Οι ρευματοκλοπές υπολογίζονται πλέον στο 4,8% της συνολικής αγοράς ενέργειας, με τον αριθμό τους να υπολογίζεται από τον Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) στις 13.000 ετησίως.
Το νέο νομοθετικό πλαίσιο θα είναι εξαιρετικά αυστηρό για τις ρευματοκλοπές. Προβλέπει, προσωρινή αναστολή λειτουργίας για επιχειρήσεις που διαπράττουν ρευματοκλοπή, φυλάκιση μέχρι τρία χρόνια, αλλά και την αφαίρεση άδειας τους ηλεκτρολόγου που εμπλέκεται.
Πιο συγκεκριμένα θα προβλέπεται:
-Εκτός των υφιστάμενων ποινών φυλάκισης έως τρία έτη, θα υπάρχει παράλληλος υποχρεωτικός καταλογισμός και χρηματικής ποινής (σήμερα οι δύο ποινές επιβάλλονται διαζευκτικά).
-Η προσωρινή αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης και μόνιμη σε περίπτωση υποτροπής και αφαίρεση, προσωρινή ή οριστική, της επαγγελματικής άδειας των ηλεκτρολόγων σε περίπτωση αποδεδειγμένης συνέργειας (πειθαρχικά μέτρα).
-Νέα Υπεύθυνη Δήλωση Εγκαταστάτη (ΥΔΕ) για αλλαγή φορέα επιχείρησης στην ίδια παροχή και δειγματοληπτικός έλεγχος των ΥΔΕ με το μητρώο εγκαταστατών ηλεκτρολόγων .
-Η είσπραξη -μέσω Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ) των ληξιπρόθεσμων και επιδικασθεισών απαιτήσεων του ΔΕΔΔΗΕ, που αφορούν σε ρευματοκλοπές.
Στις υποθέσεις ρευματοκλοπών υποβάλλονται μηνύσεις εναντίον των παρανομούντων καταναλωτών στα αρμόδια δικαστήρια, αφού προσδιορισθεί με κάθε πρόσφορο μέσο η κλαπείσα ενέργεια, επί του κόστους της οποίας προστίθενται όλες οι δαπάνες της ρευματοκλοπής. Αφού οι τεχνικοί του ΔΕΔΔΗΕ διαπιστώνουν επέμβαση στο ρολόι, αυτό αφαιρείται και περνά από ειδικό έλεγχο προκειμένου να διαπιστωθεί το ύψος της ρευματοκλοπής, η οποία ανάγεται σε βάθος πενταετίας και υπολογίζεται το ποσό – πρόστιμο με υψηλότερη χρέωση της κιλοβατώρας από εκείνη που θα είχε καταβληθεί εάν δεν είναι πειραχθεί ο μετρητής.
Σε πολλές περιπτώσεις που έχουν εκδικασθεί, έχουν επιβληθεί στους κατηγορούμενους ποινές φυλάκισης έως και τρία έτη για κλοπή ηλεκτρικής ενέργειας ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, κατ’εξακολούθηση.