Η Ευρώπη εισάγει τώρα περισσότερο αμερικανικό πετρέλαιο από την Ασία

Η Ευρώπη εισάγει τώρα περισσότερο αμερικανικό πετρέλαιο από την Ασία
Κυριακή, 17/07/2022 - 08:50

Εισήγαγε 213,1 εκατομμύρια βαρέλια κατά τους πρώτους πέντε μήνες του έτους, ενώ η Ασία εισήγαγε 191,1 εκατομμύρια βαρέλια.

Η Ευρώπη έχει ξεπεράσει την Ασία ως ο μεγαλύτερος αγοραστής αμερικανικού αργού πετρελαίου, εισάγοντας 213,1 εκατομμύρια βαρέλια κατά τους πρώτους πέντε μήνες του έτους, ενώ η Ασία εισήγαγε 191,1 εκατομμύρια βαρέλια, ανέφερε το Bloomberg, επικαλούμενο στοιχεία του Γραφείου Απογραφής.

Αυτή είναι η πρώτη φορά εδώ και έξι χρόνια που η Ευρώπη είναι μεγαλύτερος αγοραστής αμερικανικού αργού από την Ασία.

Η αλλαγή προέκυψε από την ανακατεύθυνση των ροών πετρελαίου μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις κυρώσεις που επέβαλαν η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες στη Μόσχα ως απάντηση.

Ωστόσο, το αμερικανικό πετρέλαιο ενδέχεται να μην είναι αρκετό για να καλύψει το κενό που αφήνει το ρωσικό πετρέλαιο μόλις τεθεί σε ισχύ το εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αργότερα φέτος. Σύμφωνα με έναν ενεργειακό αναλυτή, αυτό σημαίνει ότι η ΕΕ θα πρέπει να αυξήσει τις εισαγωγές από την Ασία.

Ο Τζόναθαν Λάιτς από την Turner Mason & Company πιστεύει ότι το έλλειμμα στις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία προς την ΕΕ θα μπορούσε να ξεπεράσει τις 700.000 βαρέλια ημερησίως και η ΕΕ θα πρέπει να βρει νέες πηγές για να καλύψει το κενό.

Η Κίνα και η Ινδία θα μπορούσαν να είναι μεταξύ αυτών των πηγών, δήλωσε ο Λάιτς στη UBS, αλλά και οι δύο χώρες θέτουν όρια στις εξαγωγές καθώς προσπαθούν να μειώσουν τις εγχώριες τιμές του πετρελαίου και των καυσίμων.

Έτσι ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες ούτε οι παραγωγοί του ΟΠΕΚ της Μέσης Ανατολής θα μπορούσαν να παρέμβουν αρκετά γρήγορα για να καλύψουν το κενό.

Σύμφωνα με τον Κρίστοφερ Χέινς από την Energy Aspects, ο οποίος μίλησε στο Bloomberg, ο σημαντικός ρυθμός εισαγωγών πετρελαίου από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη θα παραμείνει αμετάβλητος βραχυπρόθεσμα, καθώς η ΕΕ μειώνει την εξάρτησή της από το ρωσικό πετρέλαιο.

Το πρόβλημα, τόσο για την Ευρώπη όσο και για την Ασία, είναι ότι η αμερικανική παραγωγή αργού δεν αυξάνεται αρκετά γρήγορα ώστε να ανταποκριθεί στη ζήτηση στις δύο περιοχές. Αυτό, σε συνδυασμό με τις αμφιβολίες σχετικά με την ικανότητα του ΟΠΕΚ να αυξήσει την παραγωγή, υποδηλώνει ότι οι τιμές είναι πιθανό να παραμείνουν αυξημένες.