Αυτό επισημάνθηκε στις εργασίες του 11ου Regional Growth Conference, το οποίο πραγματοποιείται φέτος στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών.
Στην συζήτηση με τίτλο «Τοπικές αρχές και ενεργειακό κόστος δημοσίων κτιρίων» οι ομιλητές αναφέρθηκαν στον «ενεργειακό τυφώνα» που έχει χτυπήσει τα ελληνικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Όπως είπαν, είναι φυσικό το ενεργειακό κόστος που έχει τετραπλασιαστεί τον τελευταίο χρόνο να έχει επιφέρει οδυνηρές συνέπειες και στα οικονομικά των Δήμων. Βέβαια, όπως επισημάνθηκε, η λύση δεν είναι να επωμιστούν οι δημότες αυτό το δυσβάσταχτο κόστος, αφού αυτό ξεφεύγει των οικονομικών δυνατοτήτων τους και ως εκ τούτου κρίνονται ως επιβεβλημένες οι ενισχύσεις από το κράτος, προκειμένου να διατηρηθεί η εύρυθμη λειτουργία των Δήμων, πολλοί εκ των οποίων κινδυνεύουν άμεσα με χρεοκοπία, ιδίως στην περιφέρεια. Οι εκπρόσωποι των Δήμων περιέγραψαν με μελανά χρώματα την οικονομική κατάσταση των Δήμων, τονίζοντας την άμεση ανάγκη απορρόφησης και αξιοποίησης των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων, όπου και εκεί παρατηρούνται σημαντικές αρρυθμίες και καθυστερήσεις.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο εκπρόσωπος των Περιφερειών υπογράμμισε τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Περιφέρειες της χώρας, αλλά και τις γραμμές άμυνες που προσπαθούν αυτές να αναπτύξουν. Ακόμη κατά τη συζήτηση, θίχτηκε το ζήτημα των υπερκερδών των ενεργειακών εταιρειών, το οποίο έχει δραματικές επιπτώσεις για τις εγχώριες οικονομίες, καταδεικνύοντας την άμεση ανάγκη στροφής προς τις πράσινες και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στις οποίες πρέπει να επενδύσουν και οι Δήμοι.
Τέλος, αναπτύχθηκαν διάφορες ιδέες για να μειωθούν τα ενεργειακή κόστη σε Δήμους και Περιφέρεις, με επίκεντρο τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, όπου είναι δυνατόν.