Οι θερμικές μονάδες είναι αυτές που προσφέρουν το μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά ενέργειας, με τα έργα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας να τροφοδοτούν το σύστημα, μέχρι τις πρώτες μεσημεριανές ώρες. Συνολικά η ζήτηση κινείται περίπου στις 77.000MW. Στο σύστημα συμμετέχουν εκτός από τις μονάδες φυσικού αερίου, η νέα μονάδα της ΔΕΗ Πτολεμαΐδα 5, οι μονάδες Άγιος Δημήτριος 3,5. Συνολικά, η θερμική παραγωγή άγγιξε χθες τις 43.032 MW.
Την ίδια ώρα, η διαμόρφωση των τιμών του φυσικού αερίου δείχνει πως πράγματι υπάρχει μια αποκλιμάκωση. Μένει να φανεί εάν θα είναι εύθραυστη ή όχι, εξαιτίας των γεωπολιτικών εξελίξεων. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου στο χρηματιστηριακό κόμβο της Ολλανδίας κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες. Δύο βασικοί λόγοι εξηγούν την πτώση των τιμών: οι εκτιμήσεις για θερμοκρασίες πάνω από τις συνηθισμένες για την εποχή. Παράλληλα, η ισχυρή παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που καταγράφεται στην Ευρώπη συγκράτησε τη ζήτηση. Οι γεωπολιτικές εξελίξεις πάντως θα κρίνουν κατά πόσο θα επηρεαστεί η προσφορά. Ανησυχία προκαλούν οι κινήσεις των ανταρτών Χούθι της Υεμένης, στην Ερυθρά Θάλασσα, οι οποίοι τις προηγούμενες ημέρες στόχευσαν εμπορευματικό πλοίο, ενώ συνέχισαν τις απειλές τους εναντίον του Ισραήλ Στο μεταξύ, τέσσερις μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες ανέστειλαν τις δραστηριότητες τους στην Ερυθρά Θάλασσα. Ανάμεσα στις εταιρείες που ανέστειλαν τις αποστολές, μέσω της Ερυθράς θάλασσας και η εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου BP, που περιλαμβάνουν αποστολές πετρελαίου, υγρού φυσικού αερίου. Παράλληλα, αλυσιδωτές αντιδράσεις μπορεί να έχει οποιαδήποτε διακοπή είτε στη διώρυγα του Σουέζ, είτε στο Στενό του Ορμούζ. Οποιαδήποτε διακοπή θα προκαλέσει επιπτώσεις στο εμπόριο παγκοσμίως και σε περίπτωση που θα πρέπει να παρακαμφθούν οι προαναφερόμενες επιλογές τότε θα αυξηθούν οι χρόνοι μεταφοράς, θα υπάρξει μεγαλύτερο κόστος καυσίμων. Όλες αυτές οι συνέπειες θα οδηγήσουν σε εκτόξευση των τιμών.
Να σημειωθεί πάντως πως το Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, την Τρίτη κατέληξε στην παράταση, κατά ένα έτος, της ισχύος του έκτακτου Κανονισμού Επιτάχυνσης της Αδειοδότησης ΑΠΕ (2022/2577), του έκτακτου Κανονισμού Αλληλεγγύης (2022/2576) και του έκτακτου Κανονισμού για το Μηχανισμό Διόρθωσης της Αγοράς (2022/2578). Κατά την τοποθέτησή της η υφυπουργός Ενέργειας. Αλεξάνδρα Σδούκου υπογράμμισε ότι ο Μηχανισμός Διόρθωσης (Market Correction Mechanism) αποδείχθηκε ένα ουσιαστικό εργαλείο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, καθώς έστειλε σαφές σήμα στην αγορά, ενώ παράλληλα συνεχίζει να λειτουργεί ως δίχτυ ασφαλείας, προστατεύοντας τους ευρωπαίους πολίτες από μια πιθανή μεσοπρόθεσμη χειραγώγηση της αγοράς φυσικού αερίου.