Μπορεί τις τελευταίες ώρες να παρατηρείται μια πτώση της θερμοκρασίας σχεδόν σε όλη τη χώρα, που σημαίνει πως πλέον οι πολίτες θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τα έξοδα της θέρμανσης, όμως σύμφωνα με στοιχεία του ΑΔΜΗΕ ήδη από τον περασμένο μήνα φαίνεται μια άνοδος της κατανάλωσης ενέργειας σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Να σημειωθεί πως την περσινή χρονιά τους περισσότερους μήνες παρατηρήθηκε πτώση της κατανάλωσης ενέργειας, εξαιτίας των υψηλών τιμών στην ενέργεια, φαινόμενο που συνεχίστηκε και φέτος, με εξαίρεση τους καλοκαιρινούς μήνες οπου είχαμε αύξηση της ζήτησης, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.
Ειδικότερα, τον Οκτώβριο σύμφωνα με στοιχεία του ΑΔΜΗΕ είχαμε αύξηση της συνολικής ζήτησης κατά 0,57% σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2022, ενώ παρατηρήθηκε και αύξηση 18,80% στην συνολική παραγωγή ενέργειας. Η θερμική παραγωγή αποτελούσε το 44,8% , το φυσικό αέριο το 35,2% του ενεργειακού μείγματος και ο λιγνίτης το 9,5%, η παραγωγή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας το 43,5%, οι εισαγωγές παρουσίασαν πτώση 38,24% και οι εξαγωγές αύξηση 141%. Να τονιστεί πως πολλές από εκείνες τις ημέρες του Οκτωβρίου η Ελλάδα είχε πολύ μεγάλη παραγωγή από ΑΠΕ, ενώ ειδικά κάποια από τα σαββατοκύριακα οι τιμές στη χονδρική μηδενίστηκαν, με αποτέλεσμα όπως έχουμε αναφέρει στο iEnergeia.gr να επανέρχεται ξανά και ξανά το ζήτημα των περικοπών. Όμως σε κάθε περίπτωση το φαινόμενο κάνει επιτακτική την ανάγκη για έργα αποθήκευσης ενέργειας.
Η ζήτηση στους καταναλωτές χαμηλής τάσης τον Οκτώβριο παρουσίασε αύξηση 0,4%, ενώ πτώση παρατηρήθηκε στους πελάτες υψηλής τάσης. Πρόκειται για ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά, ενώ να αναφερθεί πως από την αρχή της χρόνιας δεν παρατηρείται θετικό πρόσημο στην κατανάλωση στη συγκεκριμένη κατηγορία.
Σε ό,τι έχει να κάνει με τους προμηθευτές ενέργειας έχουν ενδιαφέρον τα ποσοστά στα μερίδια αγοράς που αυτοί καταλαμβάνουν. Αρκετοί προμηθευτές παρουσιάζουν μείωση ανάμεσα σε αυτούς και η ΔΕΗ σε σχέση με τον Σεπτέμβριο:
Οι αλλαγές αυτές στα μερίδια προμήθειας έρχονται λίγες ημέρες πριν την έναρξη της νέας τιμολόγησης. Το επόμενο διάστημα οι πάροχοι ενέργειας θα αρχίσουν να ενημερώνουν τους καταναλωτές για τις αλλαγές, με εξαίρεση τους καταναλωτές που έχουν συμβάσεις με σταθερή τιμολόγηση. Εάν οι πολίτες δεν απαντήσουν στις επιστολές που θα στείλουν οι πάροχοι θα μεταπέσουν στο πράσινο τιμολόγιο θα είναι κοινό για όλους τους προμηθευτές.