Η σύγκριση των τιμών αποτυπώνονται στο μηνιαίο δελτίο εξελίξεων στη βιομηχανία τον Σεπτέμβριο του ΙΟΒΕ, που δημοσιεύτηκε χθες και δείχνει τη χονδρεμπορική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα να είναι ακριβότερη από 115% έως 198%. Η σύγκριση γίνεται με τις αγορές Επόμενης Ημέρας του Nordpool στο οποίο συμμετέχουν οι αγορές Αυστρίας, Βελγίου, Γερμανίας-Λουξεμβούργου, Γαλλίας και Ολλανδίας. Σε σύγκριση δε με την χονδρική τιμή του συστήματος Nordic που προκύπτει από το σύνολο των ενεργειακών αγορών της Νορβηγίας, Σουηδίας, Φινλανδίας, Δανίας η ελληνική αγορά ήταν τον Ιούλιο 472% ακριβότερη.
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία του ΙΟΒΕ, η τιμή χονδρικής φορτίου βάσης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα τον Ιούλιο αυξήθηκε κατά 23% σε ετήσια βάση.
Η τάση ανόδου των χονδρικών τιμών συνεχίζεται με την ελληνική αγορά ρεύματος να είναι και σήμερα μεταξύ των τριών ακριβότερων της Ευρώπης. Πολύ δε περισσότερο που ενώ στις περισσότερες αγορές σημειώθηκε μείωση στην Ελλάδα για σήμερα έχουμε νέα άνοδο κατά 11,3% με την τιμή να διαμορφώνεται στα 138,19 ευρώ/MWh. Η Βουλγαρική και η ρουμανική αγορά είναι χαμηλότερα από την ελληνική στα 132,98 ευρώ/MWh, ενώ ακριβότερο από την Ελλάδα είναι μόνο το Κόσοβο με 168,65ευρώ/MWh.
Το πρόβλημα, όπως άλλωστε περιγράφεται και στην επιστολή που έστειλε η ελληνική κυβέρνηση στην Κομισιόν ζητώντας ευρωπαϊκή παρέμβαση για τις στρεβλώσεις στην αγορά ενέργειας, εστιάζεται στην καταστροφή των ενεργειακών υποδομών στην Ουκρανία λόγω του πολεμου με τη Ρωσία και στο γεγονός ότι απορροφά πολύ μεγάλες ποσότητες ενέργειας. Ωστόσο αγορές πολύ πιο πιο κοντά στην εμπόλεμη χώρα όπως της Πολωνίας η τιμή διαμορφώνεται στα 11,17 ευρώ/MWh, της Σλοβακίας στα 108,48 ευρώ/MWh και της Αυστρίας στα 100,31ευρώ/MWh. Ενδιαφέρον έχει επίσης ότι η τιμή στη Γερμανία είναι στα 88,89 ευρώ/MWh και στη Γαλλία στα 21,91 ευρώ/MWh.
Πέραν αυτών για μια ακόμη ημέρα η ανώτατη τιμή του ρεύματος έχει εκτοξευτεί στα 435,96 ευρώ/MWh με το φυσικό αέριο να κυριαρχεί στο μίγμα με ποσοστό 49,11%, οι ΑΠΕ βρίσκονται στο 25,47% οι εισαγωγές στο 16,89% και τα μεγάλα υδροηλεκτρικά στο 4%.
Σε αυτό το περιβάλλον και με αυτά τα δεδομένα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θόδωρος Σκυλακάκης έκανε χθες λόγο για σημαντική αποκλιμάκωση των τιμών του ρεύματος μακροπρόθεσμα. Σημείωσε δε ότι η βελτίωση θα φαίνεται ανά εξάμηνο ενώ βραχυπρόθεσμα τόνισε ότι η μείωση της ζήτησης θα οδηγήσει σε ομαλοποίηση τις τιμές. Ειδικότερα, μιλώντας σε τηλεοπτική του συνέντευξη Μιλώντας ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι το καλοκαίρι υπήρξαν υψηλές τιμές, αλλά τώρα αποκλιμακώνονται, καθώς μειώνεται η ζήτηση.
Επιπλέον, ανέφερε πως αναμένεται να μπουν στο σύστημα 2,7 γιγαβάτ φωτοβολταϊκών έως το 2025. Ο υπουργός πρόσθεσε ότι το φαινόμενο που διαπιστώνεται στη νοτιοανατολική Ευρώπη τραβάει τις τιμές και της ελληνικής αγοράς εξαιτίας των προβληματικών διασυνδέσεων. «Για το λόγο αυτό πρέπει να παρέμβουμε στην Ευρώπη για να μην συμβαίνει», κατέληξε.