Η ζήτηση φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχει εκτοξευθεί στα ύψη, καθώς η ΕΕ προσπαθεί να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο μετά την εισβολή της στην Ουκρανία. Η Ευρώπη έχει εκτοπίσει την Ασία ως τον κορυφαίο προορισμό για το αμερικανικό LNG και λαμβάνει πλέον το 65% των συνολικών εξαγωγών. Η ΕΕ έχει δεσμευτεί να μειώσει την κατανάλωσή της σε ρωσικό φυσικό αέριο κατά σχεδόν δύο τρίτα πριν από το τέλος του έτους, ενώ η Λιθουανία, η Λετονία και η Εσθονία έχουν ορκιστεί να εξαλείψουν εντελώς τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου.
Η ευρωπαϊκή κρίση του φυσικού αερίου επιδεινώθηκε αφότου η Ρωσία διέκοψε την παροχή φυσικού αερίου στην Πολωνία και τη Βουλγαρία, δήθεν επειδή δεν πλήρωσαν για το φυσικό αέριο σε ρούβλια, στέλνοντας τις ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου στα ύψη. Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί μια κλιμάκωση των εντάσεων και θα μπορούσε να μειώσει τις προμήθειες προς την Ευρώπη, καθώς πολλοί αγωγοί περνούν από την Πολωνία καθ' οδόν προς την υπόλοιπη ήπειρο. Στα προβλήματα εφοδιασμού έρχεται να προστεθεί και το γεγονός ότι ο ρωσικός αγωγός Nord Stream 1 που τροφοδοτεί τη Γερμανία έχει τεθεί εκτός λειτουργίας για προγραμματισμένη συντήρηση. Ενώ αναμένεται να επαναλάβει τη λειτουργία του στις 21 Ιουλίου, η Ευρώπη φοβάται ότι μπορεί να καθυστερήσει για λόγους πολιτικής πίεσης.
Πράγματι, το ΔΝΤ έχει προειδοποιήσει ότι περαιτέρω διαταραχές του φυσικού αερίου στην ήπειρο θα μπορούσαν να προκαλέσουν την πολυαναμενόμενη ύφεση.
Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, αναφέρει ότι ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει σκιάσει σημαντικά τις οικονομικές προοπτικές, με το Ταμείο να δηλώνει ότι θα μειώσει την προηγούμενη πρόβλεψή του για ανάπτυξη 3,6% το 2022 για τρίτη φορά φέτος, με πιθανότητα ύφεσης το 2023.
Ως εκ τούτου, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι εισαγωγείς είναι πρόθυμοι να πληρώσουν πριμοδότηση για να εξασφαλίσουν μακροπρόθεσμες συμφωνίες LNG.
Η ζήτηση για μακροχρόνιες συμβάσεις LNG έχει αυξηθεί απότομα κατά το τρέχον έτος, με τους προμηθευτές να εκμεταλλεύονται την ισχυρή ζήτηση χάρη στην παγκόσμια προσπάθεια να μειωθούν οι ρωσικές εισαγωγές για να ζητήσουν πολύ υψηλότερες τιμές για νέες μακροχρόνιες συμβάσεις.
Σύμφωνα με έκθεση του Oil & Gas Journal, τα 10ετή συμβόλαια LNG τιμολογούνται σήμερα ~75% πάνω από τις τιμές του 2021, με τις σφιχτές προμήθειες να αναμένεται να συνεχιστούν, καθώς η Ευρώπη στοχεύει στην ενίσχυση των εισαγωγών LNG.
Εν τω μεταξύ, οι ευμετάβλητες τιμές spot και η επιδείνωση των προοπτικών προσφοράς έχουν προκαλέσει μια βιασύνη των εισαγωγέων να διαπραγματευτούν μακροπρόθεσμες συμφωνίες, καθώς προσπαθούν να κλειδώσουν τις τιμές.
