Στο επίκεντρο των αλλαγών, οι οποίες αναμένεται να επικυρωθούν στη σημερινή έκτακτη γενική συνέλευση, βρίσκονται η αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας, οι τηλεπικοινωνίες, οι υπηρεσίες πληροφορικής, αλλά και η παροχή περιεχομένου ψυχαγωγίας, πολυμέσων και streaming, καθώς και η ανάπτυξη εφαρμογών έξυπνων πόλεων και υποδομών φωτισμού.
Η ΔΕΗ έχει ήδη προχωρήσει σε κινήσεις και συνεργασίες που αντικατοπτρίζουν αυτή τη μετάβαση σε επίπεδο ομίλου. Πλέον, με την τροποποίηση του καταστατικού της κατά τη σημερινή έκτακτη γενική συνέλευση, αποκτά τη δυνατότητα να διεκδικεί διοικητικές άδειες, να συμμετέχει σε διαγωνισμούς και να εγγράφεται σε σχετικά μητρώα της κεντρικής κυβέρνησης, όπως αυτό του ΥΠΕΝ, για τις νέες δραστηριότητες. Ταυτόχρονα, οι αλλαγές στο καταστατικό εναρμονίζουν τη λειτουργία της εταιρείας με τη νέα εταιρική νομοθεσία και αντικατοπτρίζουν τη φυσιογνωμία της ΔΕΗ ως πολυεθνικού ομίλου του ιδιωτικού τομέα, με παρουσία σε πολλαπλές αγορές εντός και εκτός ενέργειας.
Στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης, τροποποιούνται δύο βασικά άρθρα του καταστατικού της εταιρείας, ώστε να συμπεριληφθούν ρητά οι νέες δραστηριότητες. Η προσθήκη τους δεν είναι μόνο θεσμικού χαρακτήρα αλλά λειτουργική, καθώς επιτρέπει στη ΔΕΗ να αποκτήσει πρόσβαση σε διοικητικές άδειες, να συμμετέχει σε διαγωνισμούς του Δημοσίου και να ενταχθεί σε σχετικά μητρώα – όπως εκείνα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Με τις αλλαγές αυτές, το καταστατικό της ΔΕΗ προσαρμόζεται επίσης στη νέα εταιρική νομοθεσία, ενώ αποτυπώνει τον μετασχηματισμό της εταιρείας σε μια ιδιωτική, πολυσχιδή επιχειρηματική οντότητα, επικεφαλής ενός ομίλου με δραστηριότητες εντός και εκτός του ενεργειακού κλάδου.
Σύμφωνα με τις προτεινόμενες τροποποιήσεις, η εταιρεία θα μπορεί πλέον να δραστηριοποιείται — μεταξύ άλλων — στους εξής τομείς της μελέτης, κατασκευής, λειτουργία και εκμετάλλευση εγκαταστάσεων παραγωγής και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, στην παροχή προϊόντων και υπηρεσιών σχετικών με την παραγωγή, αποθήκευση, θέρμανση, ψύξη, ενεργειακή απόδοση, καθώς και διενέργεια ενεργειακών ελέγχων. Στην ανάπτυξη εμπορικής και βιομηχανικής δραστηριότητας στους τομείς των τηλεπικοινωνιών, της πληροφορικής, της ψυχαγωγίας, του ψηφιακού περιεχομένου και της ζωντανής μετάδοσης (streaming) και στις εφαρμογές και υπηρεσίες για “έξυπνες πόλεις” και υποδομές φωτισμού.
Παράλληλα, η έκτακτη γενική συνέλευση αναμένεται να εγκρίνει την παραμονή του Γιώργου Στάσση στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου για ακόμη μία τριετία, έως τον Απρίλιο του 2028. Μαζί του, θα επικυρωθεί και η νέα σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας, με εκτελεστικά και μη εκτελεστικά μέλη.
Στο ΔΣ επανεκλέγεται ο Γιάννης Παπαχρήστου, Διευθύνων Σύμβουλος του Υπερταμείου από τον Μάρτιο του 2025, ο οποίος είχε αντικαταστήσει τον Γρηγόρη Δημητριάδη ως μη εκτελεστικό μέλος. Ο κ. Παπαχρήστου έχει πολυετή εμπειρία σε ανώτερες διοικητικές θέσεις στον ιδιωτικό τομέα, ενώ είναι πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Ανώτατων Εκτελεστικών Διευθυντών (ACEO).
Νέο πρόσωπο στο διοικητικό σχήμα είναι η Γεωργία Χριστοδουλοπούλου, η οποία προτείνεται ως Εκτελεστικό Μέλος. Με περισσότερα από 30 χρόνια πορείας στη ΔΕΗ και εμπειρία σε θέσεις-κλειδιά όπως η Διεύθυνση Προμηθειών και το Γραφείο Διοίκησης, διαθέτει επίσης μεταπτυχιακές σπουδές στο marketing και MBA από το ALBA.
Η γενική συνέλευση αναμένεται να εγκρίνει την εκλογή ή επανεκλογή των εξής μελών του ΔΣ, με ενιαία τριετή θητεία:
- Γιώργος Στάσσης – Διευθύνων Σύμβουλος
- Αλέξανδρος Πατεράκης – Εκτελεστικό Μέλος
- Γεωργία Χριστοδουλοπούλου – Εκτελεστικό Μέλος
- Πύρρος Παπαδημητρίου – Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος
- Δέσποινα Δοξάκη – Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος
- Στέφανος Καρδαμάκης – Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος
- Μαρία Ψυλλάκη – Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος
- Ιωάννης Παπαχρήστου – Μη Εκτελεστικό Μέλος
- Αλέξανδρος Φωτακίδης – Μη Εκτελεστικό Μέλος