Και αυτό μετά το Σαββατοκύριακο, όπου η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας με ισχυρή ώθηση από τις ΑΠΕ έπεσε στα 29,48 ευρώ ανά μεγαβατώρα, στα χαμηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί από το 2020 ενώ σε χαμηλά επίπεδα είχε διαμορφωθεί και η τιμή του Σαββάτου, στα 49,28 ευρώ/MWh.
Η “βουτιά” του Σαββατοκύριακου οφειλόταν κυρίως στη μεγάλη συμμετοχή των ΑΠΕ στο παραγωγικό μείγμα που συνδυάστηκε με τη συνήθη, για τις ημέρες αυτές, πτώση της ζήτησης, ειδικά την Κυριακή, όταν η συνεισφορά των ΑΠΕ έφθασε στο 60,1% και η συμμετοχή των μονάδων φυσικού αερίου έπεσε σε μόλις 5,6% και των λιγνιτικών στο 5,5%.
Ετσι, η μέση τιμή στην Αγορά Επόμενης Ημέρας διαμορφώνεται για σήμερα Δευτέρα 6 Νοέμβριου στα 102,43 ευρώ ανά μεγαβατώρα αυξημένη κατά 245,82% σε σχέση με την Κυριακή έχοντας μάλιστα παρουσιάσει μεγάλες διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το χαμηλό έφτασε σχεδόν σε μηδενικά επίπεδα 0,88 ευρώ ανά μεγαβατώρα και το υψηλό ξεπέρασε τα 200 ευρώ, καθώς έφτασε στα 223,70 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Mετά την “χαμηλή πτήση” του Σαββατοκύριακου, η μέση τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρική αγορά ανέκτησε το επίπεδο των 100 ευρώ/MWh, έχοντας παρουσιάσει κατά τη διάρκεια της ημέρας εξαιρετικά μεγάλη διακύμανση, από σχεδόν μηδενικά επίπεδα ως πάνω από τα 220 ευρώ/ΜWh.
Για σήμερα, με τον όγκο συναλλαγών να αυξάνεται κατά 4% σε σχέση με χθες, το μερίδιο των ΑΠΕ διαμορφώνεται στο 42,9% και του φυσικού αερίου στο 19,6%, με την ημέρα να χαρακτηρίζεται από την έντονη μεταβλητότητα των τιμών την ώρα που η ζήτηση αυξάνεται και καλύπτεται κατά κύριο λόγο από συμβατικά καύσιμα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι την Κυριακή, όταν η μέση τιμή έπεσε στα 29,68 ευρώ/MWh, το ελάχιστο ήταν 0,98 ευρώ/MWh, δηλαδή κατά 10 λεπτά υψηλότερη από τη κατώτερη τιμή της σημερινής ημέρας, κατά την οποία ένα μέρος της κατανάλωσης, το 15,8% καλύπτεται από εισαγωγές, το 14% από λιγνιτική παραγωγή και το 4,7% από τα υδροηλεκτρικά, ενώ η ενέργεια από φυσικό αέριο καλύπτει το 19,6%, όπως προαναφέρθηκε.
Χαληλές τιμές τις προηγούμενες ημέρες διαμορφώθηκαν και σε πολλές ευρωπαϊκές αγορές λόγω των καιρικών συνθηκών, καθώς η καταιγίδα Ciaran έφερε υψηλή παραγωγή τόσο από τα αιολικά όσο και από τα μεγάλα υδροηλεκτρικά.
Εν τω μεταξύ, το φυσικό αέριο συνεχίζει να κινείται πέριξ των 45-50 ευρώ, με μάλλον πτωτικές τάσεις τις τελευταίες ημέρες, καθώς οι τιμές δεν δείχνουν να επηρεάζονται ιδιαίτερα από τον πόλεμο Ισραήλ- Χαμάς, τουλάχιστον όσο η σύγκρουση δεν επεκτείνεται ευρύτερα στη Μέση Ανατολή.
Την Παρασκευή, το συμβόλαιο TTF για παράδοση Δεκεμβρίου έκλεισε στα 47,995 ευρώ/MWh (-0,212%), δείχνοντας να αντιδρά περισσότερο στις προοπτικές προσφοράς/ζήτησης παρά στις γεωπολιτικές εξελίξεις.
Οι γεμάτες αποθήκες φυσικού αερίου στην Ευρώπη με τα αποθέματα να φτάνουν σε επίπεδα ρεκόρ πιάνοντας το 99,5% και στο 67,8% στα τερματικά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) αλλά και οι καλές καιρικές συνθήκες φρενάρουν την άνοδο των τιμών. Οι μετεωρολογικές προβλέψει για την κεντρική και βόρεια Ευρώπη τον Δεκέμβριο, κάνουν λόγο για ήπιες θερμοκρασίες μετά από έναν ήπιο Οκτώβριο με τη μέση θερμοκρασία στην Ευρώπη να είναι κατά 1,3°C πάνω από τα επίπεδα της περιόδου 1991-2020. Ο Οκτώβριος του 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία του climatebook, καταγράφηκε ως ο 4ος θερμότερος Οκτώβριος από το 1979 για την Ευρώπη. Ως θερμότερος παραμένει ο Οκτώβριος του 2022. Οι μεγαλύτερες θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας καταγράφηκαν σε περιοχές της Κεντρικής και Νότιας Ευρώπης. Κοντά και κάτω από το μέσο όρο η θερμοκρασία σε περιοχές της Σκανδιναβίας. Συνολικά στην Ευρώπη τον Οκτώβριο του 2023, περίπου 435 εκατομμύρια πολίτες βίωσαν έναν μήνα θερμότερο από την μέση τιμή της περιόδου 1991-2020.