Λογαριασμοί ρεύματος: Έρχεται το κοινό τιμολόγιο - Ποιους αφορά

Λογαριασμοί ρεύματος: Έρχεται το κοινό τιμολόγιο - Ποιους αφορά
Τετάρτη, 18/10/2023 - 06:21

Τις τελευταίες ημέρες το υπουργείο Ενέργειας βρίσκεται σε συνεννοήσεις με τους αρμόδιους φορείς σε σχέση με τα νέα τιμολόγια που θα ισχύουν από το νέο χρόνο.

Μέσα στο επόμενο δεκαήμερο θα ανακοινωθούν τα μέτρα του υπουργείου Ενέργειας για τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών για τις ρευματοκλοπές, καθώς και οι αλλαγές στα τιμολόγια. Όπως ανέφερε χθες ο κ. Σκυλακάκης στο ραδιόφωνο «Παραπολιτικά» «αυτό που θα κάνουμε είναι ότι θα δώσουμε τη δυνατότητα στους καταναλωτές να κυκλοφορούν ελεύθερα αλλά αυτοί που δεν θα πάρουν γρήγορα την απόφαση θα μεταπέσουν σε ένα τιμολόγιο που θα είναι υποχρεωτικό για τους παροχους να το προσφέρουν και το οποίο θα είναι φτιαγμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να ξέρεις την τιμή του επόμενου μήνα κάθε 1η του μήνα».

Τις τελευταίες ημέρες το υπουργείο Ενέργειας βρίσκεται σε συνεννοήσεις με τους αρμόδιους φορείς σε σχέση με τα νέα τιμολόγια που θα ισχύουν από το νέο χρόνο. Η Ρυθμιστική Αρχη Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων πρότεινε τρεις τύπους τιμολόγιών. Δηλαδή τα σταθερά, τα κυμαινόμενα και τα δυναμικά. Στα κυμαινόμενα προβλέπονται δυο κατηγορίες: εκείνα όπου η τιμή θα ανακοινώνεται πριν το μήνα κατανάλωσης και εκείνα που η τιμή διαμορφώνεται μέχρι δύο μήνες μετά. Παράλληλα αρκετά μεγάλη σύγχυση έχει προκαλέσει το γεγονός της ενημέρωσης. Οι πάροχοι οφείλουν να ενημερώσουν τους πολίτες την 1η Νοεμβρίου για τις αλλαγές που σκοπεύουν να κάνουν και βέβαια θα είναι μετά στην επιλογή του πολίτη είτε να αποδεχθεί τις αλλαγές είτε να διαλέξει κάποιο διαφορετικό τιμολόγιο. Όσοι πολίτες δεν το κάνουν θα μεταπέσουν στο κοινό τιμολόγιο που θα έχουν όλοι οι πάροχοι και το οποίο θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.

Ο υπουργός ενέργειας μίλησε χθες και για το χειρότερο σενάριο που είναι μια νέα ενεργειακή κρίση κάτι που όπως είπε δεν μπορεί να προβλεφθεί γιατί, «όταν έχεις γεωπολιτικά γεγονότα έχεις αδυναμία πρόβλεψης». Σημείωσε πως υπήρξε επιβάρυνση στο χρηματιστηριακό κόμβο TTF κάτι που ακόμα δεν έχει αποτυπωθεί στη λιανική. Ωστόσο, επεσήμανε πως αντικειμενικά οι τιμές αεριού δεν θα έπρεπε να πάνε ψηλά γιατί οι αποθήκες είναι γεμάτες. Τόνισε πως δεν υπάρχει θέμα επάρκειας αλλά μόνο το θέμα της ανασφάλειας που έχουν δημιουργήσει κάποια γεγονότα όπως ο πόλεμος στην Παλαιστίνη.

Σε σχέση με τις επιδοτήσεις τόνισε πως «θα επιδοτήσουμε σε ότι αφορά τη θέρμανση και τους καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος και αυτό θα έχει θετική επίπτωση σε σχέση με ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας η βοήθεια αυτή θα είναι οικονομική με παρέμβαση για τους ευάλωτους μια παρέμβαση αρκετά διευρυμένη που θα καλύψει και ένα σημαντικό κομμάτι αυτού που ονομάζουμε μεσαία τάξη». Ξεκαθάρισε πως οριζόντια μέτρα θα έχουμε μόνο αν έχουμε νέα ενεργειακή κρίση.