Την ώρα που στην Ε.Ε. υπάρχει μια αίσθηση αισιοδοξίας καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη μειώνονται συνεχώς και η αποθήκευση φυσικού αερίου της Ε.Ε. είναι σε καλή κατάσταση με αναλυτές να μιλούν για καλή προετοιμασία για τον επόμενο χειμώνα.
Από τα τέλη του 2021 έως τις αρχές του 2023, η Ε.Ε. διέθεσε περίπου 700 δισ. ευρώ σε διάφορα μέτρα κρατικής στήριξης για την ενέργεια. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε εκτός από την αύξηση της παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι χώρες να λάβουν μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας για να αποφύγουν ελλείψεις.
Στο πλαίσιο αυτό η Γερμανία θα απαιτήσει από τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας κατά 26,5% έως το 2030 σε σύγκριση με το 2008. Η κυβέρνησή προέτρεψε τους Γερμανούς να μειώσουν τη χρήση της ενέργειας κατά 20%. Η θέρμανση για ιδιωτικές πισίνες απαγορεύτηκε στη χώρα και οι άνθρωποι ενθαρρύνθηκαν να εργάζονται από το σπίτι. Όπως ανέφερε το Reuters αυτόν τον μήνα, το γερμανικό υπουργικό συμβούλιο πρόκειται να εγκρίνει νέο νόμο που απαιτεί ακόμη μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας. Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου οι εταιρείες που χρησιμοποιούν μια συγκεκριμένη ποσότητα ενέργειας θα πρέπει να χρησιμοποιούν τα λεγόμενα «συστήματα διαχείρισης ενέργειας» για να προγραμματίσουν την κατανάλωση μακροπρόθεσμα. Η κυβέρνηση της Γερμανίας πρέπει να εξοικονομήσει 45TWh ετησίως. Τα ομοσπονδιακά κράτη πρέπει συλλογικά να μειώσουν 5 TWh ετησίως για να επιτύχουν τον καθαρό μηδενικό στόχο της Γερμανίας έως το 2045.
Σύμφωνα με την Ε.Ε. οποιοδήποτε σχέδιο για τη μείωση των εκπομπών στην ΕΕ πρέπει να ξεκινήσει με τη μείωση των επιπτώσεων του άνθρακα στον ενεργειακό τομέα, ο οποίος τροφοδοτεί τα κτίρια, τις βιομηχανίες και τις μεταφορές. Σήμερα αυτός ο τομέας αντιπροσωπεύει το 75% του συνόλου των εκπομπών της ΕΕ. Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, έως το 2030, οι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν να λαμβάνουν το 42,5% της ενέργειάς τους από ανανεώσιμες πηγές, από ηλιακή και αιολική ενέργεια μέχρι υδροηλεκτρική και γεωθερμική ενέργεια.