Στον αέρα η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ

Στον αέρα η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ
Πέμπτη, 04/07/2024 - 07:38

Στον αέρα κινδυνεύει να τιναχτεί το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ αν η ΡΑΕ Κύπρου δεν αναθεωρήσει την αρνητική απόφαση σχετικά με το έσοδο του ΑΔΜΗΕ από τους καταναλωτές για την υλοποίηση του έργου.

«Η απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου που ανακοινώθηκε χθες στον ΑΔΜΗΕ καθιστά το έργο του Great Sea Interconnector, μη βιώσιμο» ανέφερε σε δήλωσή του αργά χθες το βράδυ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης προσθέτοντας ότι αν η απόφαση δεν αλλάξει τις αμέσως επόμενες ημέρες, το έργο θα σταματήσει.

Η απόφαση της κυπριακής πλευράς ανατρέπει τον σχεδιασμό του ΑΔΜΗΕ για τo χρηματοδοτικό σχήμα του έργου συνολικού κόστους 1,9 δισεκ. ευρώ. Το κόστος της διασύνδεσης κατανέμεται κατά 63% στην Κύπρο και 37% στην Ελλάδα. Το έργο έχει ήδη εξασφαλίσει χρηματοδότηση 657 εκατ. ευρώ από τον CEF (Connecting Europe Facility).

Η απόφαση της κυπριακής Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας να μην εγκρίνει το αίτημα του ΑΔΜΗΕ να αρχίσει από 1/1/2025 να ανακτά από τους καταναλωτές έξοδα στα οποία θα προβεί για την προώθηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Κρήτης δημιουργεί «τρύπα» άνω των 100 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ, ΤΟ ποσό που καλούνται να πληρώσουν οι Κύπριοι καταναλωτές κατά την κατασκευή της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Κύπρου είναι μόλις 0,6 λεπτά του ευρώ ανά KWh, κόστος το οποίο θα ανακτηθεί από τη μείωση που θα προκαλέσει στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, ήδη από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της.

Σε αντίθεση με τη ΡΑΑΕΥ που ενέκρινε τη μεθοδολογία υπολογισμού του ρυθμιζόμενου εσόδου του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου και την καταβολή του από την έναρξη της κατασκευαστικής περιόδου. Τονίζεται ότι η λήψη της εν λόγω απόφασης από τη ΡΑΑΕΥ είναι εξαιρετικά σημαντική, διότι με βάση την προοπτική έκδοσης αυτής της απόφασης απετράπη η αναστολή παραγωγής από την κατασκευάστρια εταιρεία των υποβρύχιων καλωδίων Nexans, λόγω ρυθμιστικής αβεβαιότητας.

Το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει ήδη δεσμευτεί μέσω της απόφασης της ΡΑΑΕΥ ώστε οι Έλληνες καταναλωτές να πληρώσουν το μερίδιο που τους αναλογεί στην ηλεκτρική διασύνδεση κατά τη διάρκεια της κατασκευής της ώστε να είναι το έργο βιώσιμο αναφέρει και στη δήλωσή του ο επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ. Ο κ. Μανουσάκης κάνει αναφορά στην προηγούμενη απόφαση της κυπριακής πλευράς τον περασμένο Οκτώβριο και η οποία ανετράπη. Όπως τονίζει «η απόφαση αυτή ανατρέπει την προηγούμενη απόφαση μεθοδολογίας εσόδου (ΡΑΕΚ 022/2023, 25/1/2023, Παράρτημα 1), η οποία είχε ληφθεί όταν το έργο είχε ο προηγούμενος φορέας υλοποίησης και βάσει αυτής ο ΑΔΜΗΕ έλαβε την επενδυτική απόφαση να γίνει φορέας υλοποίησης του έργου, τον Οκτώβριο του 2023. Αυτή η ανατροπή δημιουργεί αρνητική παρούσα αξία άνω των 100 εκατ. ευρώ για το έργο. Δημιουργεί θέμα ασφάλειας δικαίου για την επένδυση και θέμα εμπιστοσύνης στις διοικητικές αποφάσεις και πρέπει να αναθεωρηθεί άμεσα προκειμένου να συνεχιστεί το έργο. Είμαστε σε συνεννόηση με τη ΡΑΕΚ για να κατατεθεί αίτηση αναθεώρησης τις αμέσως επόμενες ημέρες».

Παράλληλα ξεκαθαρίζει ότι ο ΑΔΜΗΕ έχει την οικονομική ευρωστία να κατασκευάσει το έργο, αλλά υπό τα δεδομένα που δημιουργεί αυτή η ρυθμιστική απόφαση κανένας επενδυτής δεν θα γινόταν μέτοχος.

«Συνεπώς αν η απόφαση δεν αλλάξει τις αμέσως επόμενες ημέρες, το έργο θα σταματήσει. Η εξέλιξη αυτή θα ήταν ιδιαίτερα αρνητική για τους καταναλωτές της Κύπρου, καθώς θα χαθεί η ευκαιρία να μειωθεί το πολύ υψηλό κόστος ενέργειας που πληρώνουν σήμερα» καταλήγει ο κ. Μανουσάκης.

Οι εξελίξεις στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου βρέθηκαν χθες στο επίκεντρο συνάντησης που πραγματοποιήθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου, του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τη διοίκηση του ΑΔΜΗΕ και τον υπουργό Περιβάλλοντος Θόδωρο Σκυλακάκη.

Είχε προηγηθεί χθες το πρωί η ομιλία του επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ στο συνέδριο του economist κατά την οποία χαρακτήρισε το έργο του Great Sea Interconnector ως τεράστιας εθνικής σημασίας τόσο για την Ελλάδα όσο και την Κύπρο και ανέδειξε την ειδική βαρύτητά του για την Ελλάδα και τους συμμάχους της που εγγυάται την σταθερότητα, ευρύτερα στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο την αναγκαιότητα να κλείσουν οι ρυθμιστικές εκκρεμότητες το αργότερο έως τα μέσα Αυγούστου υπογράμμισε σε σύσκεψη που είχε τις προηγούμενες ημέρες και η Κομισιόν με τους ρυθμιστές Ελλάδας και Κύπρου και τον Φορέα Υλοποίησης. Επιπλέον, η Κομισιόν έχει συγκαλέσει σύσκεψη στην αρχή της επόμενης εβδομάδας προκειμένου να εξεταστεί η πρόοδος στην υλοποίηση του συγχρηματοδοτούμενου έργου και συγκεκριμένα η πρόοδος σχετικά με το ρυθμιστικό πλαίσιο, η συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο έργο και η πορεία των συζητήσεων με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, σύσκεψη που λαμβάνει πλέον άλλες διαστάσεις μετά την ανατροπή από την απόφαση της κυπριακής πλευράς.