Ηλεκτρισμός: Επιβάρυνση της τιμής χονδρικής από το αυξημένο κόστος στην Αγορά Εξισορρόπησης Ενέργειας

Ηλεκτρισμός: Επιβάρυνση της τιμής χονδρικής από το αυξημένο κόστος στην Αγορά Εξισορρόπησης Ενέργειας
Πέμπτη, 17/10/2024 - 06:42

Σε νέα αύξηση του κόστους ενέργειας εκτιμάται ότι θα οδηγήσει το ενδεχόμενο αποζημίωσης μονάδων παραγωγής ρεύματος μέσω της Αγοράς Εξισορρόπησης για τη μείωση της παραγωγής τους όταν αυτό απαιτείται από το σύστημα.

Την ώρα μάλιστα που το τελευταίο διάστημα και χωρίς να έχει ενεργοποιηθεί το προαναφερόμενο μέτρο παρατηρείται σημαντική αύξηση του κόστους στην Αγορά Εξισορρόπησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία τους ΑΔΜΗΕ το σύνολο των Λογαριασμών Προσαυξήσεων από 13,3 ευρώ/MWh τον Ιανουάριο του 2024 αυξήθηκε σε 15,2 ευρώ/MWh τον Ιούλιο και τον Αύγουστο ενώ τον Σεπτέμβριο εκτινάχθηκε στα 18,9 ευρώ/MWh επιβαρύνοντας σημαντικά τη μέση τιμή χονδρικής παρά την πτώση της τιμής στην Αγορά Επόμενης Ημέρας. Έτσι η μέση τιμή χονδρικής για τον Σεπτέμβριο διαμορφώθηκε στα 133,9 ευρώ/MWh παρά το γεγονός ότι το μέσο κόστος της Αγοράς Επόμενης Ημέρας και της Ενδοημερήσιας Αγοράς ήταν 120,2 ευρώ/MWh από 133,6 ευρώ/MWh τον Αύγουστο και 139,5 τον Ιούλιο.

Πάντως το θέμα έχει προκύψει με αφορμή τις συζητήσεις για τον τρόπο αποζημίωσης των μονάδων ΑΠΕ οι οποίες καλούνται να περικόψουν την παραγωγή τους ειδικά τις ώρες μεγάλης προσφοράς ενέργειας από φωτοβολταϊκά. Μεταξύ των λύσεων που εξετάζονται είναι η ενεργοποίηση της αμοιβής του λεγόμενου redispatching. Δηλαδή η αμοιβή της υποχρεωτικής καθοδικής λειτουργίας των μονάδων ΑΠΕ όταν το ζητά ο διαχειριστής του συστήματος που δεν είναι άλλος από τον ΑΔΜΗΕ.

Το ζήτημα αυτό προβληματίζει κυρίως τους μεγάλους καταναλωτές ενέργειας, καθώς στην περίπτωση που υιοθετηθεί το μέτρο αποζημίωσης μονάδων παραγωγής ρεύματος μέσω της Αγοράς Εξισορρόπησης για τη μείωση της παραγωγής τους θα προκαλέσει νέα αύξηση του κόστους.

Οι καταναλωτές ρεύματος και ειδικά οι μεγάλοι ανησυχούν ότι το ενδεχόμενο αμοιβής των μονάδων ΑΠΕ αλλά και των μονάδων άλλων τεχνολογιών για την καθοδική λειτουργία τους όταν απαιτείται από το σύστημα θα αυξήσει υπέρμετρα τον Λογαριασμό Προσαυξήσεων 3 (ΛΠ3) επιβαρύνοντας την χονδρική τιμή της ενέργειας η οποία ως γνωστόν δεν προσδιορίζεται μόνο μέσω της Αγοράς Επόμενης Ημέρας αλλά σε αυτή προστίθεται και το κόστος της Αγοράς Εξισορρόπησης.

Πρέπει να σημειωθεί ότι με βάση παλαιότερη απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας που αφορούσε τη μεθοδολογία λειτουργίας της Αγοράς Εξισορρόπησης, ισχύει διάκριση μεταξύ της της ενέργειας ανακατανομής (redispatching) και της ενέργειας εξισορρόπησης, με την ενέργεια ανακατανομής να μην αμείβεται.

Μάλιστα όπως σημειώνουν γνώστες του τρόπου λειτουργίας της αγοράς κατά το παρελθόν, όταν προβλεπόταν αμοιβή του redispatching, θερμικές μονάδες εντάσσονταν στο σύστημα με το μέγιστο της δυναμικότητας τους παρά το γεγονός ότι δεν χρειάζονταν για την κάλυψη της ζήτησης και ανέμεναν να λάβουν εντολή καθόδου από τον ΑΔΜΗΕ και να αμειφθούν γι΄ αυτό.

Για να ενεργοποιηθεί το μέτρο που επί του παρόντος φαίνεται να συζητείται μόνο για τις μονάδες ΑΠΕ, θα πρέπει να υπάρξει αναθεώρηση από τη ΡΑΑΕΥ της προηγούμενης απόφασης της που δεν επέτρεπε την αμοιβή του redispatching.