Μπορεί ο ΔΕΔΔΗΕ να προγραμματίζει την ολοκλήρωση του έργου της εγκατάστασης των έξυπνων μετρητών έως το 2030 ωστόσο μέχρι στιγμής όχι μόνο δεν έχει καταλήξει ο διαγωνισμός για την ανάθεση του έργου αλλά φαίνεται να μπαίνει σε νέες περιπέτειες και δη δικαστικές.
Η ελβετική πολυεθνική Landis+ Gyr είναι έτοιμη να προσφύγει στο ΣτΕ κατά τη διαδικασίας μετά τον αποκλεισμό της από τη δεύτερη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την εγκατάσταση των υφιστάμενων μετρητών με «έξυπνα» συστήματα τηλεμέτρησης.
Η πολυεθνική προ ολίγων ημερών έκανε γνωστή την απόφασή της να ακολουθήσει όλα τα διαθέσιμα ένδικα μέσα για να ανατρέψει την απόφαση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων με την οποία αποκλείστηκε από τον διαγωνισμό του ΔΕΔΔΗΕ για την προμήθεια έξυπνων μετρητών κατανάλωσης ρεύματος κάνοντας παράλληλα λόγο επίσης για αναστολή των επενδύσεων ανάπτυξης του εργοστασίου στην Κόρινθο.
Είχε προηγηθεί η απορριπτική απόφαση της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων ΕΑΔΗΣΥ όπου εκδικάστηκε η προδικαστική προσφυγή της Landis +Gyr κατά του ΔΕΔΔΗΕ για τον αποκλεισμό της από τη δεύτερη φάση του διαγωνισμού τον περασμένο Δεκέμβριο.
«Ως ο μόνος προμηθευτής με ελληνική μονάδα παραγωγής, είμαστε ιδιαίτερα απογοητευμένοι από την είδηση της απόρριψης της προσφυγής μας», δήλωσε ο Werner Lieberherr, Διευθύνων Σύμβουλος της Landis+Gyr Group. «Στην αίτηση που καταθέσαμε για τον διαγωνισμό, δηλώσαμε ξεκάθαρα ότι θα παράγουμε τους έξυπνους μετρητές στην Κόρινθο, στην Ελλάδα, και, συνεπώς, πρόσφατοι ισχυρισμοί και σχόλια σε ορισμένα μέσα ενημέρωσης είναι παραπλανητικά και ανακριβή. Ως εκ τούτου, θα ακολουθήσουμε όλες τις νόμιμες επιλογές που έχουμε στη διάθεσή μας. Το οφείλουμε τους εργαζομένους μας και την περιφέρεια της Κορίνθου, ως σημαντικός εργοδότης, να υπερασπιστούμε τη θέση μας και το μέλλον των ελληνικών δραστηριοτήτων μας και θα είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι να υποστηρίξουμε τον ΔΕΔΔΗΕ και την Ελλάδα στις συνεχείς προσπάθειές τους για την ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης και τη μείωση του αποτυπώματος CO2 μέσω της τεχνολογίας έξυπνων μετρητών που κατασκευάζονται στην Ελλάδα για την Ελλάδα».
Η εξέλιξη αυτή προμηνύει νέες καθυστερήσεις με τον δρόμο για την ολοκλήρωση του σημαντικού αυτού έργου, συνολικού προϋπολογισμού άνω του 1 δις ευρώ, να φαίνεται μακρύς. Και μάλιστα όταν ο διαγωνισμός αυτός έρχεται μετά από οκτώ χρόνια από την προκήρυξη του πρώτου διαγωνισμού, ο οποίος μετά από πολλές αναβολές κατέληξε σε ναυάγιο και επαναπροκηρύχθηκε το 2022.
Η αντικατάσταση των μετρητών αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους διαγωνισμούς, που υλοποιείται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και ένας από τους σημαντικότερους για τον εκσυγχρονισμό της ενεργειακής αγοράς με τεράστια οφέλη για τον καταναλωτή αλλά και το περιβάλλον. Αφορά στην εγκατάσταση «έξυπνων» μετρητών σε 7,5 εκατ. καταναλωτές χαμηλής τάσης.
Όπως έχει γίνει γνωστό, το έργο διεκδίκησαν επτά επιχειρηματικά σχήματα εκ των οποίων τέσσερα πέρασαν στη δεύτερη φάση. Πρόκειται για:
-Την ισπανική θυγατρική της αμερικανικής εταιρίας κατασκευής μετρητών ItronSpain SLU, από κοινού με την επίσης ισπανική ZIV Aplicaciones y Tecnologia SL.
-Την ρουμανική θυγατρική της αμερικανικής εταιρίας παραγωγής μετρητών ElsterRometrics SRL (μέλος του διεθνούς ομίλου Honeywell), μαζί με τις Intracom SA TelecomSolutions και ElsterGmbh.
-Την σλοβενική εταιρία κατασκευής μετρητών Iskraemecod.d., από κοινού με την γαλλική OracleFrance SAS.
-Την ελληνική Protasis AE, από κοινού με την γαλλική Sagemcom Energy &Telecom SAS.
Ετσι, μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστο το πότε θα ξεκινήσει να υλοποιείται το πλέον πολύπαθο έργο του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας, η αναγκαιότητα του οποίου έχει καταστεί απολύτως επιτακτική λόγω και της ενεργειακής κρίσης.
Βεβαίως ο ΔΕΔΔΗΕ προγραμματίζει να έχει ολοκληρωθεί το έργο έως το 2030 αλλά και έως τότε οι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας θα πληρώνουν λογαριασμούς με κατανάλωση που υπολογίζεται κατά προσέγγιση και μετά από μετρήσεις που γίνονται ανά τετράμηνο. Παράλληλα θα καλούνται να εξοικονομήσουν ενέργεια ώστε να ανταμειφθούν, με χαμηλότερα τιμολόγια ή με αυξημένες επιδοτήσεις όπως συμβαίνει τους τελευταίους μήνες, χωρίς να είναι σε θέση να γνωρίζουν εάν πράγματι έχουν επιτύχει ή όχι εξοικονόμηση που επεδίωκαν.