Λογαριασμοί ρεύματος: Η κυβέρνηση επενδύει πολιτικά στις χρεώσεις του πράσινου τιμολογίου

Λογαριασμοί ρεύματος: Η κυβέρνηση επενδύει πολιτικά στις χρεώσεις του πράσινου τιμολογίου
Τρίτη, 14/11/2023 - 06:12

Όλα τα λεφτά του στο «πράσινο» έχει βάλει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προσπαθώντας να διαχειριστεί πολιτικά το επερχόμενο αλαλούμ με τα τιμολόγια ρεύματος.

Η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος επενδύει πολιτικά στις χρεώσεις του ειδικού πράσινου τιμολογίου, το οποίο θα είναι ομοιόμορφο για όλους τους προμηθευτές και από το οποίο θα προκύπτει ποιος είναι φθηνότερος κάθε πρώτη του μήνα.

Το επιχείρημα του υπουργείου είναι πως οι καταναλωτές παρακολουθώντας τις τιμές σε αυτό το τιμολόγιο θα έχουν μια εικόνα για το πώς κινείται η αγορά και θα μπορούν να κάνουν την επιλογή τους.

Πάντως, οι προμηθευτές έχουν μπροστά τους λιγότερο από ένα μήνα (έως την 1η ∆Δεκεμβρίου) προκειμένου να ενημερώσουν τους πελάτες τους με επιστολές για τις νέες συμβάσεις και τα τιμολόγια που θα προσφέρουν από τις αρχές του νέου έτους.

Για να βγάλουν όμως τα τιμολόγια θα πρέπει να γνωρίζουν τη φόρμουλα για τις χρεώσεις του ειδικού τιμολογίου. Η χρέωση της κιλοβατώρας θα στηρίζεται σε μια κοινή φόρμουλα για όλους τους προμηθευτές, με βασικούς συντελεστές την τιμή της χονδρεμπορικής αγοράς των δύο προηγούμενων μηνών, τα περιθώρια κέρδους κάθε εταιρείας και τους όγκους κατανάλωσης.

Η τιμή θα ανακοινώνεται κάθε 1η του μηνός και θα αναπροσαρμόζεται ως προς τις αποκλίσεις σε σχέση με τη χονδρεμπορική τιμή τον επόμενο μήνα. Η οριστικοποίηση της φόρμουλας, ωστόσο, φαίνεται να είναι τελικά αρκετά πιο δύσκολη υπόθεση από ό,τι αρχικά υπολόγιζε η κυβέρνηση. Εκ των υστέρων διαπιστώθηκε ότι ο συντελεστής «όγκος καταναλώσεων» δεν μπορεί να υπολογιστεί ανά μήνα κι αυτό γιατί οι πάροχοι ενημερώνονται από τον ∆Ε∆∆ΗΕ με καθυστέρηση 5-7 μηνών, κάτι που καθιστά ουσιαστικά ανεφάρμοστο τον μηχανισμό χωρίς τροποποιήσεις.

Χωρίς τη γνωστοποίηση της φόρμουλας για τον υπολογισμό της τιμής της κιλοβατώρας, οι πάροχοι δεν μπορούν να βγάλουν άλλα τιμολόγια ανταγωνιστικά μεταξύ τους και να ενημερώσουν τους πελάτες τους στο διάστημα που απομένει μέχρι την 1η Δεκεμβρίου.

Είναι κοινή η άποψη των ιδιωτών προμηθευτών ότι το ειδικό τιμολόγιο αποτελεί ευθεία καταστρατήγηση του ανταγωνισμού και έχουν ξεκινήσει οι πρώτες συζητήσεις για προσφυγή στην Κομισιόν. Είναι επίσης κυρίαρχη στην πλευρά των παρόχων η εκτίμηση ότι το ειδικό τιμολόγιο θα οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές από τα κυμαινόμενα cost plus τιμολόγια κι αυτό γιατί θα ενσωματώσει το ρίσκο της πρόβλεψης της χονδρεμπορικής αγοράς.