Ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον για τον Great Sea Interconnector

Ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον για τον Great Sea Interconnector
Τρίτη, 18/06/2024 - 07:42

Ένα ισχυρό επενδυτικό σχήμα για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ επιδιώκει να διαμορφώσει η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ με στόχο οι οριστικές αποφάσεις συμμετοχής από την κυπριακή πλευρά.

Συνεχίζοντας τις επενδυτικές επαφές για τη χρηματοδότηση του Great Sea Interconnector, όπως ονομάζεται η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας- Κύπρου Ισραήλ, συνολικού κόστους 1,9 δισεκ. ευρώ, η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ ανανοίνωσε την υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης με το fund Meridiam για είσοδό του στη μετοχική σύνθεση του έργου. Πρόκειται για έναν παγκόσμιο επενδυτή και διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων με έδρα το Παρίσι και το οποίο ειδικεύεται στην ανάπτυξη, χρηματοδότηση και διαχείριση μακροπρόθεσμων έργων δημόσιας υποδομής. Διαχειρίζεται περισσότερα από 22 δισ. δολάρια περιουσιακών στοιχείων, έχοντας παρουσία σε 56 χώρες.

Παράλληλα το αμερικανικό fund DFC έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για συμμετοχή του στην κοινοπραξία Great Sea Interconnector και σύντομα αναμένεται να υποβάλλει προσφορά, ενώ πρόσφατα υπήρξε πρόοδος και ως προς τη συμμετοχή του κρατικού fund του Άμπου Ντάμπι TAQA, σε τηλεδιάσκεψη μεταξύ στελεχών του ΑΔΜΗΕ, του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου και της Διεύθυνσης Ενέργειας της ΕΕ. Υπενθυμίζεται ότι ενδιαφέρον για συμμετοχή στο έργο έχει εκδηλωθεί και από το ισραηλινό fund Aluma, γεγονός που επιβεβαιώνει και το ένθερμο ενδιαφέρον του Ισραήλ για το τμήμα της διασύνδεσης Κύπρος - Ισραήλ.

Εν τω μεταξύ ο ΑΔΜΗΕ βρίσκεται πολύ κοντά στο να εξασφαλίσει όρους χρηματοδότησης του έργου και από ελληνικές εμπορικές τράπεζες, ενώ βρίσκεται σε συζητήσεις με την Τράπεζα Κύπρου, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει την τεχνική και οικονομική αξιολόγηση του έργου, προκειμένου να συμμετέχει στην χρηματοδότησή του.

Στα υπόλοιπα μέτωπα, η πολυεθνική Nexans η οποία έχει αναλάβει τα καλωδιακά τμήματα του έργου ξεκινά τις προκαταρκτικές εργασίες. Η Επιτροπή Χορήγησης Αδειών Ερευνών Θαλάσσης του υπουργείου Εξωτερικών άναψε το «πράσινο» φως και το πλοίο της γαλλικής εταιρείας θα ξεκινήσει τις έρευνες βυθού για τον εντοπισμό της πλέον κατάλληλης υποθαλάσσιας διαδρομής του καλωδίου που θα συνδέσει ηλεκτρικά τις δύο χώρες.

Παράλληλα με τις επαφές της διοίκησης με υποψήφιους επενδυτές, οι οποίοι όπως προκύπτει είναι αρκετοί, στην κατεύθυνση της προώθησης του έργου ο επικεφαλής του Διαχειριστή Μάνος Μανουσάκης έως το τέλος Ιουνίου ή το αργότερο τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου θα βρεθεί και πάλι στην Κύπρο προκειμένου αυτή τη φορά να παραδώσει στις κυπριακές αρχές των τόμο της μελέτης κόστους οφέλους του έργου που εκπονήθηκε από την εταιρία EXERGIA σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιου Πολυτεχνείο. Οι κυπριακές αρχές γνωρίζουν ήδη τα βασικά συμπεράσματα αλλά έχουν ζητήσει να έχουν στα χέρια τους την πλήρη μελέτη ώστε να λάβουν οριστικές αποφάσεις κατά πάσα πιθανότητα έως το τέλος του Καλοκαιρού. Υπενθυμίζεται πάντως ότι η Κύπρος έχει δεσμευθεί ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο με απόφαση του υπουργικού της συμβουλίου για μετοχική συμμετοχή της στο έργο υπό την προϋπόθεση ότι η μελέτη που ανέθεσε ο ΑΔΜΗΕ θα βεβαιώνει τη βιωσιμότητα του.

Υπενθυμίζεται ότι το αναθεωρημένο κόστος της διασύνδεσης έχει υπολογιστεί στα 1,94 δισ. ευρώ, και κατανέμεται κατά 63% στην Κύπρο και 37% στην Ελλάδα. Το έργο έχει ήδη εξασφαλίσει χρηματοδότηση 657 εκατ. ευρώ από τον CEF (Connecting Europe Facility).

Ηδη αναμένεται η υλοποίηση της απόφασης της κυπριακής κυβέρνησης για συμμετοχή στο έργο με το ποσό των 100 εκατ ευρώ και παράλληλα η λήψη από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της Κύπρου των ρυθμιστικών αποφάσεων που απαιτούνται μετά και την έκδοση των σχετικών αποφάσεων από την ελληνική Ρυθμιστική Αρχή.