Στη βάση αυτή το Μνημόνιο Κατανόησης, το οποίο υπέγραψαν χθες οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και των ΗΠΑ και το οποίο θέτει το πλαίσιο των από κοινού δράσεων για ενεργειακά θέματα στα Δυτικά Βαλκάνια, θεωρείται ένα σημαντικό βήμα προς την ενίσχυση της ενεργειακής συνεργασίας και ασφάλειας στην περιοχή.
Το Μνημόνιο Κατανόησης που αποσκοπεί στην προώθηση του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας - ΗΠΑ και εντάσσεται στη συνεργασία μεταξύ του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών και της USAID, θα συνεισφέρει στη σύζευξη των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας συμβάλλοντας στην οικονομική ανάπτυξη και σταθερότητα στην περιοχή.
Στόχος της σύζευξης είναι να διευκολυνθεί το διασυνοριακό εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας ανάμεσα στις εμπλεκόμενες χώρες. Αυτό με την σειρά του θα συμβάλει στη σύγκλιση των χονδρεμπορικών τιμών, με τις εισαγωγές και τις εξαγωγές από κάθε κράτος να ανταποκρίνονται ακόμη καλύτερα στα οικονομικά «σήματα» σε περιφερειακό επίπεδο και, κατά συνέπεια, στην προσφορά και τη ζήτηση.
Συγκεκριμένα, με το Μνημόνιο Κατανόησης θα ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ των ενεργειακών φορέων της Ελλάδας και των Δυτικών Βαλκανίων, με σκοπό την προώθηση της ενσωμάτωσης των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας και την ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή.
Πρέπει να σημειωθεί πως τα τελευταία χρόνια η πρόοδος προς την ολοκλήρωση των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της σύζευξης όλων των εθνικών αγορών, όπως ορίζουν οι κατευθυντήριες γραμμές δικτύου της ΕΕ, ήταν αργή. Ο βαθμός ολοκλήρωσης διέφερε μεταξύ των χρονικών πλαισίων (τμημάτων) της αγοράς, η δε ολοκλήρωση καθαυτή δεν έχει ολοκληρωθεί.
Στην πραγματικότητα, καμία κατευθυντήρια γραμμή δεν εφαρμόστηκε πλήρως. Υπάρχουν ακόμη ανεκμετάλλευτα οικονομικά οφέλη που προέρχονται από τη μεγαλύτερη σύγκλιση τιμών, η οποία με τη σειρά της εκπορεύεται από την ανάπτυξη του διασυνοριακού εμπορίου. Η δε αποτελεσματικότητα της ολοκλήρωσης των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας προσέκρουε επίσης στην απουσία προόδου όσον αφορά τη διαθέσιμη δυναμικότητα των διαζωνικών γραμμών διασύνδεσης.