην Ελλάδα, Επίγνωση των πολιτών για το φαινόμενο και την αντιμετώπιση του, που παρουσιάστηκε πριν μερικούς μήνες «το 38.25% δήλωσε πως διακατέχεται συχνά έως πολύ συχνά από δυσφορία λόγω έλλειψης επαρκούς θέρμανσης/ψύξης, μια κατάσταση που αναμένεται να διατηρηθεί ή, σε ένα πιο απαισιόδοξο σενάριο, να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο, λόγω των εξής παραγόντων: α) πάνω από 50% των κτιρίων του οικιακού τομέα κατασκευάστηκαν πριν από το 1980 και συνεπώς δεν διαθέτουν μόνωση, β) ακόμη και τα κτίρια που κατασκευάστηκαν κατά την περίοδο 1981-2010 είναι εν μέρει μονωμένα και ως εκ τούτου οι ενεργειακές τους ανάγκες για θέρμανση και ψύξη χώρων είναι ιδιαίτερα υψηλές, γ) μείωση του μέσου εισοδήματος των νοικοκυριών λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης και δ) μείωση του οικογενειακού προϋπολογισμού για υπηρεσίες ενέργειας λόγω του υψηλού κόστους του πετρελαίου και του ηλεκτρισμού». Επίσης, «το 75.11% των ερωτηθέντων δήλωσε πως το κόστος κάλυψης των ενεργειακών υπηρεσιών του νοικοκυριού του σε σχέση με το μηνιαίο εισόδημά του ξεπερνά το 11%και αγγίζει ακόμα και επίπεδα μεγαλύτερα του 50%».