Ως ομιλητές στη συγκεκριμένη συνεδρία, με θέμα “Energy supply & security - Environmental commitments” (Ενεργειακός εφοδιασμός & ασφάλεια - Περιβαλλοντικές δεσμεύσεις), συμμετείχαν ο πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα, κ. Burak Özügergin, ο κ. Δημήτριος Καρδοματέας, Διευθυντής του γραφείου της Γενικής Γραμματείας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ, και ο Σύμβουλος Οικονομικών Υποθέσεων της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, κ. Erik Holmgren.
Στο επίκεντρο του εφετινού Balkans & Black Sea Forum βρέθηκε η ευρασιατική σχέση μετά το 2022 ως αρένα υψηλού κινδύνου για την ασφάλεια, το εμπόριο και τις επενδύσεις, με στόχο να ανοίξει τον δρόμο για έναν ειλικρινή, συνεκτικό και εποικοδομητικό διάλογο, αναγκαίο σήμερα όσο ποτέ άλλοτε, καθώς τα πρόσφατα γεγονότα στην Ανατολική Ευρώπη οδήγησαν σε μια νέα και επικίνδυνα αποσταθεροποιητική κατάσταση, οι τρομερές συνέπειες της οποίας δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί.
Στις εισαγωγικές του παρατηρήσεις ο πρόεδρος του ΙΕΝΕ τόνισε ότι «όπως έχει καταστήσει ξεκάθαρο η παρούσα ενεργειακή κρίση, η ενεργειακή ασφάλεια έχει επιστρέψει δριμύτερη ως η υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητα στη λειτουργία του ευρύτερου ενεργειακού μας συστήματος, υπενθυμίζοντας τη σημασία της ως βασικό πυλώνα της ενεργειακής πολιτικής. Οι άλλοι δύο σημαντικοί πυλώνες είναι η περιβαλλοντική και η οικονομική βιωσιμότητα. Ωστόσο, προς το παρόν, και για μερικά χρόνια ακόμη, η ενεργειακή ασφάλεια θα αποκτήσει προτεραιότητα καθώς διανύουμε δύο θεμελιώδεις μετασχηματισμούς κα, ταυτόχρονα, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι καταναλωτές, τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις και η βιομηχανία, θα έχουν επαρκή, οικονομικά προσιτά και οικονομικά προϊόντα και ασφαλείς προμήθειες ενέργειας».
«Ο πρώτος μετασχηματισμός είναι η ‘ενεργειακή μετάβαση’ προς καθαρές μορφές ενέργειας και απαλλαγής από τον άνθρακα. Η διαδικασία αυτή μόλις ξεκίνησε και μπορεί να διαρκέσει δύο ή και τρεις δεκαετίες με τον σημερινό ρυθμό των εξελίξεων. Σε περιφερειακό επίπεδο η ενεργειακή μετάβαση προχωρά με έμφαση στη διείσδυση των ΑΠΕ στο μείγμα ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και με την βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, κυρίως στον κτιριακό τομέα».
«Ο δεύτερος μετασχηματισμός είναι πιο περιφερειακός και έχει να κάνει με την αποσύνδεση του ενεργειακού εφοδιασμού στην Ευρώπη από τις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις αρχές του έτους. Ήδη έχει σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος σε αυτό το μέτωπο, αλλά η βαρύτητα της Ρωσίας στον ευρωπαϊκό και περιφερειακό ενεργειακό εφοδιασμό είναι τέτοια που θα χρειαστούν περίπου πέντε έως δέκα χρόνια για να μπορέσει να πραγματοποιηθεί ο πλήρης διαχωρισμός».
«Τα παραπάνω είναι μερικές από τις τεράστιες ενεργειακές και περιβαλλοντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα στη δική μας γωνιά του κόσμου και χάρη στο πρώτης τάξεως πάνελ που οι διοργανωτές κατάφεραν να καταρτίσουν, θα μπορέσουμε να συζητήσουμε τις διάφορες πτυχές που εμπλέκονται στο θέμα αυτό».