Όλοένα και περισσότερο αυξάνει τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία η Ινδία, εκμεταλλευόμενη τις χαμηλές τιμές που της προσφέρονται, μετά τις δυτικές κυρώσεις ενάντια στη Μόσχα, ύστερα από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ήδη από τον Απρίλιο η Ινδία άλλαξε κατεύθυνση στις προτιμήσεις της στις εισαγωγές πετρελαίου και μέσα σε ένα μήνα αυτές ανήλθαν στα 390.000 βαρέλια την ημέρα.
Τον Μάιο εκτινάχθηκαν στα 650.000 βαρέλια την ημέρα, ενώ τον Ιούνιου άγγιξαν τα 980.000 βαρέλια την ημέρα. Με αυτόν τον τρόπο η Ρωσία στις αρχές του καλοκαιριού υπερκέρασε τη Σαουδική Αραβία στη λίστα με τους μεγαλύτερους εισαγωγείς πετρελαίου της Ινδίας και έτσι βρέθηκε στη δεύτερη θέση. Τον Ιούλιο που μας πέρασε υπήρξε μια μικρή πτώση, ωστόσο ο αριθμός και πάλι είναι πολύ υψηλός: 870.00 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα.
Η Ινδία αποτελεί την τρίτη χώρα σε εισαγωγές και κατανάλωση πετρελαίου στον κόσμο και καλύπτει το 85% των αναγκών αυτών με εισαγωγές. Αξίζει να σημειωθεί, προκειμένου να αναδειχθεί η διαφορά, πως πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία οι ανάγκες αυτές της Ινδίας καλύπτονταν κατά μόλις 2 έως 5% από ρωσικό πετρέλαιο.
Ο νέα έκβαση του ενεργειακού πολέμου με την οριοθέτηση πλαφόν στις τιμές πετρελαίου από τη Δύση φαίνεται πως θα ευνοήσει ακόμη περισσότερο την Ινδία. Αν πράγματι η Μόσχα πραγματοποιήσει την απειλή της για διακοπή των εξαγωγών πετρελαίου σε χώρες που υιοθετούν το πλαφόν, τότε πρακτικά οι ασιατικές αγορές θα αποτελούν τη βασική διέξοδο για το Κρεμλίνο. Μόνο που οι ποσότητες ρωσικού πετρελαίου που διοχετεύονται προς τα εκεί μπορεί να είναι εξίσου μεγάλες, αλλά λόγω των εκπτώσεων τα έσοδα είναι περιορισμένα.
Το Νέο Δελχί, αν και παραδοσιακά φιλικά προσκείμενο προς τις ΗΠΑ, εκμεταλλεύεται στο έπακρο την ενεργειακή κρίση και την ανάγκη της Μόσχας να στραφεί στις ασιατικές αγορές, έτσι έχει καταφέρει πολύ σημαντικές εκπτώσεις στις συναλλαγές του, προκαλώντας τον εκνευρισμό της Ουάσιγκτον.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg την περασμένη εβδομάδα, σε περίπτωση πλαφόν από τους G7 και την ΕΕ η Ινδία θα ζητούσε ευρύτερη συναίνεση χωρών για να εισέλθει κι αυτή στον χορό του πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο. Αυτό φαίνεται λογικό, προκειμένου να κερδίσει περισσότερο χρόνο και να εκμεταλλευτεί τις χαμηλές τιμές, χωρίς να διαρρήξει τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ.
Διεθνείς αναλυτές «βλέπουν» πίσω από την πρόθεση της Ινδίας για ευρύτερη συναίνεση, μια προσπάθεια να βάλει στο παιχνίδι του πλαφόν και την Κίνα, η οποία επίσης αποτελεί έναν από του βασικούς πελάτες πετρελαίου της Μόσχας.
Σε περίπτωση που η Κίνα συναινούσε – κάτι εξαιρετικά δύσκολο – σε κάτι τέτοιο θα απομακρυνόταν το ενδεχόμενο για την Ινδία να χάσει την πρόσβασή της στο ρωσικό πετρέλαιο με τις εκπτώσεις που απολαμβάνει τους τελευταίους μήνες. Υπογραμμίζεται πως το Νέο Δελχί έχει καταφέρει να ανακουφίσει την εσωτερική αγορά του από τις αυξήσεις των τιμών, λόγω του φτηνού ρωσικού πετρελαίου, καθώς ο πληθωρισμός στην Ινδία έχει φτάσει στο 7%.