Αφήνοντας μάλιστα αιχμές κατά των προμηθευτών, οι οποίοι ενώ διαφήμιζαν το πράσινο τιμολόγιο ως το πιο φθηνό το ακρίβυναν, αποκάλυψε ότι ο ίδιος άλλαξε προμηθευτή επειδή έκανε υπερβολική αύξηση, όπως είπε μιλώντας χθες στο ραδιόφωνο του Σκάι.
«Αλλαξα πάροχο επειδή αυτός που είχα έκανε υπερβολική αύξηση τον Ιούνιο, πολύ περισσότερο από αυτό που δικαιολογεί η αύξηση της χονδρικής τιμής» σημείωσε.
Ο κ. Σκυλακάκης υπεραμύνθηκε του πράσινου τιμολογίου σημειώνοντας ότι με αυτό μπορεί να ξέρουν οι καταναλωτές ποιες εταιρείες είναι φθηνές και ποιες ακριβές και προέκρινε ως λύση για μικρότερη επιβάρυνση των νοικοκυριών από τους λογαριασμούς ρεύματος την αλλαγή προμηθευτή. «Αυτό που χρειάζεται να γίνει οι καταναλωτές να αλλάξουν τους παρόχους που κάνουν αυξήσεις και να πάνε σε φθηνότερους» είπε χαρακτηριστικά.
Αιτιολόγησε δε την αύξηση των τιμολογίων στη μεταβολή των τριών παραγόντων που συνδιαμορφώνουν την τιμή της ενέργειας.
-Η πορεία της τιμής του φυσικού αερίου η οποία το τελευταίο διάστημα διαγράφει ανοδική τροχιά. Όπως είπε τον Μάρτιο το φυσικό αέριο είχε πέσει στα 21 ευρώ και σήμερα η τιμή του κινείται πέριξ των 36 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
-Οι αυξημένες τιμές των δικαιωμάτων ρύπων σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες με την τιμή από τα 54 ευρώ τον τόνο τον Μάρτιο στα 76 ευρώ σήμερα.
-Η μειωμένη παραγωγή των ΑΠΕ όπου τον Μάιο κατείχαν το 43,05%, ενώ το φυσικό αέριο ανήλθε στο 37,18%. Τον Απρίλιο οι ΑΠΕ είχαν μεγαλύτερο μερίδιο στο μίγμα της ηλεκτροπαραγωγής και συγκεκριμένα κατείχαν το 50,47%, όταν το φυσικό αέριο είχε περιοριστεί στο 28,76%.
Η αυξητική πορεία των τιμών αναμένεται να συνεχιστεί. Αλλωστε οι καλοκαιρινοί μήνες με την αυξημένη ζήτηση και τη μειωμένη παραγωγή ΑΠΕ προοιωνίζουν υψηλότερο κόστος ενέργειας για τα νοικοκυριά και όπως παραδέχτηκε ο υπουργός το καλοκαίρι είναι πιο δύσκολα, εξαρτάται βέβαια από τον μήνα, ενώ το φθινόπωρο και την άνοιξη λίγο καλύτερα.
Εξάλλου και ο Ιούνιος μπήκε με άλμα στις τιμές χονδρικής όπως διαμορφώνονται στην αγορά της Επόμενης Ημέρας στο Χρηματιστήριο Ενέργειας.
Για σήμερα Τρίτη η τιμή διαμορφώθηκε στα 117,41 ευρώ ανά μεγαβατώρα με πτώση κατά 1,56% μετά την εκρηκτική άνοδο της προηγούμενης ημέρας κατά 130% που εκτόξευσε την χονδρεμπορική τιμή από τα 52 ευρώ στα 119,27 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Για σήμερα η υψηλότερη τιμή έφτασε στα 229,44 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ η χαμηλότερη ήταν στα 54 ευρώ. Στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής το μεγαλύτερο μερίδιο έχουν οι ΑΠΕ με ποσοστό 44,38%, ακολουθεί το φυσικό αέριο με το ποσοστό στο 37,75%, τα υδροηλεκτρικά με 6,26%, οι εισαγωγές με 4,78% και ο λιγνίτης με 3,37%.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, το υπουργείο Περιβάλλοντος εκτιμά ότι οι τιμές εξακολουθούν να κινούνται στα προ κρίσης επίπεδα με τη μέση αύξηση στα τιμολόγια Ιουνίου στο 25% και τη ΔΕΗ να τραβά προς τα κάτω τον μέσο όρο, καθώς οι αυξήσεις στις χρεώσεις ήταν στο 11% την ώρα που άλλοι πάροχοι ακρίβυναν τα τιμολόγια σε ποσοστό που έφτασε και το 65%. «Αυτή τη στιγμή η μέση τιμή είναι κάτω από τον Ιανουάριο και μπορεί κανείς να βρει τιμές σε πράσινο κάτω από το 12 σεντς» ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης απαντώντας σε ερώτημα αν μπαίνουν στο τραπέζι επιδοτήσεις.