Γερμανία και Γαλλία προετοιμάζουν την κοινή γνώμη για τις δυσκολίες του χειμώνα και τα μέτρα που έρχονται.
Με ευθή τρόπο ο Μακρόν ξεκαθάρισε στους Γάλλους «το τέλος της αφθονίας και της ανεμελιάς». Κάλεσε τους πολίτες να προετοιμαστούν για θυσίες τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται, και ζήτησε από τους υπουργούς του να μην υποκύπτουν στον πειρασμό της δημαγωγίας.
Στη Γερμανία, ο Σολτς εισηγήθηκε και το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε δραστικό πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας, με σοβαρές υποχρεωτικές περικοπές και στην ιδιωτική κατανάλωση καθώς και μέτρα για την πανδημία με μάσκες και τεστ, με ημερομηνία εφαρμογής από την 1η Οκτωβρίου.
Στον αντίποδα στην Ελλάδα υπάρχει μια διάχυτη αισιοδοξία ότι δεν χρειάζονται μέτρα, ότι θα υπάρχει ενεργειακή επάρκεια και διαρκώς ακούγεται από τα χείλη των υπουργών ότι η χώρα είναι θωρακισμένη.
Ο υπουργός Ενέργειας διαβεβαίωσε ότι «όσο κι αν διαρκέσει η ενεργειακή κρίση, η κυβέρνηση θα στηρίζει νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις». Μάλιστα, ήδη ασκείται μια κριτική ότι επιδοτούνται οι βίλες με τις πισίνες στη Μύκονο όπως και τα νοικοκυριά...
Τα μέτρα στη Γερμανία
Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε δύο πακέτα μέτρων, στο πλαίσιο του νόμου για την ενεργειακή επάρκεια, με τα οποία θα πρέπει να εξοικονομηθεί ενέργεια το επόμενο διάστημα. Το πρώτο πακέτο διάρκειας 6 μηνών τίθεται σε ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου, το δεύτερο πακέτο διάρκειας δύο χρόνων από την 1η Οκτωβρίου. Αυτό το πακέτο χρειάζεται ωστόσο πράσινο φως από το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο πριν τεθεί σε εφαρμογή.
Για τον αρμόδιο υπουργό Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ δεν αρκούσαν οι εκκλήσεις και οι προτάσεις για το πώς θα μειωθεί η κατανάλωση του φυσικού αερίου για θέρμανση και φωτισμό. Τώρα τα μέτρα γίνονται υποχρεωτικά για όλους.
Μερικά ενδεικτικά μέτρα για το πρώτο πακέτο είναι τα εξής: 19 βαθμοί το ανώτατο όριο θέρμανσης σε δημόσια κτίρια, κλείσιμο το φωτισμού σε μνημεία και κτήρια όταν γίνεται για λόγους αισθητικής, οι ιδιωτικές πισίνες, κλειστές ή ανοιχτές, δεν θα πρέπει να θερμαίνονται με φυσικό αέριο ή ηλεκτρικό, φωτιζόμενα διαφημιστικά πλακάτ ή συστήματα θα απενεργοποιούνται από τις 22:00 μέχρι τις 06:00 το πρωί εφόσον δεν είναι απαραίτητο για την ασφάλεια, όπως σε σιδηροδρομικές υπόγειες διαβάσεις. Επίσης, οι λιανοπωλητές θα πρέπει να κρατούν τις εξωτερικές πόρτες των καταστημάτων τους κλειστές. Μάλιστα ο κλάδος ξεκινά μια εκστρατεία ενημέρωσης με αφίσα που γράφει «πόρτες κλειστές, καταστήματα ανοιχτά». Με τον τρόπο αυτό θέλουν να αποφύγουν παρεξηγήσεις κατανόησης με τους πελάτες που θέλουν να μπουν στα καταστήματα.
Το δεύτερο πακέτο μέτρων αφορά σε δημόσια, εταιρικά και ιδιωτικά κτήρια και κατοικίες. Οι ετήσιοι έλεγχοι θέρμανσης για κτίρια με θέρμανση αερίου θα καταστούν υποχρεωτικοί. Για παράδειγμα, τα συστήματα θα πρέπει να ρυθμιστούν σε χαμηλότερες θερμοκρασίες ροής και μείωσης της λειτουργίας κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αναποτελεσματικές αντλίες θέρμανσης με φυσικό αέριο πρέπει να ελέγχονται κάθε χρόνο και να αντικαθίστανται εάν είναι χαλασμένες.
Εκρητικό κοτέιλ με φυσικό αέριο και πετρέλαιο
Το φυσικό αέριο καταγράφει νέο ιστορικό ρεκόρ και το πετρέλαιο ξεπερνά ξανά τα 100 δολάρια ανά βαρέλι.
Στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ, νωρίτερα σήμερα η τιμή των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης ξεπέρασε ακόμη και τα 315 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, καταγράφοντας ιστορικό ρεκόρ εν μέσω της εντεινόμενης ανησυχίας.
Την ίδια στιγμή, άνοδο σημειώνουν οι τιμές του πετρελαίου, με τον «μαύρο χρυσό» να ξεπερνά ξανά τα 100 δολάρια ανά βαρέλι.
Συγκεκριμένα, το ρευστό τοπίο στις ρωσικές εξαγορές σε συνδυασμό με το ενδεχόμενο οι χώρες του OPEC+ να μειώσουν την παραγωγή οδήγησε το πετρέλαιο Brent στα 101,81 δολάρια ανά βαρέλι.