«Αυτή η ανισορροπία αν διατηρηθεί για μεγάλο διάστημα συνιστά υπαρξιακή απειλή για μεγάλο μέρος της ευρωπαϊκής και φυσικά της ελληνικής παραγωγής» είπε ο νέος πρόεδρος του ΣΕΒ σημειώνοντας ότι το διακύβευμα είναι μεγάλο. Με αναφορά στις εκθέσεις Ντράγκι και Λέτα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η επιχειρηματικότητα όπως οι γεωπολιτικές εντάσεις, η κλιματική αλλαγή, ο ραγδαίος τεχνολογικός ανταγωνισμός από χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα, και ο οικονομικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας σημείωσε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να δράσει άμεσα.
Αναφορικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η εγχώρια βιομηχανία παρά τα βήματα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια παραμένουν διαχρονικά προβλήματα άλυτα ενώ προστέθηκαν και νέα. Τα ζητήματα που έθεσε ο κ. Θεοδωρόπουλος παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και είναι προβλήματα χρόνων είναι η χωροταξία, η ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης, η άδικη φορολόγηση των μεσαίων στελεχών, η γραφειοκρατία, η πολυνομία, η ελλιπής διασύνδεση εκπαίδευσης και αγοράς εργασίας, όπως και τις ελλείψεις σε υποδομές στις βιομηχανικές συγκεντρώσεις της περιφέρειας.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΒ, ανάμεσα στα νέα προβλήματα, ξεχωρίζει η υψηλότερη τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές της εγχώριας βιομηχανίας και οι μεγάλες διακυμάνσεις της.
«Το υψηλό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας μειώνει την ανταγωνιστικότητα και τροφοδοτεί τον πληθωρισμό, ενώ οι μεγάλες διακυμάνσεις εμποδίζουν την προβλεψιμότητα και δυσχεραίνουν τις επιχειρήσεις στη σύναψη συμφωνιών με πελάτες τους, ακόμα και διάρκειας μερικών μηνών» ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να θωρακιστούν, όχι μόνον οι ενεργοβόρες, αλλά και εκείνες της μέσης τάσης.
Μάλιστα ο κ Θεοδωρόπουλος έφερε ως παράδειγμα τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν πάρει μέτρα αφήνοντας αιχμές, καθώς όπως είπε «οι δομικές παρεμβάσεις χρειάζονται χρόνο για να φέρουν αποτελέσματα. Επιπλέον, το πρόβλημα του κόστους ενέργειας επιτείνει, η ανεπαρκής συνδεσιμότητα με τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας για αξιοποίηση εργαλείων μείωσης του κόστους, όπως είναι το net billing και άλλα».
Επανέλαβε το πρόβλημα έλλειψης εργαζομένων και ειδικότερα εργαζομένων με τεχνικές δεξιότητες, μετά την κατάργηση των μέσων τεχνικών σχολών και των ΤΕΙ.
Τέλος, παρέμεινε μετά την κρίση, και έχει μάλιστα ενταθεί, το πρόβλημα της ανεπαρκούς πρόσβασης των ΜμΕ σε τραπεζική χρηματοδότηση.
Αναφερόμενος στο επενδυτικό άλμα που χρειάζεται η χώρα να κάνει και να διατηρήσει και μετά το τέλος του Ταμείου Ανάκαμψης ο κ. Θεοδωρόπουλος έκανε συγκεκριμένες προτάσεις στην κυβέρνηση για τη δημιουργία ενός νέου επενδυτικού εργαλείου. Σύμφωνα με την πρόταση:
- Θα λειτουργεί ανεξαρτήτως μεγέθους επιχείρησης, κλάδου και περιοχής, είτε για επέκταση – εκσυγχρονισμό υφιστάμενης δραστηριότητας, είτε για δημιουργία νέας.
- Θα δίνει έμφαση στην κατά προτεραιότητα αξιοποίηση των ιδίων πόρων των επιχειρήσεων με φορολογικές επιβραβεύσεις αντί για επιδοτήσεις.
- Δεν θα εξαρτά τη φορολογική επιβράβευση από τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, σε ένα περιβάλλον έλλειψης εργαζομένων όλων των ειδικοτήτων.
- Θα επιτρέπει την άμεση έναρξη της επένδυσης χωρίς χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες εγκρίσεων.
- Θα αναθέτει τον έλεγχο στους τακτικούς φορολογικούς ελέγχους.
Σε αυτήν την κατεύθυνση το εργαλείο που προτείνει ο ΣΕΒ είναι οι υπεραποσβέσεις σε παραγωγικές επενδύσεις, οι οποίες αποδίδουν φορολογικά και ασφαλιστικά έσοδα για το κράτος, πολύ πριν δημιουργήσουν φορολογικές ελαφρύνσεις για τις επιχειρήσεις.