Την ίδια ώρα που είναι σε εξέλιξη συσκέψεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων με τον ΑΔΜΗΕ σε σχέση με τη δανειοδότηση του έργου, παραμένει πολύ μεγάλο το επενδυτικό ενδιαφέρον. Τον περασμένο Δεκέμβριο είχε υπογραφεί Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) μεταξύ του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ενέργειας της Ελλάδας (ΑΔΜΗΕ), του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου και της TAQA, του ενεργειακού ομίλου με έδρα το Άμπου Ντάμπι. Παράλληλα, το fund Aluma από το Ισραήλ έχει εκφράσει ενδιαφέρον για συμμετοχή στο σχήμα, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως θα υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον και από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Να σημειωθεί πως η κυπριακή πλευρά έχει δηλώσει πως θα συνεισφέρει στο έργο με 100 εκατ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ είναι ο φορέας υλοποίησης του έργου, έχοντας διαδεχτεί τον EuroAsia Interconnector. Τον περασμένο Δεκέμβριο είχε υπογραφεί η συμφωνία μεταβίβασης των περιουσιακών στοιχείων (Asset Purchase Agreement) από τον EuroAsia Interconnector στον ΑΔΜΗΕ, γεγονός που σηματοδοτεί με τον πλέον επίσημο τρόπο το νέο κεφάλαιο που ανοίγει για το εμβληματικό έργο και το νέο φορέα υλοποίησης. Η συμφωνία αφορούσε στη μεταβίβαση -μεταξύ άλλων- της επιδότησης ύψους 657 εκατ. ευρώ που έχει εξασφαλιστεί για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ από το Connecting Europe Facility της ΕΕ και όλων των μελετών και των αδειών.
Υπενθυμίζεται πως το καλοκαίρι του 2023 η Nexans στην σύμβαση για την κατασκευή του καλωδιακού τμήματος της διασύνδεσης Κρήτης-Κύπρου που υπεγράφη τον περασμένο Ιούλιο.