Εντός του επόμενου διμήνου αναμένεται να ξεκινήσουν σταδιακά οι μελέτες για την κατασκευή του έργου, γνωστού ως GREGY Project (Green Energy Interconnector) για την ηλεκτρική διασύνδεση της Αιγύπτου απευθείας με την ηπειρωτική Ελλάδα μέσω του υποθαλάσσιου καλωδίου ισχύος 3.000MW.
Ο όμιλος Κοπελούζου που προωθεί το έργο, προετοιμάζει φάκελο για την υποβολή αιτήματος χρηματοδότησης μέσω του προγράμματος Connecting Europe Facility (CEF), το οποίο εντός της Άνοιξης αναμένεται να καλέσει σε υποβολή προτάσεων.
Η ένταξη της διασύνδεσης στα Έργα Αμοιβαίου Ενδιαφέροντος (Projects of Mutual Interest, PMI) της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει ανοίξει το δρόμο για την προώθηση του GREGY, το οποίο έχει την πλήρη στήριξη τόσο της ελληνικής, όσο και της Αιγυπτιακής κυβέρνησης. Κάτι που επαναβεβαιώθηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση του κ. Δημήτρη Κοπελούζου με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Abdel Fattah El-Sisi, παρουσία του πρωθυπουργού της χώρας Dr. Mostafa Madbouly και του υπουργού Ηλεκτρισμού και ΑΠΕ Dr. Mohamed Shaker.
Στον πρόεδρο El-Sisi έγινε παρουσίαση των προσπαθειών που καταβάλλονται για την ενίσχυση των κοινών εργασιών μεταξύ της Αιγύπτου και του ομίλου για την υλοποίηση ενός έργου παραγωγής αιολικής και ηλιακής ενέργειας 9,5 γιγαβάτ, το οποίο θα στηρίξει σημαντικά την αιγυπτιακή οικονομία και θα συμβάλει σημαντικά στις προσπάθειες για τη μετάβαση σε καθαρή ενέργεια στην Αίγυπτο και την Ευρώπη.
Πρέπει να σημειωθεί ότι ο όμιλος Κοπελούζου στην παρούσα φάση βρίσκεται σε επαφές με διεθνείς μελετητικές εταιρίες προκειμένου να επιλέξει τους αναδόχους των τελικών τεχνικών και περιβαλλοντικών μελετών, καθώς και της μελέτης για τον καθορισμό της διαδρομής των θαλάσσιων καλωδίων σύνδεσης. Η συγκεκριμένη μελέτη καταγραφής του βυθού θεωρείται και η πλέον κρίσιμη, θα γίνει με ειδικό πλοίο και από αυτή θα προκύψει η ακριβής όδευση του καλωδίου.
Το κόστος του συνόλου των μελετών, οι οποίες εκτιμάται ότι μπορούν να ολοκληρωθούν έως το τέλος του 2024 υπολογίζεται σε περίπου 40 εκατ. ευρώ, ενώ το 50% του ποσού αυτού μπορεί να χρηματοδοτηθεί από το CEF.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου εκτιμάται σε 3,5 δις ευρώ
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου που αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση της Αιγύπτου απευθείας με την ηπειρωτική Ελλάδα μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου ισχύος 3.000 MW και τη δυνατότητα αμφίδρομης μεταφοράς ενέργειας, εκτιμάται σε 3,5 δις ευρώ.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η κατ αρχήν διαδρομή που ακολουθεί το GREGY έχει μήκος είναι 954 χλμ και ξεκινά από το El Sallum και φτάνει στη Ν. Μάκρη Αττικής, παρακάμπτοντας ευαίσθητες γεωπολιτικά θαλάσσιες περιοχές.
Υπενθυμίζεται ότι η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας Αιγύπτου (GREGY) είναι ένα έργο που προωθείται από τον όμιλο Κοπελούζου μέσω της εταιρίας ELICA, ενώ ήδη έχει υπάρξει κατ αρχήν συμφωνία με τον ΑΔΜΗΕ και τον Διαχειριστή του Δικτύου Μεταφοράς της Αιγύπτου για τη σύσταση κοινής εταιρίας που θα αναλάβει την προώθηση του έργου και στην οποία τα τρία μέρη θα συμμετέχουν με ίσα μερίδια.
Το καλώδιο προβλέπεται να μεταφέρει 100% πράσινη ενέργεια από την Αίγυπτο στην Ελλάδα και μέσω της Ελλάδας στην Ευρώπη, δημιουργώντας συνέργειες και με την διασύνδεση Green Aegean, που προωθείται από την ελληνική κυβέρνηση με ενεργό ρόλο του ΑΔΜΗΕ και προοπτική μεταφοράς πράσινης ενέργειας από την Ελλάδα έως την Αυστρία και τη Γερμανία.
Τα 3.000 μεγαβάτ πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας που θα μεταφέρει από την Αίγυπτο στην Ελλάδα η διασύνδεση θα μπορούν να αντικαταστήσουν 4,5 bcm φυσικού αερίου ετησίως και θα μειώνουν τις εκπομπές CO2 κατά 10 εκατ. τόνους ετησίως.
To έργο αυτό αναμένεται να ανασυντάξει τον ενεργειακό χάρτη της χώρας, εισάγοντας την σε μια νέα, πράσινη εποχή με σημαντικά πλεονεκτήματα για την οικονομία, το περιβάλλον και τη γεωστρατηγική αξία της Ελλάδας στη Μεσόγειο και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Αποφασιστικής σημασίας αναμένεται να είναι και η συμβολή του στην εθνική οικονομία, καθώς θα δημιουργηθούν πολλές νέες θέσεις εργασίας αλλά και επιχειρηματικές ευκαιρίες για την ελληνική βιομηχανία.