Ειδικότερα, από την αρχή της εβδομάδας, ο λιγνίτης σύμφωνα με στοιχεία του ΑΔΜΗΕ δεν συνεισφέρει με ενέργεια, σε αντίθεση με το φυσικό αέριο που κινείται γύρω στο 47% και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στο 36%. Να σημειωθεί πως εκτός συστήματος παραμένει και η Πτολεμαΐδα 5. Η συγκεκριμένη μονάδα όπως και οι υπόλοιπες διαδραμάτισαν ουσιαστικό ρόλο τις ημέρες που δοκιμάστηκε το σύστημα ενέργειας της χώρας μας, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. Στο πλαίσιο αυτό η χονδρική τιμή ρεύματος παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και κάτω από τα 100 ευρώ ανα μεγαβατώρα. Σήμερα το φυσικό αέριο καλύπτει το 40% περίπου της ζήτησης.
Να σημειωθεί ακόμη πως σύμφωνα με επεξεργασία του Green Tank «συνολικά τους επτά πρώτους μήνες του 2023 εκπέμφθηκαν 8.61 εκ. τόνοι CO2 για την παραγωγή ηλεκτρισμού. Το 44.7% προέρχεται από λιγνιτικές μονάδες (3.85 εκ. τόνοι), το 38.8% από μονάδες ορυκτού αερίου (3.34 εκ. τόνοι) και το 16.5% από πετρελαϊκές μονάδες (1.42 εκ. τόνοι).
Οι εκπομπές από λιγνίτη συνεχίζουν να υπερτερούν έναντι αυτών από ορυκτό αέριο παρά το γεγονός ότι η συνεισφορά του στο μίγμα ηλεκτροπαραγωγής είναι αισθητά μικρότερη. Συγκεκριμένα, ο λιγνίτης παρήγαγε 2.9 φορές λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια από το αέριο, σημειώνοντας ιστορικό χαμηλό συγκριτικά με το πρώτο επτάμηνο των προηγούμενων ετών, ενώ οι εκπομπές του συνέχισαν να έχουν την πρωτοκαθεδρία, εκπέμποντας 1.15 φορές περισσότερους ρύπους CO2 από ό,τι το ορυκτό αέριο. Ωστόσο υψηλές παρέμειναν και οι εκπομπές από ορυκτό αέριο (μόλις 0.5 εκ. τόνοι λιγότεροι από το λιγνίτη το επτάμηνο), παρά τη μείωση κατά 27.1% της συνεισφοράς του αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή το πρώτο επτάμηνο του 2023 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022».