Πέρυσι, ο όγκος των μακροχρόνιων συμβάσεων LNG που υπεγράφησαν στις αγορές τελικών χρηστών σκαρφάλωσε σε υψηλό 5 ετών και η δυναμική αυτή δεν δείχνει σημάδια εξασθένησης κατά το τρέχον έτος. Μέχρι στιγμής φέτος, έχουν υπογραφεί περισσότερα από 10 εκατομμύρια τόνοι/έτος (tpy) υγροποιημένου φυσικού αερίου σε τελικούς χρήστες, σύμφωνα με έκθεση της Wood Mackenzie.
Τα περισσότερα νέα συμβόλαια προέρχονται από την προμήθεια των ΗΠΑ, καθώς οι φορείς εκμετάλλευσης προωθούν έργα. Όλα αυτά τα συμβόλαια συνδέονται με τις τιμές της Βόρειας Αμερικής. Εν τω μεταξύ, οι Κινέζοι αγοραστές εξακολουθούν να κυριαρχούν στην αγορά, υπογράφοντας φέτος περισσότερες από 8 εκατομμύρια τόνους ετησίως νέων συμφωνιών πώλησης και αγοράς LNG.
«Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είχε δραματικές επιπτώσεις στα μακροπρόθεσμα συμβόλαια LNG. Πολλοί παραδοσιακοί αγοραστές LNG δεν θα προμηθεύονται spot αέριο ή LNG ούτε θα ανανεώνουν ή θα υπογράφουν πρόσθετες συμβάσεις LNG με Ρώσους πωλητές. Οι τιμές spot ήταν επίσης υψηλές και ασταθείς, ωθώντας πολλούς αγοραστές προς μακροπρόθεσμα συμβόλαια. Επιπλέον, ορισμένοι αγοραστές επιστρέφουν στις μακροπρόθεσμες συμβάσεις εκ μέρους των κυβερνήσεων για την προστασία της εθνικής ενεργειακής ασφάλειας», δήλωσε ο κύριος αναλυτής της Wood Mackenzie, Ντάνιελ Τόλεμαν.
Στην Ευρώπη, η γαλλική πολυεθνική εταιρεία κοινής ωφέλειας Engie SA υπέγραψε συμφωνία για 1,75 εκατομμύρια τόνους ετησίως για 15 χρόνια από το έργο Rio Grande της NextDecade, ένα έργο που θα χρησιμοποιήσει τη δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα (CCS) για να μειώσει το αποτύπωμα των εκπομπών της.
«Οι πρόσφατες συμφωνίες brownfield που συνδέονται με το Henry Hub φημολογείται ότι έχουν τέλη διοδίων υγροποίησης κάτω από $2/MMbtu. Αυτό ακολουθεί τις συμφωνίες που υπογράφηκαν πέρυσι σε παρόμοιο εύρος. Αναμένουμε υψηλότερα τέλη χωρητικότητας για τις υπό διαπραγμάτευση συμφωνίες που συνδέονται με το Henry Hub. Αυτό αντανακλά δύο τάσεις. Πρώτον, τα πιο προηγμένα έργα που είναι ικανά να παραδώσουν υγροποιημένο φυσικό αέριο το χρονικό διάστημα 2025-2026 θα προσελκύσουν ασφάλιστρα. Δεύτερον, η άνοδος των πρώτων υλών, του εργατικού κόστους και του κόστους EPC αυξάνουν το κόστος παράδοσης έργων στην ακτή του Κόλπου των ΗΠΑ, με αποτέλεσμα με τη σειρά τους να οδηγούν σε υψηλότερα τέλη χωρητικότητας», δήλωσε ο Τόλεμαν.
Όλα δείχνουν ότι οι Αμερικανοί προμηθευτές φαίνεται να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στο έργο.
Τον Απρίλιο, το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ ενέκρινε πρόσθετες εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου από τον προγραμματισμένο τερματικό σταθμό Golden Pass LNG στο Τέξας και τον τερματικό σταθμό Magnolia LNG στη Λουιζιάνα, καθώς οι ΗΠΑ επιδιώκουν να ενισχύσουν τις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.
