Στην κατεύθυνση αυτή εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να «βγουν» στα διεθνή ύδατα τα πλοία της Nexans για τη συνέχιση των ερευνητικών εργασιών που θα οδηγήσουν στην πόντιση του καλωδίου.
Το κλίμα ενότητας και θετικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου αναδείχθηκε στις χθεσινές ξεχωριστές συναντήσεις στην Αθήνα, όπου συμμετείχαν οι υπουργοί Ενέργειας των δύο χωρών, Θόδωρος Σκυλακάκης και Γιώργος Παπαναστασίου, καθώς και εκπρόσωποι των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας, ΡΑΑΕΥ και ΡΑΕΚ.
Άλλωστε και η δήλωση του Κύπριου υπουργού σχετικά με την επιστολή- απάντηση που έλαβε από την ελληνική πλευρά προς απάντηση των ζητημάτων που είχαν τεθεί, είναι ενδεικτική του καλού κλίματος μεταξύ των δύο πλευρών. «Έχουμε παραλάβει, σήμερα, την απαντητική επιστολή, στη δική μας επιστολή, η οποία εστάλη στις 3 Δεκεμβρίου. Ακολούθησε συζήτηση στις 27 Δεκεμβρίου. Πιστεύω ότι η επιστολή αυτή απαντά σε όλες τις ανησυχίες της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία ουσιαστικά αναμένει αυτή την τοποθέτηση της ελληνικής πλευράς, για να προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα. Το έργο για την Κυπριακή Δημοκρατία του Great Sea Interconnector είναι από τα πιο σημαντικά έργα, διότι τερματίζει την ενεργειακή απομόνωση της Κυπριακής Δημοκρατίας και εννοείται, ότι μέσα στα πλαίσια της μείωσης κόστους ηλεκτρισμού, που είναι ένας από τους πυλώνες της διακυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη, η συγκεκριμένη ηλεκτρική διασύνδεση θα δώσει εναλλακτικές πηγές τροφοδοσίας ηλεκτρισμού, αφού η Κυπριακή Δημοκρατία, θα συνδεθεί, πλέον, με ένα ενιαίο δίκτυο με την Ευρώπη, μέσω Ελλάδος» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σημειώνεται ότι πρόκειται για επιστολή που συνέταξε ο ΑΔΜΗΕ και στην οποία υπάρχουν απαντήσεις στο σύνολο των ερωτημάτων που έθεσε η κυπριακή κυβέρνηση προκειμένου να προχωρήσει στο επόμενο βήμα, δηλαδή τη συμμετοχή της με 100 εκατ. ευρώ στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας που θα έχει την ιδιοκτησία και τη διαχείριση του έργου. Όπως δήλωσε ο κ. Παπαναστασίου η κυπριακή κυβέρνηση ανέμενε αυτή την τοποθέτηση της ελληνικής πλευράς, για να προχωρήσει στα επόμενα βήματα.
Από την πλευρά του ο κ. Σκυλακάκης που τους τελευταίους μήνες έχει αναλάβει πλήρως το χειρισμό του θέματος για λογαριασμό της ελληνικής κυβέρνησης, μίλησε για μια «θερμή συνάντηση» με τον κύπριο υπουργό προσθέτοντας ότι με την ελληνική επιστολή απαντώνται σε «αρκετά ικανοποιητικό βαθμό στα θέματα που τέθηκαν, στο πλαίσιο μίας πολύ καλής συνεργασίας».
Σε ανάλογο μήκος κύματος αν και περισσότερο τεχνική ήταν η συνάντηση των επικεφαλής των δυο Ρυθμιστικών Αρχών, Δημήτρη Φούρλαρη (ΡΑΑΕΥ) και Πολύβιου Λεμονάρη στο πλαίσιο κοινής συνεδρίασης των ολομελειών τους.
Συζήτησαν όλα τα εκκρεμή θέματα που σχετίζονται με την ηλεκτρική διασύνδεση και δήλωσαν ότι βασικός στόχος και των δυο πλευρών είναι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες υλοποίησης της.
Κύριο αντικείμενο συζήτησης ήταν η συμφωνία παραχώρησης των παγίων από τον ΑΔΜΗΕ στο SPV που θα δημιουργηθεί και το οποίο η κυπριακή αλλά και η ελληνική πλευρά θεωρούν ότι θα πρέπει να έχει την ιδιοκτησία και τη διαχείριση του έργου. Ωστόσο για να γίνει η μεταφορά των παγίων από τον ΑΔΜΗΕ στο SPV θα πρέπει να έχει υπάρξει η πιστοποίηση του ως διαχειριστή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί περιγράφεται από τον ΑΔΜΗΕ στην επιστολή της ελληνικής πλευράς προς την κυπριακή κυβέρνηση. Ωστόσο η ΡΑΕΚ αναμένεται να ζητήσει αντίστοιχη ενημέρωση από τον ΑΔΜΗΕ επιδιώκοντας με τον τρόπο αυτό να δεσμευθεί στην περιγραφή και την τήρηση μιας σειράς διαδικασιών.
Σε ότι αφορά τον προσδιορισμό των τελών χρήσης δικτύου η ΡΑΕΚ συνεχίζει να διατηρεί επιφυλάξεις σε σχέση με το CAPEX του έργου, ενώ για το OPEX φαίνεται ότι είναι διατεθειμένη να ακολουθήσει τη μεθοδολογία που έχει υιοθετήσει η ελληνική ΡΑΑΕΥ. Κρίσιμο ζήτημα συζήτησης είναι και η αποζημίωση εκ μέρους του διαχειριστή προς τους καταναλωτές σε περίπτωση που το έργο καθυστερήσει ή δεν υλοποιηθεί λόγω δικής του υπαιτιότητας. Και σε αυτό το ζήτημα φαίνεται ότι οι δυο ρυθμιστικές αρχές έχουν βρει σημείο προσέγγισης με την ελληνική ΡΑΑΕΥ να ετοιμάζει τη σχετική μεθοδολογία την οποία φαίνεται διατεθειμένη να ακολουθήσει και η κυπριακή πλευρά.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην κοινή ανακοίνωση τους οι δύο Ρυθμιστικές Αρχές δηλώνουν ότι διατηρούν αμοιβαία προσέγγιση επί των θεμάτων που αφορούν στο έργο με βασικό στόχο να επιταχυνθούν οι διαδικασίες υλοποίησής του προς όφελος των καταναλωτών.