Το θέμα της υποστελέχωσης της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας ξαναέρχεται στο προσκήνιο με το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ, που προβλέπει τη μετατροπή της σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων και τη διεύρυνση του αντικειμένου της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων.
Οι εργαζόμενοι στη ΡΑΕ έχουν θέσει κατ΄επανάληψη το θέμα της υποστελέχωσης όπως και ο επικεφαλής της Αρχής, Αθανάσιος Δαγούμας. Μάλιστα, μιλώντας στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, με βάση το νέο σχεδιασμό "κάρφωσε" την κυβέρνηση για την υποστελέχωση της ΡΑΕ την ώρας που ως Ρυθμιστής καλείται να διεκπεραιώσει κρίσιμα ζητήματα της ενεργειακής αγοράς. Αποκάλυψε ότι δεν έγινε δεκτή η πρόταση της ΡΑΕ όπου το αντικείμενο των Υδάτων και των Αποβλήτων θα είναι κυρίως εποπτικό και διαχειριστικό και όχι ρυθμιστικό.
Τη Δευτέρα οι εργαζόμενοι με έκτακτη συνέντευξη τύπου θα ενημερώσουν για τις θέσεις τους για το νομοσχέδιο και για το τι προτίθενται να κάνουν ενώ ήδη έχουν παρέμβαση με επιστολή τους προς το Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα με επιστολή τους από τον περασμένο Ιανουάριο ωστόσο δεν ελήφθη υπόψη.
Οι εργαζόμενοι μεταξύ άλλων επισημαίνουν το πρόβλημα της συνεχούς συρρίκνωσης του προσωπικού της ΡΑΕ, που όπως αναφέρουν είναι αντιστρόφως ανάλογη των καθηκόντων με τα οποία έχει επιφορτιστεί. Το μέγεθος του στελεχιακού δυναμικού της ΡΑΕ την κατατάσσει στις έσχατες θέσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αναφέρουν χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι λειτουργεί με συνολικό μόνιμο ενεργό προσωπικό 45 ατόμων, εκ των οποίων ειδικοί επιστήμονες είναι 21, έμμισθοι δικηγόροι 6 και το διοικητικό προσωπικό 18, ενώ το απαιτούμενο προσωπικό όλων των κατηγοριών ανέρχεται σε 211 άτομα, σύμφωνα με τον Οργανισμό της Αρχής. Το νομοσχέδιο θα έπρεπε να διασφαλίζει ότι κατ’ ελάχιστον οι υφιστάμενοι εργαζόμενοι της ΡΑΕ θα συνεχίσουν να απασχολούνται με το αντικείμενο της ενέργειας, όπως και το μόνιμο προσωπικό που έχει αιτηθεί η ΡΑΕ και αναμένει την εκκίνηση των διαδικασιών πρόσληψης από το 2018, σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Ο σύλλογος εργαζομένων θέτει επίσης ζήτημα αμοιβών που να ανταποκρίνεται στα προσόντα του προσωπικού της ΡΑΕ και τις ιδιαίτερες απαιτήσεις που συνεπάγεται το πολυσύνθετο αντικείμενο του ρυθμιστή της ενέργειας, επισημαίνοντας ότι η συρρίκνωση του προσωπικού είναι αποτέλεσμα της υποαμοιβής των στελεχών της σε σχέση με αυτές των εποπτευόμενων από την Αρχή φορέων και επιχειρήσεων.Οι εργαζόμενοι εκφράζουν τη διαφωνία τους και με την επιλογή του ονόματος της νέας Αρχής, επισημαίνοντας ότι η αλφαβητική σειρά δεν συνιστά δόκιμο κριτήριο, δεδομένου ότι η ΡΑΕ δεν ιδρύεται ως ανεξάρτητη Αρχή τώρα, αλλά υφίσταται από το 1999, διαθέτει προσωπικό, κτίριο και πόρους και ασκεί ουσιαστικές αρμοδιότητες. Επισημαίνουν, τέλος, ότι η αντιμετώπιση της ΡΑΕ στο νέο σχήμα ως «ίσου» μέρους με τους Ρυθμιστές Υδάτων και Αποβλήτων, καταλήγει να υποβαθμίζει τον ρόλο της.