Aυτό προκύπτει από δηλώσεις κορυφαίου στελέχους της ΔΕΗ, το οποίο πρόσθεσε ότι η παράταση που δόθηκε για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης αφορούσε κυρίως στην πιο ενδελεχή εξέταση των δεδομένων και για να αναπληρωθεί ο χρόνος που «χάθηκε» την περίοδο των εορτών. ‘Αλλωστε και η ίδια η συμφωνία αποκλειστικών διαπραγματεύσεων με την Enel για την εξαγορά της ρουμανικής θυγατρικής της, προέβλεπε τη δυνατότητα παράτασης κατά δύο εβδομάδες της αρχικής προθεσμίας για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, που κανονικά λήγει στα τέλη Ιανουαρίου.
Το ίδιο στέλεχος δήλωσε κατηγορηματικά ότι η ΔΕΗ δεν ενδιαφέρεται για την εξαγορά της θυγατρικής της Εnel στην Ελλάδα και αιτιολόγησε την προτίμηση για την ρουμανική εταιρία στο γεγονός ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά στην αποτίμηση των παγίων και συγκεκριμένα είναι σημαντικά χαμηλότερο το κόστος για τα ρουμανικά περιουσιακά στοιχεία σε σχέση με έργα ΑΠΕ που αναπτύσσονται στην Ελλάδα.
Στο μεταξύ, σύμφωνα πάντα με υψηλόβαθμο στέλεχος της ΔΕΗ ο στόχος απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων παραμένει, ενώ ακόμη δεν έχει ληφθεί απόφαση για το μέλλον της Πτολεμαΐδας 5 (της τελευταίας λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ) η οποία βρίσκεται σε δοκιμαστική λειτουργία και θα τεθεί σε εμπορική λειτουργία τον Μάρτιο.
Οι αποφάσεις για το εάν τελικώς θα μετατραπεί σε μονάδα φυσικού αερίου όπως ήταν το προηγούμενο σχέδιο που ανετράπη από την ενεργειακή κρίση θα ληφθούν αργότερα όπως αναφέρουν παράγοντές της ΔΕΗ.
Σε ότι αφορά το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης αυτό έχει παραταθεί εκ των πραγμάτων κατά ένα έτος και όπως φαίνεται θα παραταθεί για ακόμη ένα.
Συζητήσεις με βιομηχανικούς ομίλους για μακροχρόνια συμβόλαια PPAs
Την ίδια ώρα σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις της ΔΕΗ με τουλάχιστον δυο βιομηχανικούς ομίλους της χώρας που ηλεκτροδοτούνται στην Υψηλή Τάση για τη σύναψη μακροχρόνιων συμβολαίων προμήθειας ρεύματος (ΡΡΑs).
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες οι συζητήσεις αφορούν δεκαετή συμβόλαια. Τα δυο πρώτα χρόνια η ενέργεια θα προέρχεται από το σύνολο του χαρτοφυλακίου των μονάδων της ΔΕΗ και στη συνέχεια αποκλειστικά από μονάδες ΑΠΕ. Έτσι τα δυο πρώτα χρόνια η τιμή θα είναι σχετικά χαμηλότερη από την τρέχουσα χονδρική τιμή, αλλά στη συνέχεια θα μειώνεται δραστικά αφού οι βιομηχανίες θα τροφοδοτούνται με πράσινη ενέργεια. Μάλιστα σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος της ΔΕΗ στη δεύτερη φάση οι τιμές θα είναι διψήφιες.
Μέσω των δεκαετών ΡΡΑsη ΔΕΗ αλλά και οι βιομηχανίες συζητούν για να αντικαταστήσουν τις διμερείς συμβάσεις που είχαν μέχρι το τέλος του 2022. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο τέλος του 2022 έληξαν τα περισσότερα από τα συμβόλαια προμήθειας που είχε η ΔΕΗ με βιομηχανίες της Υψηλής Τάσης. Πάντως παρά το γεγονός ότι γίνονται συζητήσεις με μονάδες που τροφοδοτούνται στην Υψηλή Τάση, δεν υπάρχει αντίστοιχο ενδιαφέρον από βιομηχανίες που τροφοδοτούνται στη Μέση Τάση, καθώς οι συγκεκριμένες εταιρίες ζητούν συμβόλαια μικρότερη διάρκειας με πιο σταθερές τιμές.
Ωστόσο κανένα από αυτά τα σχέδια, δηλαδή τα ΡΡΑs που συζητά τώρα η ΔΕΗ, δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί αν οι εν λόγω συναλλαγές, που κατά βάση είναι εξωχρηματιστηριακές, δεν εξαιρεθούν από το πλαφόν στα έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών από τη χονδρική αγορά, το οποίο επιβλήθηκε με νόμο τον Ιούλιο του 2022. Κύκλοι της ΔΕΗ ήταν κάθετοι στο θέμα αυτό, ενώ την ίδια θέση η κρατά και η βιομηχανία, καθώς θεωρείται ότι το πλαφόν λειτουργεί απαγορευτικά στη σύναψη διμερών συμβολαίων.