Την ώρα που τα οριζόντια μέτρα στήριξης για το ενεργειακό κόστος βαίνουν προς το τέλος του και σχεδιάζονται μέτρα για κοινωνικά και ενεργειακά ευάλωτα νοικοκυριά, το θέμα των στρατηγικών κακοπληρωτών και των ρευματοκλοπών απασχολεί ιδιαίτερα την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ που αναζητά λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Στην κατεύθυνση αυτή η διασταύρωση στοιχείων μέσω της ΑΑΔΕ και των τραπεζών μπορεί να αποτελεί ένα από τα εργαλεία που μπορεί να συμβάλλουν στον περιορισμό του φαινομένου που έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις.
Όπως είπε χθες σε τηλεοπτική συνέντευξη ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης προαναγγέλλοντας την παρουσίαση μέτρων το φθινόπωρο, το υπουργείο το θέμα με τους κακοπληρωτές, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα και δεν πληρώνουν γιατί τους διευκολύνει το σύστημα επιβαρύνοντας τους υπόλοιπους. «Κάποιος που δεν πληρώνει και έχει για παράδειγμα 50.000 ευρώ καταθέσεις είναι στρατηγικός κακοπληρωτής» τόνισε χαρακτηριστικά. Το βάρος θα πέσει και στις ρευματοκλοπές, καθώς- όπως είπε- «στο τέλος της ημέρας ένα ποσοστό 2% ή 3% ή 4%, που μπορεί να χάνεται σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ένα μεγάλο κόστος που επιβαρύνει τους συνεπείς καταναλωτές.
Το σύνολο των οφειλών των στρατηγικών κακοπληρωτών υπολογίζεται σε 500 εκατ. ευρώ. Οφειλές, που αυξήθηκαν λόγω της ενεργειακής κρίσης αλλά και συσσωρεύτηκαν μετά την εφαρμογή των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της καθώς επετράπη η ελεύθερη μετακίνηση από προμηθευτή σε προμηθευτή χωρίς εξόφληση του προηγούμενου.
Μεγάλο μέρος των στρατηγικών κακοπληρωτών εξάλλου έχει ενταχθεί στην Καθολική Υπηρεσία, από την οποία συνεχίζουν να παίρνουν ρεύμα χωρίς να πληρώνουν, αφού δεν διακόπτεται η ηλεκτροδότηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις προμηθευτών μόνο το 10% των ενταγμένων στην Καθολική Υπηρεσία εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις τους.
Εν τω μεταξύ οι εταιρείες προμήθειας φαίνονται πλέον πιο ώριμες να συνεργαστούν για την εφαρμογή του λεγόμενου ενεργειακού «Τειρεσία», δηλαδή ενός συστήματος που θα καταγράφει τους καταναλωτές οι οποίοι αλλάζουν τακτικά πάροχο, χωρίς να πληρώνουν τον προηγούμενο. Ο ενεργειακός «Τειρεσίας», όπως και ο αντίστοιχος πρωτότυπος μηχανισμός που διαθέτουν οι τράπεζες, θα προειδοποιεί αυτόματα την εταιρεία προμήθειας ότι ο υποψήφιος πελάτης έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές στον προηγούμενο/ουςπαρόχους, οπότε η εταιρία θα έχει τη δυνατότητα να αρνηθεί την εκπροσώπησή του.
Για να λειτουργήσει πάντως αποδοτικά ο ενεργειακός «Τειρεσίας» θα χρειαστεί να συνοδευτεί με περαιτέρω μέτρα, προκειμένου ο εν λόγω καταναλωτής να μην μεταφέρει το ίδιο πρόβλημα στην Καθολική Υπηρεσία, στην οποία θα μεταπέσει, αν δεν βρίσκει πλέον προμηθευτή.
Το φθινόπωρο το πακέτο μέτρων στήριξης των ενεργειακά ευάλωτων
Το πακέτο μέτρων στήριξης των ενεργειακά ευάλωτων θα ανακοινωθεί μέχρι το Φθινόπωρο και θα υπάρχει ειδική μέριμνα για τους πολύτεκνους για τους οποίους θα διαμορφωθεί ειδικό τιμολόγιο. Επίσης οι επιδοτήσεις των ενεργειακά ευάλωτων θα σχετίζονται όχι μόνο με τα εισοδήματα αλλά και με τον τόπο διαμονής και τις αυξημένες ανάγκες θέρμανσης λόγω του ψύχους ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα.
Τα μέτρα δε για τους ευάλωτους καταναλωτές, τα οποία είναι πιθανόν να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, είναι ενδεχόμενο να ισχύσουν και πριν τη λήξη του προσωρινού μηχανισμού στην αγορά ηλεκτρισμού, την εφαρμογή του οποίου παρέτεινε πρόσφατα ως το τέλος του 2023, ο υπουργός Περιβάλλοντος- Ενέργειας.
Ας σημειωθεί ότι η ΕΕ έχει αφήσει το περιθώριο στα κράτη-μέλη να διατηρήσουν τα μέτρα, που ελήφθησαν για τη στήριξη των καταναλωτών κατά την περίοδο της ενεργειακής κρίσης ως το τέλος του 2023. Από το 2024 και μετά, με την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν θα υπάρχει νέα κρίση, τα όποια μέτρα στήριξης θα πρέπει να αφορούν μόνον σε συγκεκριμένες ομάδες πολιτών, που αντιμετωπίζουν το φάσμα της ενεργειακής φτώχιας.