Πρέσβης Κίνας στο 15ο SEEED του ΙΕΝΕ: Μπορούμε να Βοηθήσουμε την Ελλάδα να Χτίσει Ηλεκτρικές Διασυνδέσεις στη ΝΑ Ευρώπη

Πρέσβης Κίνας στο 15ο SEEED του ΙΕΝΕ: Μπορούμε να Βοηθήσουμε την Ελλάδα να Χτίσει Ηλεκτρικές Διασυνδέσεις στη ΝΑ Ευρώπη
Πέμπτη, 20/06/2024 - 10:23

Από την ίδρυσή της, εδώ και 75 χρόνια, η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας δεν έχει προκαλέσει προβλήματα στην Ευρώπη ενώ και κατά την πρόσφατη κρίση χρέους έτεινε χείρα βοηθείας προς τις χώρες της Ευρωζώνης. Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, σε μία ομιλία με πολλούς αποδέκτες η Α. Ε. ο Πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα, κ. Xiao Junzheng, μιλώντας στο 15ο South East Europe Energy Dialogue του ΙΕΝΕ, που διεξάγεται σήμερα και αύριο στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, ανέφερε, ότι μέσω της συνεργασίας της State Grid με τον ΑΔΜΗΕ, η Κίνα μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα να χτίσει ηλεκτρικές διασυνδέσεις με τις γειτονικές χώρες στη ΝΑ Ευρώπη.

Κατά την ομιλία του στο ειδικό Ambassadors’ Forum του 15ου SEEED, στο οποίο συμμετείχαν και εφέτος διπλωμάτες από χώρες από τη ΝΑ Ευρώπη και όχι μόνο, o Πρέσβης κ. Xiao Junzheng στη χώρα μας υπογράμμισε την ενεργειακή διάσταση της παρουσίας της Κίνας διεθνώς αλλά και πιο ειδικά στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Όπως τόνισε, το Πεκίνο αποτελεί αξιόπιστο εταίρο στον τομέα των ΑΠΕ, ενώ υπενθύμισε τις διεθνείς δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για κορύφωση εκμπομπών (emissions peak) ως το 2030 και για ουδετερότητα άνθρακα (carbon neutrality) ως το 2060. Επιπλέον, ο κ. Xiao Junzheng τόνισε ότι κάποιοι από τους Ευρωπαίους καταναλωτές απολαμβάνουν τα τελευταία χρόνια “πράσινα” κινεζικά προϊόντα, όπως ηλεκτρικά οχήματα. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, οι Κινέζοι κατασκεύασαν φθηνότερα και πιο αξιόπιστα προϊόντα για την πράσινη μετάβαση.

Αναφέρθηκε, επίσης, στη σημασία της Ελλάδας στο πλαίσιο της κινεζικής πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος» (Belt and Road Initiative - BRI) και για τη συμπληρωματικότητά της με τις ενεργειακές διασυνδέσεις στις οποίες συμμετέχει η χώρα μας, όπως είχε τόνισε ο ίδιος και κατά την εκδήλωσηπου είχε διοργανώσει τον Οκτώβριο του 2023 στην Αθήνα ο Όμιλος Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης της Κίνας (China Media Group), διαβεβαιώνοντας, από το βήμα του ετήσιου διεθνούς συνεδρίου του ΙΕΝΕ, ότι η συνεργασία αυτή θα συνεχιστεί.

