Πρόκειται για μια πρωτοφανή εξέλιξη που έχει παραλύσει όλη την χώρα και η οποία κλιμακώνεται. Χαρακτηριστικό είναι ότι την Τετάρτη η εταιρεία ανακοίνωσε πως θα εφαρμόσει προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος “Επιπέδου 6”, όταν μέχρι και προχθές, οι διακοπές ρεύματος – αν και διαδοχικές – ήταν “Επιπέδου 3”.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της ίδιας της εταιρείας οι διακοπές γίνονται “λόγω του μεγάλου αριθμού βλαβών και τηςεπιταγήςνα διατηρηθούν τα εναπομείναντα αποθέματα παραγωγής έκτακτης ανάγκης”.
Όπως ανακοινώθηκεεπίσης,λόγω της εξάντλησης του προϋπολογισμού για την απόκτηση ντίζελ για τους αεριοστρόβιλους ανοιχτού κύκλου, η Eskom αναγκάστηκε να διατηρήσει αυστηρά τα υπόλοιπα αποθέματα καυσίμου υπό τον φόβο περαιτέρω απρογραμμάτιστων διακοπών λειτουργίας.
Η εταιρεία έκανε γνωστό ότι ολόκληρες μονάδες παραγωγής βρίσκονται εκτός λειτουργίας, ενώ παρουσιάζονται καθυστερήσεις στις επισκευές, με αποτέλεσμα περιορισμούς στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Η Eskom είναι η υπεύθυνη ενεργειακή εταιρεία που έχει αναλάβει την κάλυψη του 95% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας της Νότιας Αφρικής. Τον Σεπτέμβριο του 2022, η Eskom υλοποίησε για πρώτη φορά ένα σχέδιο διακοπών ρεύματος «Επιπέδου 6», κάτι που σήμαινε ότι οι επιχειρήσεις και τα σπίτια αναγκάζονταν να μείνουν χωρίς ρεύμα για περισσότερες από 10 ώρες την ημέρα.
Το πρακτορείο Reuters υπογραμμίζει ότι ο Πρόεδρος Cyril Ramaphosa προσπαθεί να μεταρρυθμίσει την Eskom για να την κάνει πιο αποτελεσματική από τότε που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας το 2018, αλλά τα αρμόδια υπουργεία έχουν σημειώσει αργή πρόοδο, τροφοδοτώντας την απογοήτευση των πολιτών.
Η κυβέρνησή του Ramaphosa έχει δεσμευτεί ότι θα αναλάβει μέρος του χρέους των 400 δισεκατομμυρίων ραντ (23,05 δισεκατομμυρίων δολαρίων) της εταιρείας κοινής ωφελείας, αλλά δεν έχει ακόμη δεσμευτεί για ένα συγκεκριμένο ποσό ή χρονοδιάγραμμα.
Σύμφωνα με αναλυτές οι ανανεώσιμες πηγές ενέργεια είναι το κλειδί για να ξεπεράσει η Νότια Αφρική την εσωτερική ενεργειακή κρίση. Συγκεκριμένα ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θεωρούνται ως ο ταχύτερος και πιο οικονομικός τρόπος αντιμετώπισης της κρίσης της χώρας. Έργα όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια είναι φθηνότερα στην κατασκευή και μπορούν να υλοποιηθούν σε λιγότερο από δύο χρόνια. Αντίθετα, οι νέες κατασκευές άνθρακα είναι τρεις έως τέσσερις φορές πιο ακριβές και πιθανότατα θα χρειαστούν έως και 12 χρόνια για να ολοκληρωθούν.