Μιλώντας στο 27ο Εθνικό Συνέδριο «Ενέργεια και Ανάπτυξη», που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο, 14 & 15, Νοεμβρίου στο ξενοδοχείο Divani Caravel , ο πρόεδρος της ΡΑΑΕΥ υπογράμμισε τις σημαντικές εξελίξεις που σχετίζονται με τιςτην αγορά επόμενης ημέρας (Day-Ahead Market) στη ΝΑ Ευρώπη, που σημειώθηκαν εφέτος.
Ειδικότερα, στις 11 Απριλίου 2023, η ALPEX εγκαινίασε την αλβανική αγορά της επόμενης ημέρας και αναμένεται επίσης να λειτουργήσει την αγορά του Κοσσυφοπεδίου, ξεκινώντας από το δεύτερο εξάμηνο του 2023.
Η MEPX εισήγαγε την αγορά της επόμενης ημέρας στο Μαυροβούνιο στις 27 Απριλίου 2023.
Αλλά και η MEMO, της Βόρειας Μακεδονίας, διεξήγαγε την εναρκτήρια δημοπρασία του στις 10 Μαΐου 2023. Όπως πρόσθεσε ο κ. Δαγούμας, τόσο η MEPX όσο και η MEMO έχουν σχέδια για τη δημιουργία ενδοημερήσιων αγορών, στόχο που πέτυχε η SEEPEX στις 25 Ιουλίου 2023.
Σχετικά με την ολοκλήρωση της αγοράς στα ενέργειας στα Δυτικά Βαλκάνια, ο πρόεδρος της ΡΑΑΕΥ υπενθύμισε ότι η ενσωμάτωση στη σύζευξη της αγοράς για τα μέρη της πρωτοβουλίας WB6 του Energy Commynity -που περιλαμβάνει Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Κοσσυφοπέδιο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο και Σερβία - πρέπει να επιτευχθεί έως το τέλος του 2025.
Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη SEE Market Coupling Initiative. Στο πλαίσιο της τελευταίας, διοργανώθηκε συνάντηση στις 14 Νοεμβρίου στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια της οποίας υπεγράφη μνημόνιο Συνεργασίας για τη σύζευξη των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας Βαλκανικών χωρών από τους αρμόδιους θεσμικούς φορείς Ρυθμιστικών Αρχών, Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς και Χρηματιστηρίων Ενέργειας. Η συνάντηση διοργανώθηκε από την αμερικανική Εθνική Ένωση Επιτρόπων Ρυθμιστικών Υπηρεσιών (NARUC), την αμερικανική Ένωση Ενέργειας (USEA) και την RTI International με την υποστήριξη της ελληνικής Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) και με τη χορηγία της αμερικανικής Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης (USAID).
Όπως υπογράμμισε ο κ. Δαγούμας, η υπογραφή του εν λόγω μνημονίου Συνεργασίας ενισχύει την Πράσινη Μετάβαση (δίκτυα, ΑΠΕ και ευέλικτες υποδομές), αλλά και τον περιφερειακό ρόλο της Ελλάδας.