«Δεν θέλουμε να επιβάλουμε τους ίδιους στόχους περιορισμού, οι οποίοι δεν θα προσαρμοστούν στην πραγματικότητα κάθε κράτους και οι οποίοι τελικά δεν θα επηρεάσουν την ικανότητά μας να εξάγουμε φυσικό αέριο στους γείτονές μας», ανέφερε στο BFMTV πηγή προσκείμενη στη γαλλική υπουργό ενεργειακής μετάβασης Agnès Pannier-Runacher.
Σύμφωνα με την ίδια, το Παρίσι επιδιώκει μια συμφωνία «η οποία θα καθιερώνει την αρχή της συντονισμένης μείωσης της κατανάλωσης φυσικού αερίου, αλλά ταυτόχρονα θα λαμβάνει υπόψη τις ειδικές καταστάσεις κάθε κράτους μέλους και ιδίως τη δυνατότητα να εξάγουμε φυσικό αέριο».
Στη Γαλλία, πιστεύεται ότι η χώρα είναι επαρκώς εφοδιασμένη με φυσικό αέριο, διότι, σε αντίθεση με τη Γερμανία, δεν εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη ρωσική προμήθεια. Και αν η χώρα μειώσει οικειοθελώς την κατανάλωσή της κατά 15%, θα απελευθερώσει αρκετό φυσικό αέριο για να το εξάγει στους γείτονές της, αν χρειαστεί.
Η δυνατότητα τέτοιων εξαγωγών εξαρτάται από τις παραμέτρους των υφιστάμενων αγωγών σύνδεσης και η γαλλική κυβέρνηση πιστεύει ότι δεν θα ήταν φυσικά δυνατό να εξαχθεί το 15% του φυσικού αερίου της στη Γερμανία, εξήγησε το υπουργείο στο BFMTV.
Ταυτόχρονα, το Παρίσι επιμένει στη σημασία της αλληλεγγύης στον εφοδιασμό με φυσικό αέριο, ιδίως σε σχέση με τη Γερμανία, η οποία εξαρτάται από το ρωσικό φυσικό αέριο. Ωστόσο, η χωρητικότητα των αγωγών φυσικού αερίου που συνδέουν τη Γαλλία και τη Γερμανία είναι «φυσικά και τεχνικά περιορισμένη», δήλωσε το περιβάλλον της υπουργού τομέα.
«Προφανώς θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε τους Ευρωπαίους εταίρους μας», αλλά «είναι μάταιο να καταβάλλουμε πρόσθετες προσπάθειες που σε καμία περίπτωση δεν θα επηρεάσουν την ικανότητα να βοηθήσουμε τους γείτονές μας", δήλωσε ανώνυμη πηγή στο BFMTV.