Όπως είπε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης σε συνέντευξή του στον Real Fm, μπορεί να υπάρχουν δύο ζώνες χρεώσεις είτε το μεσημέρι που το ρεύμα είναι φθηνό είτε το Σαββατοκύριακο ανάλογα με την εποχή ή συνδυαστικά και τα δύο.
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το «νυχτερινό» τιμολόγιο ισχύει από την 1η Μαΐου μέχρι και 31 Οκτωβρίου στο διάστημα 23.00 με 07.00 ενώ από την 1η Νοεμβρίου μέχρι 30 Απριλίου ισχύει από τις 15.00 έως τις 17.00 και από τις 02.00 έως τις 08.00.
Η τροποποίηση του «νυχτερινού» τιμολογίου, το οποίο αφορά μόνο το 1,5 εκατομμύριο των νοικοκυριών που έχουν ήδη τον αντίστοιχο μετρητή, μπήκε στο τραπέζι, λόγω της μεγάλης διείσδυσης των ΑΠΕ που συνεισφέρει με φθηνή ενέργεια στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής με τις χαμηλές τιμές να αποτυπώνονται τις μεσημεριανές ώρες. Η αντιστοίχιση με τα νέα δεδομένα της αγοράς, που υπαγορεύουν ως συμφέρουσα χρονική ζώνη κατανάλωσης τις μεσημβρινές ώρες έναντι των βραδινών ωρών ως ίσχυε μέχρι πρότινος θα φέρει και μεγαλύτερη ισορροπία στο σύστημα.
«Το πρόβλημα της νύχτας είναι ότι η χονδρική τιμή είναι πολύ υψηλή. Στην πράξη δεν ωφελεί κανέναν να ξοδεύεις ρεύμα τη νύχτα με εισαγόμενο αέριο και ακριβούς ρύπους και συνεπώς το να ωθείς τον κόσμο να καταναλώνει την ώρα που κοστίζει υψηλά και όχι τις ώρες που η χονδρεμπορική τιμή είναι χαμηλά είναι σε βάρος όλων» ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης.
Το διζωνικό τιμολόγιο θα εφαρμοστεί από το τέλος του χρόνου όπως είπε ενώ τώρα είναι προτεραιότητα τα πορτοκαλί, δυναμικά τιμολόγια.
Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει παραλάβει ήδη και ξεκινά να τοποθετεί, κυρίως σε επιχειρήσεις και μεγάλα κτίρια, τους πρώτους έξυπνους μετρητές στο πλαίσιο του πιλοτικού διαγωνισμού που διενήργησε. Πρόκειται για 360.000 έξυπνους μετρητές που θα προμηθευτεί ο Διαχειριστής από την κοινοπραξία Sagemcom – Protasis. Όσο δε για το μεγάλο διαγωνισμό της αντικατάστασης 7,5 εκατ. μετρητών, αυτός βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.
Έτσι σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του ΥΠΕΝ στην πρώτη φάση τα δυναμικά τιμολόγια θα αφορούν τις επιχειρήσεις που ηλεκτροδοτούνται από τα δίκτυα υψηλής και μέσης τάσης, αλλά και μεγάλους καταναλωτές στη χαμηλή τάση που διαθέτουν «έξυπνους» μετρητές.
Ήδη σήμερα το 45% με 50% του ηλεκτρικού φορτίου προέρχεται από επιχειρήσεις της μέσης τάσης και μεγάλους καταναλωτές της χαμηλής τάσης που έχουν εγκατεστημένα έξυπνα συστήματα μέτρησης ηλεκτρικής ενέργειας.
Αναφορικά με τα αυξημένα τιμολόγια ρεύματος και το ενδεχόμενο επιδοτήσεων ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι παρά τις αυξήσεις του Ιουνίου που μεσοσταθμικά κινήθηκαν στο 25% με εκκίνηση τις χαμηλές χρεώσεις του Μαίου, είναι χαμηλότερα από τον Ιανουάριο εκτίμησε δε ότι δεν θα φτάσουν σε επίπεδα που να χρειαστούν επιδοτήσεις ωστόσο όπως είπε «αν απαιτηθεί, θα εξευρεθούν οι απαιτούμενοι πόροι για την στήριξη των νοικοκυριών».
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη στην πρόσφατη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Η μεγάλη εικόνα είναι ότι για έξι συνεχόμενους μήνες έχουμε φθηνότερο ρεύμα. Αυτή τη στιγμή η μέση τιμή είναι κάτω από τον Ιανουάριο και μπορεί κανείς να βρει τιμές και στο πράσινο τιμολόγιο, που είναι και κάτω από 12 σεντς και σε σταθερό τιμολόγιο να βρει πολύ καλές και φθηνότερες τιμές. Αρα δεν είμαστε σε καμία περίπτωση στο σημείο επιδότησης αυτή τη στιγμή. Υπάρχει δυνατότητα οι πολίτες να έχουν και το ένα χρώμα, το πράσινο ή και το μπλε τιμολόγιο φθηνότερο απ’ ότι πριν. Ο μέσος όρος είναι χαμηλότερος καθ’ όλη τη διάρκεια αυτού του εξαμήνου και τον μήνα αυτόν. Δεν είμαστε στο σημείο επιδότησης. Το ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι αν -ω μη γένοιτο, που δεν υπάρχει τέτοια αίσθηση- φτάσουμε σε σημείο να χρειάζονται επιδοτήσεις, δεν θα αφήσουμε τους πολίτες ακάλυπτους, αλλά δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος αυτή τη στιγμή, ούτε νομίζω ότι θα υπάρξει. Αλλά, επειδή ποτέ δεν ξέρεις, εμείς εδώ είμαστε» είπε χαρακτηριστικά.