Ακόμη ένα επεισόδιο αναμένεται να παιχτεί σε σχέση με τη φορολόγηση των υπερκερδών των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς όπως φαίνεται το υπουργείο ενέργειας βρίσκεται στο τελικό στάδιο έκδοσης της υπουργικής απόφασης, που θα ανοίξει το δρόμο για τη φορολόγηση των υπερκερδών.
Σε αντίθεση με τη φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων, όπου το ποσό θα προσδιοριστεί με βάση τους υπολογισμούς του υπουργείου Ενέργειας και του υπουργείου Οικονομικών στην περίπτωση των υπερκερδών των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας το θέμα περνά και μέσα από τη ρυθμιστική αρχή αποβλήτων, ενέργειας και υδάτων. Βέβαια παραμένει το ερώτημα ο χρόνος υπολογισμού των υπερεσόδων και αν παραμείνει το διάστημα Αύγουστος-Δεκέμβριος του 2022 ή θα περιληφθεί και μέρος του 2023.
Υπενθυμίζεται πως τα υπερκέρδη των παρόχων υπολογίστηκαν από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας με βάση το υπόμνημα που υπέβαλε στο ΥΠΕΝ το Μάιο 2022 σε 927,44 εκατ. ευρώ για το διάστημα (Οκτωβρίου 2021- Μαρτίου 2022), ενώ οι εκπτώσεις -μόνο της ΔΕΗ- στους καταναλωτές Μέσης και Χαμηλής Τάσης υπολογίστηκαν σε 335,99 εκατ. ευρώ. Τελικά τον Σεπτέμβριο με πολύ μεγάλη καθυστέρηση υπογράφτηκε η κοινή υπουργική απόφαση για τον τρόπο υπολογισμού των υπερκερδών της περιόδου Οκτώβριος 2021 – Ιούνιος 2022. Τελικά και αυτό άλλαξε για να επιλεγεί το Αύγουστος-Δεκέμβριος του 2022, εκτός αν αλλάξει κάτι.
Στο μεταξύ ο Οργανισμός Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας της E.E. (ACER) σε έκθεσή πως οι εκ των προτέρων παρεμβάσεις, όπως τα ανώτατα όρια τιμών, εκτιμάται ότι επηρεάζουν αρνητικά την ολοκλήρωση της αγοράς περισσότερο από ό,τι εκ των υστέρων μέτρα όπως η φορολόγηση των απροσδόκητων κερδών. Όμως , η φορολόγηση δεν επηρεάζει την τιμή βραχυπρόθεσμα. Ειδικότερα, η ανάλυση αποκαλύπτει ότι όσον αφορά τις παρεμβάσεις στην αγορά χονδρικής, ο φόρος απροσδόκητων κερδών έχει τον μικρότερο αντίκτυπο. Παράλληλα αναφέρει πως στις παρεμβάσεις στην αγορά λιανικής, τα στοχευμένα μέτρα, για παράδειγμα σε ευάλωτους καταναλωτές, έχουν τις λιγότερες στρεβλώσεις και είναι λιγότερο δαπανηρά.