Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το Αζερμπαϊτζάν θα είναι από τις πρώτες χώρες που θα σπεύσει να υποστηρίξει την Τουρκία προκειμένου να μετατραπεί σε χώρα κόμβο φυσικού αερίου, ύστερα από τη σχετική συμφωνία του Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Κατά το 15ο Οικονομικό Φόρουμ της Βερόνας που λαμβάνει χώρα στην Αζερική πρωτεύουσα Μπακού, ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν, Ελνούρ Σολτάνοφ, δήλωσε πως η χώρα του όχι μόνο ενθαρρύνει τη μετατροπή της Τουρκίας σε ενεργειακό κέντρο, αλλά θα επιδιώξει να συμμετέχει και η ίδια στα σχετικά έργα.
«Έχουμε μια σειρά από υποχρεώσεις και αν μπορέσουμε να βοηθήσουμε τους γείτονές μας, τότε θα είμαστε πολύ χαρούμενοι», υπογράμμισε ο Σολτάνοφ. Ακόμα υπενθύμισε πως το Αζερμπαϊτζάν προμηθεύει αέριο τόσο όχι μόνο την Τουρκία, αλλά και τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Τουρκία με το Αζερμπαιτζάν αποτελούν παραδοσιακοί σύμμαχοι. Το 2021 οι ηγέτες Ταγίπ Ερντογάν και Ιλχάμ Αλίγιεφ υπέγραψαν κοινή διακήρυξη περί συμμαχικών σχέσεων και εμβάθυνση των διμερών σχέσεων, επιβεβαιώνοντας με αυτόν τον τρόπο τη στρατηγική τους σχέση.
Άλλωστε η επικράτηση του Αζερμπαιτζάν έναντι της Αρμενίας στην πρόσφατη κρίση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ σε πολύ μεγάλο βαθμό οφείλεται και στη στήριξη της Τουρκίας. Κατά την επίσκεψή του στη Σούσα τον Ιούνιο του 2021 ο Τούρκος Πρόεδρος είχε δηλώσει τα παρακάτω, προκαλώντας την αντίδραση των Αρμενίων:
«Όσοι θέλουν να συμβάλουν στο νέο στάτους της περιοχής, πρέπει να απομακρυνθούν από την πολιτική μίσους και προκλήσεων και να συμμετέχουν στην ειρήνη και τη συνεργασία. Όταν αναδειχθεί αυτό το κλίμα, επαναλαμβάνουμε με κάθε ευκαιρία ότι θα συμβάλλουμε στην εξομάλυνση των σχέσεων με την Αρμενία».
Μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ουκρανία, η Τουρκία επιδιώκει να εκμεταλλευτεί τα νέα δεδομένα συσφίγγοντας τις σχέσεις της με την Ρωσία και προκαλώντας εκνευρισμό στην Ουάσιγκτον.
Έτσι στις 13 Οκτωβρίου σε δηλώσεις του ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε κάνει λόγο για ανακατεύθυνση του ρωσικού φυσικού αερίου, από τη Βαλτική στη Μαύρη Θάλασσα. Με αυτόν τον τρόπο το αέριο θα μεταφέρεται στην Ευρώπη μέσω του TurkStream μετατρέποντας την Τουρκία σε κόμβο φυσικού
«Θα μπορούσαμε να ανακατευθύνουμε τους όγκους φυσικού αερίου που χάνονται από τους αγωγούς Nord Stream (της Βαλτικής) προς την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας (…) δημιουργώντας τον μεγαλύτερο κόμβο για τις ενεργειακές προμήθειες της Ευρώπης στην Τουρκία», είχε δηλώσει ο Ρώσος Πρόεδρος.