Η ΕΣΕΕ σε υπόμνημά της που έστειλε στον Πρωθυπουργό, στα αρμόδια υπουργεία και στα πολιτικά κόμματα ενόψει της ΔΕΘ ζητά την ενίσχυση των επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση του υψηλού ενεργειακού κόστους. Συγκεκριμένα ζητά την επαναφορά της κρατικής επιδότησης μέρους των εμπορικών τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος, σε αναλογία της επαναφοράς για το διάστημα Αυγούστου – Σεπτεμβρίου 2024 της κρατικής αρωγής για τους οικιακούς λογαριασμούς, μέχρι και το τέλος του 2024.
Παράλληλα ζητά την ανάκληση της υποχρέωσης επιστροφής επιδοτήσεων της περιόδου 2022 - 2023 (σε παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας) που αφορούσαν τιμολόγια λογαριασμών ρεύματος μικρών επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης και οι οποίες δεν είχαν προηγουμένως λάβει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Από την πλευρά της η Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων Ελλάδας κάνει λόγο για αρνητική επίδραση στην επιχειρηματικότητα που ασκούν τόσο οι έντονες διακυμάνσεις στις τιμές της ενέργειας αλλά κα άλλοι παράγοντες όπως οι ελλείψεις και η άνοδος στις τιμές των πρώτων υλών, η επίμονη ακρίβεια που δοκιμάζει την αγορά και τους καταναλωτές, αλλά και οι ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό, με περισσότερες από 1 στις 3 επιχειρήσεις να δηλώνουν ότι έχουν κενές θέσεις εργασίας.
Η ΚΕΕΕ ζητά στοχευμένες παρεμβάσεις για την μείωση του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων: κόστος ηλεκτρικής ενέργειας, γραφειοκρατίας, τέλη υπέρ τρίτων, ασφαλιστικές εισφορές, φορολογικοί συντελεστές κ.λπ.. αλλά και φθηνότερη και φιλική προς το περιβάλλον ενέργεια με μέτρα όπως:
-Επίσπευση των πολιτικών για τη μετάβαση σε πράσινες και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με στόχο τη διασφάλιση ενεργειακής αυτονομίας και την μείωση του κόστους για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
-Επιτάχυνση των επενδύσεων σε έργα αυτοπαραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας από ΑΠΕ και ιδιαίτερα στην εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας, με το καθεστώς του ενεργειακού συμψηφισμού (net metering)
-Αναβάθμιση δικτύων και υποσταθμών ηλεκτρικού ρεύματος, για την ικανοποίηση των αιτημάτων των επιχειρήσεων για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος με net metering.
-Ενίσχυση των επιχειρηματικών ενεργειακών κοινοτήτων που έχουν στόχο την μείωση του ενεργειακού κόστους
-Αποτελεσματική λειτουργία της αγοράς ενέργειας, με κανόνες που διασφαλίζουν σταθερότητα, προβλεψιμότητα και συνέχεια.
Την ίδια ώρα η διοίκηση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας προτείνει την υιοθέτηση 11 παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση των άμεσων και πιεστικών προβλημάτων της οικονομίας, όπως έχουν προκύψει το τελευταίο έτος, λόγω της γεωπολιτικής και ενεργειακής κρίσης:
• Ενίσχυση της Μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας με ευέλικτα χρηματοδοτικά εργαλεία, κίνητρα και παρεμβάσεις που ευνοούν την εξωστρέφεια, την πρόσβαση στην καινοτομία, την καλλιέργεια δεξιοτήτων.
• Συνεργασία των φορέων της αγοράς και του τραπεζικού συστήματος, για τη διαμόρφωση όρων χρηματοδότησης, οι οποίοι ανταποκρίνονται στα δεδομένα της ελληνικής μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.
• Περαιτέρω μείωση του μη μισθολογικού κόστους με περιορισμό των ασφαλιστικών εισφορών.
• Ενεργοποίηση νέας ρύθμισης οφειλών 120 δόσεων στην οποία να μπορούν να ενταχθούν όλες οι ασφαλιστικές οφειλές μέχρι 31-12-2023 λόγω της υγειονομικής και ενεργειακής κρίσης.
• Συστηματική αξιοποίηση των Επιμελητηρίων, στο πλαίσιο δράσεων για την ενημέρωση, την επιμόρφωση και τη μεταφορά τεχνογνωσίας προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
• Στρατηγικές για την τόνωση της απασχόλησης μέσω της υλοποίησης εξιδεικευμένων προγραμμάτων κατάρτισης μέσω της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης σε κλάδος και επαγγέλματα που παρουσιάζουν έλλειψη προσωπικού. Το Β.Ε.Α, επανειλημμένα έχει εκφράσει τη θέση για επιδότηση της εργασίας αντί της ανεργίας.
• Δημιουργία μόνιμου μηχανισμού μερικής επιδότησης της ενέργειας στις επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση κρίσεων, πάντα σε συμμόρφωση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
• Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
• Εξορθολογισμός- μείωση των συντελεστών ΦΠΑ.
• Μείωση του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων στο 20%.
• Παροχή ενισχυμένων κινήτρων για τις επιχειρήσεις, προκειμένου να αναπτύξουν δράσεις κατάρτισης του ανθρώπινου δυναμικού τους, προγράμματα ανάπτυξης δεξιοτήτων και πρακτικής άσκησης.