Το έργο εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου Golden Pass LNG, το οποίο ανήκει από κοινού στην Exxon Mobil (NYSE:XOM) και την Qatar Petroleum, προϋπολογισμού 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2024, ενώ το Magnolia LNG, το οποίο ανήκει στην Glenfarne Group, θα τεθεί σε λειτουργία το 2026. Οι δύο τερματικοί σταθμοί αναμένεται να παράγουν περισσότερα από 3B cf/ημέρα φυσικού αερίου, αν και το Magnolia δεν έχει ακόμη υπογράψει συμβόλαια με πελάτες.
Προηγουμένως, οι Αμερικανοί κατασκευαστές LNG δεν ήταν πρόθυμοι να κατασκευάσουν αυτοχρηματοδοτούμενες εγκαταστάσεις υγροποίησης που δεν εξασφαλίζονται με μακροπρόθεσμα συμβόλαια από ευρωπαϊκές χώρες. Ωστόσο, ο πόλεμος στην Ουκρανία αποκάλυψε το μαλακό υπογάστριο της Ευρώπης και η σκληρή πραγματικότητα επιβάλλει την επανεξέταση των ενεργειακών τους συστημάτων.
Ενδεικτικά, η Γερμανία, η Φινλανδία, η Λετονία και η Εσθονία έχουν εκφράσει την επιθυμία να προχωρήσουν στην κατασκευή νέων τερματικών σταθμών εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Η αυξανόμενη παραγωγή των ΗΠΑ δεν μπορεί να κρατήσει τις τιμές του LNG υπό έλεγχο
Το φυσικό αέριο Nymex για παράδοση τον Αύγουστο διαμορφώθηκε στα 6,49 δολάρια/MMBtu στη συνεδρίαση της Παρασκευής, καλή τιμή για άνοδο σχεδόν 70% σε ετήσια βάση.
Το αμερικανικό φυσικό αέριο σημείωσε άνοδο έως και 10% σε υψηλό δύο εβδομάδων μετά τις προβλέψεις για συνέχιση του θερμότερου από το συνηθισμένο του καιρού σε μεγάλο μέρος της χώρας, με την καύσωνα και τις στενές συνθήκες στο δίκτυο να θυμίζουν το θανατηφόρο καλοκαιρινό κύμα καύσωνα του 2011. Η ζέστη έχει ήδη αυξήσει τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας σε επίπεδα ρεκόρ στο Τέξας και σε άλλα μέρη των ΗΠΑ, χάρη στην απότομη αύξηση της ζήτησης ψύξης.
Το φυσικό αέριο Nymex για παράδοση τον Αύγουστο διαμορφώθηκε στα 6,49 δολάρια/MMBtu στη συνεδρίαση της Παρασκευής, καλή τιμή για άνοδο σχεδόν 70% σε ετήσια βάση. Τα κέρδη έρχονται παρά την απότομη αύξηση της αμερικανικής παραγωγής σε επίπεδα ρεκόρ, καθώς και τις προβλέψεις για χαμηλότερη ζήτηση φυσικού αερίου τις επόμενες δύο εβδομάδες.
Εν τω μεταξύ, το εργοστάσιο εξαγωγής LNG Freeport στο Τέξας παραμένει εκτός λειτουργίας και αναμένεται να παραμείνει κλειστό έως τον Οκτώβριο, αν και ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι το εργοστάσιο θα μπορούσε να παραμείνει κλειστό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Η εγκατάσταση νότια του Γκάλβεστον -η δεύτερη μεγαλύτερη μονάδα εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου στις ΗΠΑ- καταβρόχθιζε ~2B cf/ημέρα φυσικού αερίου πριν κλείσει στις 8 Ιουνίου μετά από έκρηξη που προκάλεσε μεγάλη πυρκαγιά.
Το ράλι του φυσικού αερίου ήρθε κυρίως χάρη στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο οποίος έχει υπερφορτώσει την αμερικανική έκρηξη του LNG.