Ανησυχία για τις τιμές των κυμαινόμενων τιμολογίων και δη του πράσινου, που περιλαμβάνει εκτίμηση για τη διαμόρφωση της τιμής χονδρικής του ηλεκτρισμού τον επόμενο μήνα, εν προκειμένω τον Ιανουάριο, προκαλεί η ανοδική πορεία των τιμών του φυσικού αερίου. Στην άνοδο συνέβαλαν και οι γεωπολιτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, με την αγορά να εκδηλώνει ανησυχία για την ομαλή μεταφορά των φορτίων φυσικού αερίου LNG, λόγω των επιθέσεων των Χούθι στα πλοία που πλέουν στην Ερυθρά Θάλασσα. Η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό με τις καιρικές προβλέψεις πυροδότησε χθες την αύξηση της τιμής του αερίου TTF παράδοσης Ιανουαρίου, η οποία ανέβηκε 3,163% για να κλείσει στα 35,225 ευρώ/MWh, με το υψηλό της ημέρας να καταγράφεται στα 37,34 ευρώ/MWh
Η ανησυχία εντείνεται καθώς καταγράφεται μεγάλη αύξηση στα προθεσμιακά συμβόλαια ηλεκτρικής ενέργειας πσράδοσης Ιανουαρίου στην Ευρώπη. Οι προβλέψεις για ένα επερχόμενο “κύμα” παγετού στη Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη, εκτίναξαν χθες το μεσημέρι τις τιμές στα futures Nordic (Σκανδιναβία) Ιανουαρίου κατά 13 ευρώ στα 96 ευρώ/MWh, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 μηνών. Tην ίδια ώρα, το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης για τον Ιανουάριο της γερμανικής αγοράς κέρδιζε 9,44 ευρώ/MWh, φθάνοντας στα 100,50 ευρώ/MWh, ενώ ανάλογες ήταν οι επιδόσεις του αντίστοιχου γαλλικού future, το οποίο παρουσίαζε άνοδο 8,75 ευρώ, στα 99,21 ευρώ/MWh.
Η ελληνική Αγορά Επόμενης Ημέρας ήταν μία από τις πιο ακριβές στην Ευρώπη
Η άνοδος πάντως αυτή δεν αποτυπώθηκε στις σποτ αγορές ηλεκτρισμού, οι περισσότερες εκ των οποίων παρουσίασαν εντυπωσιακή πτώση. Στον αντίποδα βρέθηκε η ελληνική Αγορά Επόμενης Ημέρας, που ήταν μία από τις πιο ακριβές στην Ευρώπη και από τις ελάχιστες όπου σημειώθηκε άνοδος, με την τιμή να κλείνει στα 98,23 ευρώ/MWh, σημειώνοντας αύξηση 8,3%.
Εξαιρετικά αυξημένες ήταν οι εισαγωγές, που κάλυψαν το 33,7% του όγκου συναλλαγών. Μάλιστα οι εισαγωγές πήραν τα πρωτεία από την εγχώρια ηλεκτροπαραγωγή, καθώς οι ΑΠΕ συνεισέφεραν το 24,8%, το φυσικό αέριο το 23,9%, τα υδροηλεκτρικά το 8% και ο λιγνίτης το 5,6%. Στη συζευγμένη αγορά της Βουλγαρίας η τιμή διαμορφώνεται για σήμερα στα 42,47 ευρώ/MWh (-24,4%)-πράγμα που εν μέρει εξηγεί την αύξηση των εισαγωγών ρεύματος στη χώρα μας-, ενώ αντίθετα η επίσης συνδεδεμένη αγορά της Ιταλίας διαμόρφωσε την υψηλότερη τιμή στην Ευρώπη, τα 101,22 ευρώ/MWh (-24,4%).
Στη Γερμανία, λόγω της υψηλής απόδοσης των αιολικών, καταγράφηκε πτώση 72,6% με την τιμή να διαμορφώνεται στα 16,67 ευρώ/MWh, στη Γαλλία η πτώση έφθασε στο 62 % με την τιμή να κλείνει στα 21,95 ευρώ/MW, ενώ αντίθετα ανοδική ήταν η κίνηση στην Πορτογαλία και την Ισπανία, στα 98,19 ευρώ/MWh (23,1%), που μαζί με την Ελλάδα ήταν οι τρεις χώρες, όπου οι τιμές αυξήθηκαν.
Ενας άλλος παράγων, που ενδέχεται να επηρεάσει ανοδικά τις τιμές ηλεκτρισμού είναι η αύξηση τιμών των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων, που χθες έκλεισαν στα 80,11 ευρώ/τόνο διοξειδίου του άνθρακα (+1,2%). Παρότι η άνοδος που παρουσιάζει το CO2 από τα μέσα Δεκεμβρίου και μετά οφείλεται και σε τεχνικούς λόγους, η αγορά έχει αρχίσει να επηρεάζεται από τις ανησυχίες που προκαλούν οι προβλέψεις για ένα παγωμένο Ιανουάριο στην Ευρώπη και οι φόβοι για τον ομαλό εφοδιασμό με LNG, λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή.