Λογαριασμοί ρεύματος: Πάμε σε νέες αυξήσεις

Λογαριασμοί ρεύματος: Πάμε σε νέες αυξήσεις
Σάββατο, 08/06/2024 - 08:09

Νέα αύξηση των τιμολογίων θα φέρει η ενδεχόμενη απόφαση αύξησης του ΕΤΜΕΑΡ, του ειδικού τέλους που πληρώνουν οι καταναλωτές για τη στήριξη των ΑΠΕ και η οποία έχει μπει στο τραπέζι των συζητήσεων λόγω της συνεχούς αύξησης που καταγράφεται στο σωρευτικό έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού των ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ).

Σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο του ΔΑΠΕΕΠ για τον Μάρτιο, το υπόλοιπο του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ σε ότι αφορά τους υπολογαριασμούς παλαιότερων έργων (ΛΓ1, ΛΓ2) επιδεινώθηκε κατά 30,10 εκατ., σε σχέση με τον Φεβρουάριο.

Η αύξηση του ελλείμματος ανησυχεί την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με την ανάγκη αύξησης του ΕΤΜΕΑΡ της ρυθμιζόμενης χρέωσης, που περιλαμβάνεται σε όλους τους λογαριασμούς και αυτό σε μια συγκυρία που οι λογαριασμοί ρεύματος έχουν αυξηθεί και όλοι εκτιμούν ότι η ανοδική πορεία θα συνεχιστεί την καλοκαιρινή περίοδο.

Το ζήτημα του ΕΛΑΠΕ έχει θέσει κατ’ επανάληψη ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΑΠΕΕΠ, Γιάννης Γιαρέντη εκπέμποντας σήμα κινδύνου και θέτοντας το θέμα της αύξησης του Ειδικού Τέλους. Ο κ. Γιαρέντης από τον περασμένο Απρίλιο είχε κάνει λόγο για την ανάγκη επαναφοράς του ΕΤΜΕΑΡ στα επίπεδα του 2019, δηλαδή στα 24 ευρώ/MWh, έναντι των 17 ευρώ/MWh που είναι σήμερα. Μάλιστα ο κ. Γιαρέντης προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος το λογιστικό έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ να μετατραπεί σε ταμειακό, έχει υποστηρίξει ότι θα πρέπει να διατεθούν στον Ειδικό Λογαριασμό τα περίπου 200 εκατ. ευρώ που είχαν προβλεφθεί στο RRF, αλλά και να αυξηθούν τα έσοδα του από τα δικαιώματα ρύπων. Για το 2024 το ποσοστό των εσόδων από τα δικαιώματα ρύπων έχει καθοριστεί στο 14,6%.

Βεβαίως έκτοτε το θέμα συζητείται μεν στο ΥΠΕΝ χωρίς ωστόσο να λαμβάνονται αποφάσεις ενώ πλέον η εικόνα που έχει διαμορφωθεί στην αγορά δυσκολεύει ακόμη περισσότερο τη λήψη αποφάσεων.

Το σωρευτικό έλλειμμα του ΔΑΠΕΕΠ τον περασμένο Μάρτιο, διαμορφώθηκε στα 124,62 εκατ. ευρώ, έναντι σωρευτικού ελλείμματος 94, 52 εκατ ευρώ τον Φεβρουάριο, ενώ σύμφωνα με το τελευταίο τριμηνιαίο δελτίο του ΔΑΠΕΕΠ ο ΕΛΑΠΕ Επικράτειας θα κλείσει το 2024 με έλλειμμα 449,38 εκατ. ευρώ. Αν ωστόσο, συνυπολογιστεί το πρόσθετο έσοδο ΕΤΜΕΑΡ για την υπαγωγή δικαιούχων σε καθεστώς μειωμένων χρεώσεων για τα έτη 2019-2021, το έλλειμμα υποχωρεί στα 232,56 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο του ΔΑΠΕΕΠ για τον Μάρτιο, το υπόλοιπο του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ σε ότι αφορά τους υπολογαριασμούς παλαιότερων έργων (ΛΓ1, ΛΓ2) επιδεινώθηκε κατά 30,10 εκατ., σε σχέση με τον Φεβρουάριο.

Αναφορικά με τον υπολογαριασμό νέων έργων (ΛΓ3), παρέμεινε πλεονασματικός στα 35,15 εκατ. ευρώ. Ωστόσο καταγράφει και αυτός μια μηνιαία υποχώρηση ύψους 16,32 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι, η μέση χονδρική τιμή στην Αγορά Επόμενης Ημέρας για τον Μάρτιο διαμορφώθηκε στα 67,5 ευρώ/MWh και βεβαίως η άνοδος της τους επόμενους μήνες βελτιώνει κάπως τα πράγματα.

Ωστόσο η συνεχής αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ προβληματίζει και σε αυτό το επίπεδο. Πρέπει να σημειωθεί ότι η συνολική εγκατεστημένη ισχύς ΑΠΕ τον Μάρτιο ήταν 12.035 MW, με τα μερίδια της κάθε τεχνολογίας να διαμορφώνονται ως εξής: φωτοβολταϊκά 51,46% και φωτοβολταϊκά στη στέγη 3,13%, αιολικά 40,94%, ΜΥΗΣ 2,33%, ΣΗΘΥΑ και βιοαέριο-βιομάζα 1,06%, υβριδικοί σταθμοί 0,02%. Η μηνιαία παραγωγή ήταν 1,689 GWh, μειωμένη κατά 79 GWh σε σχέση με τον Φεβρουάριο.