Σύμφωνα με κοινή δήλωσή τους που προέκυψε μετά από δύο ημέρες διαβουλεύσεων στη Γερμανία, με τη συμμετοχή της ΕΕ, οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών που συμμετέχουν στην G7 συμφώνησαν στην κλιμάκωση των ενεργειών που θα έχουν ως στόχο τον περιορισμό της τιμής των εξαγωγών ρωσικού πετρελαίου.
«Θα ολοκληρώσουμε την εφαρμογή του ανώτατου ορίου τιμών για το θαλάσσιο ρωσικό πετρέλαιο τις επόμενες εβδομάδες», σημειώθηκε χαρακτηριστικά.
Στόχος των 7 χωρών είναι να περιορίσουν τη χρηματοδότηση του πολέμου στην Ουκρανία. Οι εξαγωγές πετρελαίου αποφέρουν υψηλά κέρδη στη Μόσχα, ενώ από την άλλη πλευρά διατηρούνται υψηλές οι τιμές για τους υπόλοιπους, τουλάχιστον στη Δύση.
Τα επωφελή επακόλουθα της νέας κατάστασης σε αριθμούς όπως τα έχουν καταγράψει οι Financial Times είναι τα εξής: η Ρωσία κέρδισε 7,3 τρισεκατομμύρια ρούβλια (117 δισεκατομμύρια δολάρια) από τις πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, περίπου το 30 τοις εκατό του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού για ολόκληρο το έτος.
Στην ανακοίνωση των υπουργών Εξωτερικών της G7 σημειώνεται ότι ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας είναι ο μοχλός των πιο σοβαρών παγκόσμιων επισιτιστικών και ενεργειακών κρίσεων στην πρόσφατη ιστορία. Οι υπουργοί εξωτερικών εξέφρασαν την καταδίκη τους στις προσπάθειες της Ρωσίας να αξιοποιήσει τις εξαγωγές ενέργειας και τροφίμων ως εργαλείο γεωπολιτικού καταναγκασμού.
Υπογραμμίζουν, δε, πως «η αναταραχή που προκύπτει πλήττει ιδιαίτερα σκληρά τις ευάλωτες χώρες και κοινότητες σε όλο τον κόσμο, επιδεινώνοντας μια ήδη δεινή κατάσταση που προκαλείται από την κλιματική κρίση, την πανδημία COVID-19 και τις υπάρχουσες συγκρούσεις.
Στην ανακοίνωσή τους οι 7 ισχυρότερες χώρες του πλανήτη δεσμεύονται να συντονιστούν πέραν του κλειστού δικού τους κύκλου, με στόχο τον περιορισμό «των συνεπειών του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας στην παγκόσμια οικονομική σταθερότητα και τη διεθνή ασφάλεια τροφίμων, διατροφής και ενέργειας, καλύπτοντας οξείς ανάγκες και πραγματοποιώντας μεσοπρόθεσμες έως μακροπρόθεσμες επενδύσεις σε ανθεκτικά συστήματα».
Ακόμα εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην έκκληση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για επέκταση της Πρωτοβουλίας για τα Σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας (BSGI), η οποία μείωσε τις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων, ενώ κάλεσαν την Ρωσία να εισακούσει το κάλεσμα του Γενικού Γραμματέα.
Τέλος, δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν να ενθαρρύνουν τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες να αυξήσουν την παραγωγή, γεγονός που θα μειώσει την αστάθεια στις αγορές ενέργειας.