Προς νέα μείωση οδεύουν οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας τον Ιούλιο. Οι νέες χρεώσεις στα τιμολόγια ρεύματος του επόμενου μήνα που θα ανακοινώσουν στις 20 Ιουνίου οι προμηθευτές αναμένεται να είναι χαμηλότερες σε σχέση με τις χρεώσεις του Ιουνίου. Η μέση τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στην Αγορά Επόμενης Ημέρας του ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας στα 85,2 ευρώ/MWh τις πρώτες 15 ημέρες του Ιουνίου δείχνει ότι έρχεται και νέα πτώση τιμών. Αλλωστε στην πτωτική πορεία των τιμών συμβάλλει και η ενσωμάτωση της μείωσης των τιμών του φυσικού αερίου του προηγούμενου μήνα, που έχει αρχίσει αποτυπώνεται σταδιακά στην εγχώρια αγορά.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Μάιο η μέση τιμή στην Αγορά Επόμενης Ημέρας ήταν στα 105,59 ευρώ/MWh, ενώ τον Απρίλιο είχε διαμορφωθεί στα 120,44 ευρώ/MWh.
Σύμφωνα δε με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, που φθάνουν έως και τον Μάιο και αφορούν το συνολικό κόστος της χονδρικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή τόσο τη μεσοσταθμική τιμή της Αγοράς Επόμενης Ημέρας, όσο και των Αποκλίσεων αλλά και των προσαυξήσεων που προκύπτουν από την Αγορά Εξισορρόπησης, η πορεία των τιμών είναι συνεχώς πτωτική. Έτσι η μεσοσταθμική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρική αγορά τον Ιανουάριο ήταν στα 209,558 ευρώ/MWh, μειώθηκε στα 168,140 ευρώ/MWh τον Φεβρουάριο, στα 132,627ευρώ/MWh τον Μάρτιο, στα 128,993 ευρώ/MWh τον Απρίλιο και προσγειώθηκε στα 115,313 ευρώ/MWh τον Μάιο.
Ετσι, εκτιμάται ότι μπορεί να κυμανθούν στο επίπεδο των 8-16 λεπτών/KWh, την ώρα που οι τελικές τιμές του Ιουνίου ήταν μειωμένες σχεδόν κατά 30% σε σχέση με τον Μάιο. Το εύρος των τελικών χρεώσεων του Ιουνίου ήταν από 8,4 λεπτά/kWh μέχρι και 19 λεπτά/kWh, συμπεριλαμβανομένων και των εκπτώσεων συνέπειας.
Πάντως, ο Ιούλιος θα είναι ο πρώτος μήνας χωρίς επιδοτήσεις όπως όλα δείχνουν, καθώς οι επιδοτήσεις που είχαν ανακοινωθεί τον περασμένο Μάιο από τον τότε υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα ίσχυαν μέχρι και τον Ιούνιο.
Άλλωστε όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, πρόσφατα «τη δεδομένη στιγμή οι επιδοτήσεις για την ενέργεια δεν είναι απαραίτητες, γιατί έχουν πέσει οι τιμές».
Εξάλλου τα έκτακτα μέτρα που ελήφθησαν τον Ιούλιο του 2022 έχουν πλέον ημερομηνία λήξης τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και πλέον η αγορά προετοιμάζεται να επανέλθει στο προηγούμενο καθεστώς.
Μάλιστα κύκλοι της αγοράς σχολιάζοντας τις ανησυχίες που εκφράζονται τις τελευταίες ημέρες λόγω της νέας ανόδου των τιμών του φυσικού αερίου σημειώνουν ότι όπως και να εξελιχθούν τα πράγματα δεν θα επανέλθει το καταστροφικό κλίμα του περσυνού καλοκαιριού όπου οι αγορές λειτουργούσαν κάτω από κλίμα φόβου ότι η Ευρώπη το χειμώνα δεν θα έχει φυσικό αέριο.