Τις διαστάσεις του προβλήματος των ρευματοκλοπών καταδεικνύουν τα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ σχετικά με τους ελέγχους που πραγματοποίησε στο πρώτο πεντάμηνο του έτους. Συνολικά διενεργήθηκαν 13.000 έλεγχοι και καταγράφηκαν συνολικά 6.000 διαπιστωμένες ρευματοκλοπές για τις οποίες μάλιστα καταλογίστηκε και η σχετική οφειλή στους παραβάτες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες οι έλεγχοι στο πρώτο πένταμηνο του έτους είναι αυξημένοι κατά 65% σε σχέση το αντίστοιχο περσινό διάστημα και το 2022 όπου κατά μέσο όρο ήταν 8.000 ενώ και οι διαπιστωμένες παραβάσεις είναι αυξημένες κατά 50%. Μέχρι το τέλος του έτους ο Διαχειριστής υπολογίζει ότι θα έχουν διενεργηθεί πάνω από 30.000 έλεγχοι ρευματοκλοπών πανελλαδικά, ενώ οι εισπράξεις θα ξεπεράσουν τα 20 εκατ. ευρώ.
Ηδη από τις αρχές του έτους έως ο ΔΕΔΔΗΕ έχει εισπράξει περί τα 8,5 εκατ. ευρώ από υποθέσεις ρευματοκλοπών τελευταίων ετών, ενώ το αντίστοιχο ποσό πέρυσι και προπέρυσι είχε διαμορφωθεί στα 6,5 εκατ. ευρώ, κατά μέσο όρο.
Ποιοι βρίσκονται στο στόχαστρο για ρευματοκλοπές
Στο στόχαστρο του ΔΕΔΔΗΕ βρίσκονται και οι μεγάλοι πελάτες στη χαμηλή, αλλά και στη μέση τάση, καθώς με την αξιοποίηση κατάλληλων εργαλείων για την ανάλυση μετρητικών δεδομένων από πολλαπλές πηγές πληροφόρησης, όπως για παράδειγμα από το Κέντρο Τηλεμέτρησης, πλέον αναδεικνύονται καθημερινά περιπτώσεις πιθανολογούμενων ρευματοκλοπών. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι από 400 στοχευμένους ελέγχους σε μεγάλους πελάτες (παροχές Νο 5-6-7 και μέσης τάσης) σε ένα χρονικό διάστημα 10 ημερών, προέκυψαν 35 ρευματοκλοπές που εκτιμάται ότι αντιστοιχούν σε απολεσθείσα ενέργεια 4.800 MWh. Η ενέργεια αυτή ισοδυναμεί με 700 βεβαιώσεις ρευματοκλοπών σε παροχές χαμηλής τάσης. Το ποσό που θα κληθούν να πληρώσουν οι χρήστες αυτών των παροχών εκτιμάται ότι ξεπερνά το 1,3 εκατ. ευρώ.
Το φαινόμενο των ρευματοκλοπών απασχολεί έντονα τόσο την αγορά όσο και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας που προχώρησε πρόσφατα στη λήψη μέτρων για την αντιμετώπισή του. Με τις νομοθετικές ρυθμίσεις καθιερώνονται αυστηρά μέτρα κατά των ρευματοκλοπών και των στρατηγικών κακοπληρωτών λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, με στόχο τη μείωση των επιβαρύνσεων που υφίσταται ο μέσος καταναλωτής ηλεκτρικού ρεύματος από τα φαινόμενα αυτά. Στο πλαίσιο αυτό, περιλαμβάνεται η υποχρέωση προσκόμισης νέας Υπεύθυνης Δήλωσης του αδειούχου ηλεκτρολόγου εγκαταστάτη αν αλλάξει ο φορέας επιχείρησης, η αφαίρεση επαγγελματικής άδειας ηλεκτρολόγου σε περίπτωση συμμετοχής σε ρευματοκλοπή, θεσμοθετείται η δυνατότητα του ΔΕΔΔΗΕ να λαμβάνει πληροφορίες από την ΑΑΔΕ για φορολογικά στοιχεία απαραίτητα για την αντιμετώπιση των ρευματοκλοπών και τίθεται ρητός χρόνος παραμονής στην καθολική υπηρεσία (τέσσερις μήνες), για μη ευάλωτους καταναλωτές ρεύματος που δεν πληρώνουν τον λογαριασμό τους.
Επιπλέον η μηνιαία καταμέτρηση ρεύματος εκτιμάται ότι θα περιορίσει δραστικά το φαινόμενο. Ηδη έχει ενταχθεί το 53% των παροχών όλων των πελατών του ΔΕΔΔΗΕ πανελλαδικά, μέσα σε λιγότερο από 4 μήνες από την έναρξη του εν λόγω προγράμματος.
Το σύνολο αυτών των παροχών ισοδυναμεί με το 73% της συνολικής ενέργειας που καταναλώνεται στη χώρα μας (σε kWh). Ο ΔΕΔΔΗΕ εκτιμά ότι έως τα τέλη Ιουλίου αναμένεται να έχει ενταχθεί το 100% των παροχών.
Τα οφέλη του προγράμματος μετάβασης στη μηνιαία καταμέτρηση είναι πολλαπλά, με κυριότερα:
-Την ορθολογικότερη τιμολόγηση όλων των παροχών, καθώς η αποτίμηση της πραγματικής κατανάλωσης των πελατών πραγματοποιείται, πλέον, σε μηνιαία βάση
-Την ευελιξία των προμηθευτών, καθώς γνωρίζοντας τη μηνιαία κατανάλωση θα έχουν τη δυνατότητα να τροποποιούν τα τιμολόγια, σύμφωνα με τις ανάγκες των πελατών.
-Τον περιορισμό των ρευματοκλοπών, φαινόμενο που επιβαρύνει όλους τους συνεπείς πελάτες, καθώς ο μηνιαίος έλεγχος καθιστά ευκολότερο, για τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ και τις συνεργαζόμενες εργολαβικές εταιρίες του, τον εντοπισμό παραβατικών συμπεριφορών, ενώ παράλληλα λειτουργεί και αποτρεπτικά/ανασταλτικά για την εκδήλωση τέτοιου είδους συμπεριφορών.