Την ίδια ώρα άλλο 1,1 δισεκ .ευρώ αναμένεται άμεσα να διατεθεί από το Χρηματιστήριο των Ρύπων.
Τις σχετικές επισημάνσεις έκανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΑΠΕΕΠ, Γιάννης Γιαρέντης μιλώντας στο 12ο συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης στην Πάτρα κάνοντας παράλληλα αναφορά στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και στην στήριξη που παρείχε και θα παράσχει αν χρειαστεί στους καταναλωτές.
Ωσόστο, ο κ. Γιαρέντης χτύπησε καμπανάκι κινδύνου για τον Ειδικό Λογαριασμό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και ζήτησε για άλλη μια φορά αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ για να μην υπάρξουν προβλήματα.
Όπως εκτίμησε ο κ. Γιαρέντης, το προσεχές διάστημα ενδεχομένως να υπάρξουν προβλήματα στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ), υπενθυμίζοντας ότι οι τιμές της αγοράς δημιουργούν μία υστέρηση εσόδων και εξόδων. Εξέφρασε μάλιστα την ανησυχία ότι εάν η κατάσταση συνεχιστεί, ίσως υπάρξουν προβλήματα, γι’ αυτό, όπως είπε, πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα από την πολιτεία με αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ, καθώς είναι παγωμένο στα 17 ευρώ τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
Υπενθυμίζεται ότι αυτή τη στιγμή η Χρέωση Βάσης του ΕΤΜΕΑΡ είναι στα 17 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, επί της οποίας υπολογίζεται η επιβάρυνση για κάθε κατηγορία καταναλωτών. Τα νοικοκυριά, για παράδειγμα, καταβάλλουν το 100% της Χρέωσης Βάσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Χρέωση Βάσης ήταν μεγαλύτερη πριν από το 2019, στα 22,67 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.
Όπως είχε αναφέρει πρόσφατα στο Φόρουμ των Δελφών ο επικεφαλής του ΔΑΠΕΕΠ, η επιβάρυνση στη Γερμανία είναι 96 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, ενώ στη Δυτική Ευρώπη στα 30 με 35 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Υπογράμμισε πως μία εναλλακτική λύση θα ήταν να αυξηθεί το ποσοστό που καταλήγει στον Ειδικό Λογαριασμό, από τα έσοδα των δικαιωμάτων ρύπων. Το ποσοστό αυτό έχει καθοριστεί για το 2024 στο 14,6%. Σύμφωνα ωστόσο με τον επικεφαλής του ΔΑΠΕΕΠ, μία αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ θα απελευθέρωνε κεφάλαια ώστε να ενισχυθεί το ποσοστό των ρύπων που δίνεται στη βιομηχανία, ώστε να περιορισθεί το βιομηχανικό κόστος, το οποίο επηρεάζει το σύνολο της εθνικής οικονομίας.
Στο συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης ανέλυσε πώς έκλεισε η μεγάλη «τρύπα» των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους παραγωγούς των ΑΠΕ, προσθέτοντας ότι πρέπει να το «παλέψουμε» όλοι, προκειμένου να μην επιστρέψει η κατάσταση του ΕΛΑΠΕ σε δύσκολες εποχές. «Σε αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε με το ΥΠΕΝ και τη ΡΑΕ, προκειμένου να μην υπάρξει στασιμότητα στην αγορά», δήλωσε.
Τέλος, ανέλυσε το σύστημα Εγγυήσεων Προέλευσης, ενώ προανήγγειλε ότι το προσεχές διάστημα πρόκειται να ξεκινήσουν οι αντίστοιχες δημοπρασίες με βάση τα διεθνή πρότυπα, ενώ το έσοδο θα είναι μία εισροή για τον ΕΛΑΠΕ, καλύπτοντας μέρος της υστέρησης που αναμένεται να υπάρχει.