Ήδη το Ιράν με την Ρωσία τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτύξει στενότερους πολιτικούς δεσμούς απ’ ότι στο παρελθόν, όμως μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία οι δεσμοί αυτοί ενισχύθηκαν.
Κατά τη διάρκεια του φόρουμ για την «Ρωσική Εβδομάδα Ενέργειας» ο αναπληρωτής υπουργός Πετρελαίου του Ιράν, Ahmad Asadzadeh, μιλώντας σε δημοσιογράφους ανέφερε πως θα ήταν εφικτό η χώρα του να αναλάβει μέσω του εδάφους της τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου προς το Πακιστάν.
«Η Ρωσία εξάγει δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Εν μέσω των γεγονότων στην Ουκρανία, ο όγκος των εξαγωγών φυσικού αερίου έχει μειωθεί πολλές φορές», σημείωσε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε, δε, πως «η είσοδος σε νέες αγορές θα απαιτήσει κεφάλαια». Και εξήγησε: «Υπό αυτή την έννοια, το Ιράν παρέχει τις καλύτερες δυνατότητες. Ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο μπορεί να μεταφερθεί μέσω του εδάφους του Ιράν σε αγοραστές στα νότια του Περσικού Κόλπου».
Ο Ahmad Asadzadeh αναφέρθηκε επίσης στους γείτονες του Ιράν, οι οποίοι θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια νέα αγορά για την Ρωσία. "Τα γειτονικά κράτη του Ιράν είναι μια μεγάλη αγορά με μεγάλες ανάγκες σε φυσικό αέριο. Είναι μια τεράστια ευκαιρία για την Gazprom να εξάγει σε αυτήν την αγορά μέσω του Ιράν. Για παράδειγμα, το Πακιστάν είναι μεγάλος καταναλωτής φυσικού αερίου. Έχουν λίγους πόρους, η χώρα δεν έχει αρκετό ηλεκτρισμού. Υπό αυτή την έννοια, η συνεργασία μεταξύ Ρωσίας, Ιράν και Πακιστάν θα μπορούσε να είναι πολύ επωφελής», είπε.
Ανεξαρτήτως για το κατά πόσο μια σειρά από τέτοιου είδους έργα θα μπορούσαν να κατασκευαστούν άμεσα, οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Πετρελαίου του Ιράν είναι χαρακτηριστικές του εξαιρετικού κλίματος που έχει διαμορφωθεί ανάμεσα στη Μόσχα και την Τεχεράνη τον τελευταίο καιρό.
Παραδοσιακά οι σχέσεις των δύο χωρών χαρακτηρίζονταν από αμοιβαία καχυποψία, ωστόσο πλέον έρχονται όλοένα και πιο κοντά προκειμένου να βρίσκει ο ένας στον άλλον στηρίγματα απέναντι στη Δύση, που θεωρούν κοινό εχθρό. Μετά την επιβολή των δυτικών κυρώσεων στην Ρωσία, οι δύο χώρες ανακοίνωσαν κοινές πρωτοβουλίες προκειμένου να τις παρακάμψουν.
Τέλος, μόλις προχθές ανακοινώθηκε η απόκτηση ιρανικών drones από την Ρωσία, καθώς και πυρομαχικών άμεσης επίθεσης, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν στο μέτωπο της Ουκρανίας.