Ο Κινέζος πρέσβης επισήμανε ότι, σε μία εποχή κατά την οποία, οι αγωγοί αντικαθίστανται σταδιακά από τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις, η δημιουργία μίας “λεωφόρου ηλεκτρικής ενέργειας” (Power Highway) αποτελεί το βασικό κρίκο στην προσπάθεια αναδιαμόρφωσης του ενεργειακού μείγματος στην Ευρώπη. Όπως τόνισε, η τελευταία παραμένει βαριά εξαρτημένει από εισαγόμενα καύσιμα, ενώ τόσο η κλιματική κρίση ενώ και οι αλλαγές στο γεωπολιτικό τοπίο αναδεικνύουν τον επείγοντα χαρακτήρα της ενεργειακής μετάβασης. Μάλιστα, αναφέρθηκε στο αμερικανικό LNG, το οποίο κάλυψε το κενό των εισαγωγών από τη Ρωσία, ωστόσο, όπως επισήμανε, η συμπληρωματικότητά του είναι προσωρινή καθώς μειώνει την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών προϊόντων. Παράλληλα, τόνισε ότι η καλύτερη οδός για μεταφορά ενέργειας στην Ευρώπη είναι αυτή από το Νότο προς τον Βορρά, δίνοντας έμφαση στο ρόλο της ΝΑ Ευρώπης. Ειδικά για την περιοχή μας, ο πρέσβης της ΛΔ της Κίνας ανέφερε ότι είναι πλούσια σε ΑΠΕ αλλά έχει σχετικά χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση.

Επίσης, υπογράμμισε ότι, αν η Ευρώπη θέλει να επιτύχει ενεργειακή αυτονομία, θα πρέπει να μπορεί να διασφαλίσει τη μεταφορά ενέργειας σε μεγάλες αποστάσεις και σε μεγάλη κλίμακα καθ' όλο το μήκος της Γηραιάς Ηπείρου.

Αναφερόμενος στη χώρα μας, ο κ. Xiao Junzheng επισήμανε ότι η συνεργασία με την Κίνα, χάρη και στη συμμετοχή της κινεζικής State Grid στον ΑΔΜΗΕ, έχει συμβάλει στην ανάδειξη του περιφερειακού ενεργειακού της ρόλου. Όπως τόνισε, η Ελλάδα διαθέτει μοναδική γεωγραφική θέση, καθώς βρίσκεται στο σταυροδρόμι της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής, ενώ διαθέτει και πλούσιο δυναμικό σε ΑΠΕ, ιδίως όσον αφορά την αιολική και την ηλιακή ενέργεια. Μάλιστα, σημείωσε ότι οι κυβερνητικοί στόχοι έχουν καθιερώσει την χώρα μας ως ενεργειακό κόμβο στη ΝΑ Ευρώπη. Ειδική αναφορά έκανε, εξάλλου, στα έργα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής και το GREGY – Green Energy Interconnector, για την ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, που έχει συμπεριληφθεί στο δεκαετές πλάνο ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ.

Όπως τόνισε, η Stade Grid, που βρίσκεται τρίτη στην κατάταξη του Fortune Global 500, με χαρτοφυλάκιο συνολικής αξίας άνω των 710 δις δολ. και ετήσια λειτουργικά έσοδα πάνω από 520 δις δολ. μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα να χτίσει, μέσω του ΑΔΜΗΕ, ηλεκτρικές διασυνδέσεις με τις γειτονικές χώρες στη ΝΑ Ευρώπη, αλλά και πέρα από αυτή, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής λεωφόρου ηλεκτρικής ενέργειας.

Αν και, όπως σημείωσε, η Ελλάδα βρίσκεται γεωγραφικά μακριά από τις “παραδοσιακές” ενεργειακές αγορές της Ευρώπης, μπορεί να αντεπεξέλθει στο πρόβλημα αυτό χάρη στις ευρείες προοπτικές που υπάρχουν για συμπληρωματικότητα με την Κίνα στις πηγές ενέργειας και τις τεχνολογίες. Με την τεχνολογία VSC-HVDC, εξάλλου, η διαλείπουσα και ασταθής ηλιακή και αιολική ενέργεια μπορεί να μετατραπεί σε ευέλικτη, αξιόπιστη και “καθαρή” ενέργεια, που μπορεί να μεταφερθεί στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες μέσω καλωδίων HVDC και UHVDC. “Η γραμμή προϊόντων μας περιλαμβάνει εξοπλισμό που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των ηλεκτρικών πρότζεκτ κάθε είδους”, σημείωσε ο πρέσβης της Κίνας.