Η έρευνα που διεξήχθη σε περισσότερες από 25000 γερμανικές επιχειρήσεις από όλους τους κλάδους και τις περιοχές της χώρας δείχνει πως το ένα τρίτο των εταιρειών δεν είναι καθόλου αισιόδοξο για το μέλλον και ότι, αντίθετα, αναμένει ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει τους επόμενους δώδεκα μήνες, με μόνο το 19% να περιμένει βελτίωση.
«Πρόκειται για μια ακόμη απότομη πτώση σε σύγκριση με την αρχή του έτους, όταν ήταν ήδη μια πολύ δύσκολη χρονιά για πολλούς», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Συνδέσμου, Martin Wansleben. "Ακόμη και αν ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία να τελείωνε, όπως ελπίζουμε, σύντομα, τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας και οι υψηλές τιμές ενέργειας και πρώτων υλών θα σημείωναν αύξηση κατά 1 έως 1,5 τοις εκατό φέτος». Σύμφωνα με την έκθεση οι μόνοι κλάδοι που προς το παρόν διασώζονται είναι εκείνοι της εστίασης και του τουρισμού.
Σε αντίθεση με αυτούς τους κλάδους, ο τομέας που πλήττεται περισσότερο είναι αυτός της βιομηχανίας κι αυτό αποδίδεται στην αύξηση των τιμών της ενέργειας και των πρώτων υλών.
«Βλέπουμε ακόμη υψηλότερες τιμές εδώ από ό,τι στην αρχή του έτους, όταν είχαμε ήδη καθορίσει τιμές κινδύνου που ήταν προηγουμένως άγνωστες», λέει ο Wansleben.
Στην έκθεση επισημαίνεται πως σε όλες τις βιομηχανίες σε όλη τη χώρα, το 78 τοις εκατό των εταιρειών περιγράφουν επί του παρόντος τις τιμές της ενέργειας και των πρώτων υλών ως έναν από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς κινδύνους τους. Στη βιομηχανία, το ποσοστό φτάνει το 93 τοις εκατό και στις κατασκευές 91 τοις εκατό.
Οι βιομηχανίες που υποφέρουν ιδιαίτερα από τις καλπάζουσες τιμές της ενέργειας ή τα αυξανόμενα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας αναφέρουν ολοένα και περισσότερες οικονομικές δυσκολίες. Ενώ οι λιανοπωλητές και οι τουριστικές εταιρείες ήταν πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν οικονομικές δυσκολίες στο απόγειο της πανδημίας, όλο και περισσότερες βιομηχανικές εταιρείες και εταιρείες logistics επηρεάζονται τώρα.
«Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ώστε τα πράγματα να μην αρχίσουν να ξεφεύγουν και χάσουμε βασικές βιομηχανίες», είπε ο Wansleben.
Στις οδικές εμπορευματικές μεταφορές, ο αριθμός των εταιρειών με οικονομικά προβλήματα έχει αυξηθεί κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με την αρχή του έτους φτάνοντας στο 52 τοις εκατό, στη χημική βιομηχανία είναι 29 τοις εκατό (αύξηση πέντε ποσοστιαίων μονάδων), στη βιομηχανία καουτσούκ και πλαστικών 36 τοις εκατό (αύξηση επτά ποσοστιαίων μονάδων) και στην παραγωγή και επεξεργασία μετάλλων 41 τοις εκατό (αύξηση έξι ποσοστιαίων μονάδων).
Σε ότι αφορά στις προσδοκίες για το μέλλον, στην παρουσίαση της έκθεσης αναφέρεται ότι αυτές έχουν εξίσου επιδεινωθεί δραματικά.
Δίνοντας στοιχεία επισημαίνονται τα εξής: Στον τομέα των κατασκευών, το 44 τοις εκατό των εταιρειών αναμένεται επιδείνωση των επιχειρήσεων και μόνο το 7 τοις εκατό βελτίωση. Στη βιομηχανία, επίσης, η αναλογία των απαισιόδοξων (37 τοις εκατό) προς τους αισιόδοξους (14 τοις εκατό) όσον αφορά τις δικές τους επιχειρηματικές προσδοκίες είναι χειρότερη από τον μέσο όρο.
«Μέχρι στιγμής, το πρόσφατο προηγούμενο που έχουμε βιώσει μια αντίστοιχη κατάρρευση του συναισθήματος στη βιομηχανία ήταν μόνο κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και του πρώτου lockdown το 2020», δήλωσε ο Wansleben. Πρόσθεσε, δε, ότι είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι πολλές εταιρείες πρέπει να μειώσουν σημαντικά τα επενδυτικά τους σχέδια, και πάλι λόγω των δυσοίωνων επιχειρηματικών προοπτικών, και πρέπει να περιορίσουν ιδιαίτερα τις καινοτομίες σε προϊόντα.